Închide

Transformată în bancă, fosta cafenea Croco e scoasă din nou la închiriat

Actualitate by Actual de Cluj - feb. 16, 2015 1 2402

Celebra fostă cafenea Croco din piața Lucian Blaga, transformată în ultimii șapte ani în agenție bancară, va fi scoasă din nou la închiriere, în vară.
Clujeanul Ovidiu Blag remarcă pe blogul său: din 31 iulie Banca Comercială Română se retrage din acest amplasament iar sediul va fi scos la închiriat. „Dacă e să mă întrebați pe mine, poate cel mai frumos ar fi să apară un om cu foarte mulți bani, pe care să nu îl intereseze atît de mult business-ul cît refacerea simbolului care a însemnat acest spațiu pentru clujeni”, spune el.

Înființată în 1960, osta cafenea Croco  s-a închis în 2007 iar în acest spațiu a fost amenajată o agenție bancară a BCR, după aproape doi ani. Proprietarii cafenelei reproșau atunci vânzările foarte slabe ale cafenelei și problemele financiare. Atunci primarul Emil Boc a primit din partea mai multor artiști clujeni o scrisoare deschisă care cereau intervenția instituției: „Croco a fost dintotdeauna un loc special, prin care, întocmai ca un axis socio-urbano-mundi a migrat un flux de energii benefice, adeseori culturale sau studenţeşti, s-au perindat milioane de poveşti şi de oameni, aşa încât renumele acestui primitor loc trece dincolo de graniţele oraşului, prin fiecare student venit în Capitala Ardealului sau chiar dincolo de hotarul ţării noastre, dus de studenţii străini, pe care ni-i amintim încă din anii 1970-1980 ca fiind prezenţi pe această terasă. Croco a fost în decursul a cel puţin trei generaţii de oameni, un monument viu cu milioane de poveşti, un loc generos de popas şi schimburi culturale sau doar sociale. A devenit legendă, fiindcă oamenii l-au iubit!”, arătau semnatarii scrisorii deschise.
Inițiatorul flash mob-ului de atunci, ca semn de protest, era cunoscutul activist și protestatar Adrian Dohotaru. Acesta a rememorat apoi: „Flashmobul la care au venit vreo 30 de participanți şi 20 de jurnalişti consta în a bea o cafea în fața localului închis.  Acțiunea era doar pe jumătate flashmob, pentru că nu ne-am dispersat rapid
aşa cum se întâmplă la asemenea acțiuni, iar unii dintre participanți dădeam declarații presei. M-am bucurat că au venit destui prieteni, doctoranzi de la UBB, jurnalişti, artişti, arhitecții-urbanişti de la Planwerk, Ion Mureşan care şi-a citit editorialul, Doru Radosav, directorul BCU, unul dintre cei care frecventau constant Croco
în tinerețe. Cel mai tare m-a marcat amintirea jurnaliştilor cu ale lor camere şi aparatele foto ațintite către mine şi senzația mea de ridicol în timp ce stăteam cu megafonul în mână”.

„Dacă tot se închide banca, mi-ar plăcea ca un antreprenor cu inițiativă sau mai mulți să reînvie spiritul cafenelei Croco. Un Nou Croco la fel de multicultural, dar fără corectitudinea politică asociată sintagmei, cât mai pestriț, cu oameni din categorii sociale cât mai diverse. Visez la un Nou Croco la fel de boem ca pe vremuri”, spune el acum pentru actualdecluj.ro.

Un comentariu

Scrie un comentariu

Tags

Articole similare