Închide

Transpirație excesivă. Cauze și tratament

ActualitateSănătate by Actual de Cluj - iul. 18, 2023 0 603

Transpirația excesivă sau hiperhidroza reprezintă transpirație abundentă și anormală. Transpirația reprezintă un proces fiziologic, care are funcția de a regla temperatura corporală și ajută organismul să se răcorească. Pe lângă rolul de termoreglare, transpirația ajută organismul să se adapteze la diferite situații cum ar fi anxietatea, stresul emoțional sau efortul fizic.

Majoritatea cazurilor sunt de transpirație excesivă la adulți, însă se întâlnește și transpirație excesivă la copii. De asemenea, transpirația este semnul la diverse maladii, precum dezechilibre hormonale, febra etc.

Transpirația apare în urma secrețiilor produse de glandele sudoripare poziționate în structura pielii. În dependență de prezența agentului cauzal, transpirația excesivă de clasifică:
* – Primară – nu are agent etiologic;
* – Secundară – apare ca rezultat la anumite afecțiuni;

Hiperhidroza primară, de obicei are o anumită localizare pe corp, des în zona feței sau axilei, mâini, picioare și este simetrică. Frecvent începe să se manifeste din perioada copilăriei sau adolescenței. Apare la nivelul mâinilor și picioarelor și se menține toata viața în aceste regiuni. Curios este că, persoanele cu hiperhidroza primară au foarte frecvente episoadele de transpirație, însă aceștia nu transpiră în somn.

Transpirație excesivă cauze

Cel mai frecvent, transpirația excesivă este cauzată de modificările temperaturii în corp. Ea provine din 2 feluri de glande care sunt amplasate în stratul de piele numit dermă. În așa mod, glandele endocrine produc transpirație lipsită de miros și ușoară, care apare pe frunte, palme, picioare și tălpi. Aceste secreții sunt specifice zilelor de vară și se evaporă foarte repede de pe piele. Pe când, glandele apocrine, situate în special lângă foliculii de păr, produc o transpirație densă și se deschid la nivelul subrațului, scalpului și zonei inghinale.

Este un fenomen normal să transpirăm când ne este cald sau când facem mișcare. Însă sunt cauze care declanșează transpirația atunci când corpul nu are nevoie să se răcească, precum:
*-  Infecții – HIV, tuberculoza;
* – Efectele secundare ale unor medicamente;
* – Sarcina;
* – Menopauza;
* – Hipertiroidism;
* – Afecțiuni neurologice;

Tratament transpirație excesivă

La momentul dat, sunt mai multe tipuri de remedii pentru transpirație excesivă:
* – Utilizarea antiperspirantelor – au ca efect acoperirea orificiilor glandelor sudoripare. Conțin în concetrație optimă săruri de metale. Se aplică pe pielea uscată și curată, pe zonele afectate. De exemplu Transpiblock. Pentru cei care suferă de hipersudorație înmai multe zone ale corpului, există Transpiblock gel de duș, care reduce activitatea glandelor sudoripare pe suprafața întregului corp;
* – Iontoforeza – procedura prin care transpirația excesivă este redusă cu utilizarea curentului electric. Necesită ședințe săptămânale pentru a obține efectul dorit și pot fi utilizate la nivelul palmar și plantar.
* – Utilizarea servețelelor care includ medicament ce blocează transmiterea nervoasă și oprește transpirația. Aceste șervețele pot avea și efecte sistemice.
* – Toxina botulinică – injectarea acesteia poate da un efect care se menține până la câteva luni. Se aplică o cremă cu efect anestezic, după care se face injectarea.
* – Medicamentele antiperspirante – sunt rar utilizate, din cauza efectului lor sistemic. Ca să fie eficace, trebuie administrate doze mari, care crează reacții adverse.

Acest text are caracter PUBLICITAR

Nici un comentariu

Scrie un comentariu