Închide

Trei rețete culinare care te ajută să economisești

Social by Actual de Cluj - aug. 08, 2023 0 80

Când vine vorba despre gătit nu toată lumea adoră să facă lucrul acesta, dar mâncarea gătita este mai sănătoasă, cu un gust mai bun și mult mai ieftină decât preparatele de la restaurant sau fast-food. Și cu toate acestea, trebuie o atentă selecție a ingredientelor pentru a nu ajunge să cheltui o sumă foarte mare de bani.

Oamenii în general mai simt nevoia să evadeze din viața de zi cu zi și vor să facă lucruri atipice. Acum sunt foarte multe activități prin care se pot relaxa fără să cheltuie foarte mult. Unele persoane aleg să iasă cu prietenii, să stea acasă și să joace jocuri de societate sau la online cazino sau pur și simplu să gătească. 

De altfel, gătitul reprezintă una dintre activitățile preferate când vine vorba despre ieșitul din rutină. Fie că urmează să vină niște prieteni în vizită, vrei să surprinzi persoana iubită sau doar să te răsfeți cu un preparat, gătitul în casă poate să fie o alegere inspirată pentru a nu cheltui foarte mulți bani și în același timp să te simți și bine. Din acest motiv îți prezentăm trei rețele culinare salvatoare care te ajută să economisești.

Aluatul de pizza

O felie de pizza poate uneori să fie soluția salvatoare din orice situație, dar mulți poate nu știu și istoria acestui preparat. Conform scrierilor, pizza a apărut cu câteva sute de ani înainte de Hristos, în vremea când Darius cel Mare (521-486 Î.Hr) trimitea soldații la luptă, iar când acestora le era foame coceau pe scuturi o pâine plată pe care puneau brânză.  O altă scriere spune că Marcus Porcius Cato (istoric roman) scria despre un aluat în formă de rotund pe care îl presăra cu ulei de măsline, miere, ierburi aromatice și îl cocea pe piatră. Oricum ar fi, cert este că pizza reprezintă o alternativă ieftină în orice situație și avantajul este că prepararea aluatului de pizza nu este deloc grea.

Există foarte multe interpretări a aluatului de pizza, însă noi îți prezentăm rețeta clasică a acestui preparat. Pentru început ai nevoie de 300 grame făină, trei linguri ulei de măsline sau alt ulei vegetal, o lingură de zahăr, un plic de drojdie uscată sau jumătate de cub de drojdie proaspătă și un praf de sare.

Primul pas este să amesteci făina cu sarea, zahărul și uleiul. Apoi drojdia trebuie diluată cu puțină apă caldă și este adăugată peste făină. Amestecul obținut trebuie frământat foarte bine până se va obține un aluat omogen care nu se lipește de mâini. La final se presară puțină sare și se lasă să crească într-un vas acoperit cu un prosop de bucătărie curat. După aproximativ 25 de minute se fac bile de mărime medie care se întind, iar deasupra se pot așeza diferite combinații de alimente. Se bagă în cuptorul preîncălzit la 220 de grade și se lasă aproximativ 10 minute.

Poți prepara o cantitate mai mare de aluat, o poți porționa, înveli în folie de plastic, și păstra la frigider timp de mai multe zile.  Aluatul se poate folosi nu doar pentru pizza dar și pentru calzone, focaccia, chifle, cornuri, chiar și pâine.

Aluatul pentru lipie

Lipia sau turta așa cum mai este cunoscută reprezintă unul dintre cele mai simple preparate care se pot găti aproape oriunde. Fie că ești în criză de timp sau doar vrei ceva simplu și bun, atunci pâinea fără drojdie coaptă la tigaie sau în ceaun poate fi soluția salvatoare. Cea mai veche formă de pâine a omenirii necesită doar 250 ml apă, 500 grame făină, 25 ml ulei de floarea soarelui și 8 grame de sare.

Într-un castron sau în bolul robotului de bucătărie se adaugă făina, apa și uleiul, iar apoi se amestecă. Pentru robotul de bucătărie cinci minute sunt suficiente pentru a putea obține un aluat nelipicios și neted, iar pentru frământatul cu mâna timpul se dublează. I se dă o formă de bilă aluatului, apoi se învelește în folie alimentară și se lasă o jumătate de oră pe bancul de lucru din bucătărie, dar verificat între timp să nu facă crustă.

Se taie aluatul în opt părți egale pe care le putem manevra cu mâna sau cu sucitorul pentru obținerea unui cerc de aproximativ 20 de cm diametru. În prealabil se încălzește tigaia sau ceaunul. Timpul de coacere este de aproximativ două minute pe o parte, însă indicat este să se verifice situația la fiecare 20 de scunde pentru a nu se arde.

Odată coapte, lipiile le poți consuma imediat sau le poți păstra timp de mai multe zile, la frigider sau chiar la congenlator, apoi le poți folosi în diferite feluri, inclusiv pentru a face șaorma acasă.

Sos pentru șaorma

Preparatul propriu-zis „Saorma sau Shawarma” provine din limba arabă și se traduce prin rotativ. Turcii i-au dat un alt nume de botez, „Doner kebab” care înseamnă kebab rotit. Se spune că produsul a apărut în secolul XIX. Produsul a avut real succes și ulterior împrumutat pe aproape toate continentele. De asemenea, în funcție de regiune oamenii au recurs și la reinterpretarea produsului, astfel în România găsim și diferite sosuri care se pun peste carnea și cartofii prăjiți.

Mulți asociază ketchup-ul și maioneza cu șaorma, iar unul dintre motive este că mulți dintre cei care vând aceste produse nu prepară sosuri speciale. Spre exemplu, sosul de usturoi este printre cele mai apreciate de gurmanzi și poate fi folosit și la alte preparate. Se prepară în doar câteva minute și este un deliciu chiar și atunci când se gătește acasă.

Ingredientele folosite sunt 45 ml de smântână 15% grăsime, 45 ml chefir 2,5% ml, 15 grade de usturoi, 15 grame maioneză de măsline, curry, coriandru, ierburi uscate. Timpul de preparare este de aproximativ 10 minute și trebuie tăiat usturoiul sau dat prin răzătoare, apoi stors bine în presă. Se adaugă ierburile uscate și condimentele, se încorporează smântâna și apoi turnat chefirul. Sosul se lasă apoi 30 de minute și poate fi servit.

Acest sos se poate folosi în nenumărate feluri. Pe lângă clasica șaorma (în lipia de mai sus), o poți consuma cu orice de la cartofi prăjiți până la grătare și alte feluri. 

E mai ușor să comanzi, e mai ieftin să ți le faci singur

Nimic nu e mai ușor și mai convenabil decât să-ți comanzi mâncare. Dar când vine vorba de economisit bani, e mult mai avantajos să gătești acasă. Preparatele cele mai populare din România, precum pizza sau șaorma, le poți face și tu – îți trebuie doar un pic de timp și imaginație. (P)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare