Închide

Trei lucrări ale lui Ghenie la o singură licitație: ”se consideră în piața internațională că Ghenie este un must-have”

Cultură by Actual de Cluj - oct. 30, 2020 0 831

Trei lucrări ale artistului școlit la Cluj Adrian Ghenie, cel mai bine vândut artist român al momentului, vor fi scoase la licitație – în București. Astfel de cazuri, când sunt scoase la licitație mai multe opere ale sale într-un singur eveniment, sunt ”extrem de rare”, după cum notează casa de licitații.

”La aceasta oră, se consideră în piața internațională că Ghenie este un must-have, fiind printre cei mai urmăriți și mai dezirabili artiști pentru orice mare colecție muzeală ori privată din lume”, arată casa de licitații. Ultima lucrare de Ghenie din seria ,,Lidless Eye”, ce deconstruiește portretul pictorului Van Gogh, apărută în licitație la Honk Kong în 6 octombrie, a fost adjudecată de Sotheby’s cu peste cinci milioane de euro.

O lucrare din același ciclu (,,The Lidless Eye”), iese la vânzare la București, dintr-o colecție internațională, peste două săptămâni, în Licitația Artmark de Artă Contemporană din 11 noiembrie. Colajul realizat de Adrian Ghenie în 2016 face parte dintr-aceeași celebră serie de ”autoportrete” ale artistului, în care acesta se reimaginează drept unul dintre idolii săi din lumea artei, anume Vincent van Gogh, reinventând, astfel, genul ”autoportretului”. Prețul de pornire a licitației- 10.000 euro.
Ghenie este prezent în aceeași Licitație de Artă Contemporană și cu alte două lucrări – ”Untitled/Memory”, respectiv ”Untitled/Aripă”, care au prețuri de pornire de 20.000, respectiv, 6.000 de euro. ”Este o întâmplare fericită și o premieră ca un artist de talia și de dezirabilitatea lui Ghenie să fie prezent într-o licitație, în România, cu trei lucrări, mai ales având tematici ce reflectă preocupări discursive într-atât de ample și diverse”, notează Artmark.

La licitație participă cu lucrări și alți artiști școliți la Cluj, Șerban Savu și Mircea Cantor.

Amintim, pictorul originar din Baia Mare și școlit la Universitatea de Arte și Design din Cluj și-a bătut în octombrie 2016 propriul record cu tabloul “Nickelodeon”, vândut pentru 9 milioane de dolari la casa de licitații Christie’s. Anterior Ghenie vindea la aceeași casă de licitații din Londra lucrarea “Flori de Floarea Soarelui în 1937″ pentru 3,11 milioane de lire sterline, adică aproape patru milioane de euro. Precedentul record al lui Ghenie a fost în 2015, când a vândut tabloul “The fake Rothko” cu 1,42 milioane de lire sterline, sau 1,78 milioane de euro, tot la Sotheby’s.

Adrian Ghenie e un exponent al aclamatei “Școli de la Cluj”, puternică pe piața artei contemporane în ultimii ani. Născut în 1977 la Baia Mare, a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj în 2001. E unul dintre co-fondatorii galeriei Plan B din Fabrica de Pensule, alături de Mihai Pop. A expus între altele în Veneția, Praga, San Francisco și altele, iar în 2015 a reprezentat România la Bienala de la Veneția. Are lucrări, între altele, la Museum of Contemporary Art în Los Angeles sau San Francisco Museum of Modern Arts.  E artistul român cu cele mai scumpe lucrări pe piața internațională.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu