Închide

Prima lecție în lupta orașelor care aspiră să devină capitală a culturii în 2021: să se denumească corect

Actualitate by Luminiţa Silea - feb. 16, 2015 0 463

Cu cine se va bate Cluj-Napoca? La prima întâlnire oficială între Ministerul Culturii Comisia Europeană (organizatorul competiției) și candidații din românia au mai participat delegații din Arad, Timișoara, Craiova, București, Sf. Gheorghe, Brăila și Iași. Este posibl să se mai înscrie în competiția pentru titulatura europeană și Târgu Mureș și Brașov, însă acestea n-au fost reprezentate la întâlnirea de la București.

Reprezentanții Asociației Cluj-Napoca 2021 au explicat că a fost o întâlnire de lucru în care s-a prezentat oficial competiția și s-a oferit consultanță orașelor din România care vor să fie Capitală Europeană a Culturii. De altfel, prima lecție a fost legată de modul în care se raportează candidații la titlul european. Toți competitorii au primit recomandarea să nu mai folosească titulatura de Capitală Culturală Europeană ci cea de Capitală Europeană a Culturii, conform Apelului Oficial lansat în 11 decembrie 2014 de Ministerul Culturii în calitate de autoritatea responsabilă de procedura de selecţie pentru titlul de „Capitală europeană a culturii” pentru anul 2021 în Români

Singurele candidaturi susținute prin prezența la întâlnirea de la București a factorului politic a fost Cluj-Napoca și Sf. Gheorghe. Din partea lor au participat pe lângă echipele executive și primarii în funcție. „Consideram acest fapt o asumare deplina a candidaturii din partea adimistratiei acestor orase”, a informat echipa de la Cluj care se ocupă de dosarul de candidatură.

La eveniment au participat Ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, Sylvain Pasqua, coordonatorul acțiunii Capitale Europene ale Culturii în cadrul Comisiei Europene, Iulia Deutsch, șef adjunct al Reprezentantei CE în România.

Calendarul competiției naționale

Orașele care doresc să obțină titlul de Capitală europeană a culturii vor avea la dispoziție nouă luni de pregătire a candidaturii, urmând ca acestea să-și trimită dosarele la Ministerul Culturii până la data de 10 octombrie 2015, conform apelului pentru depunerea candidaturilor.

După expirarea termenului de depunere a candidaturilor (10 Octombrie 2015), vor avea loc două întâlniri ale juriului: de pre-selecție și de selecție, selecția finală urmând să fie organizată în jurul lunii august 2016.

După stabilirea unei liste restrânse a oraşelor, juriul european va efectua vizite la fața locului, iar desemnarea formală a orașului câștigător se va face până la sfârșitul anului 2016.

Între nominalizarea oficială și anul deţinerii titlului, juriul – alcătuit din 10 membri numiţi de Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene și Comitetul Regiunilor şi doi specialiști din partea Ministerului Culturii – va efectua o monitorizare a orașului câștigător, pentru a evalua dacă acesta își respectă angajamentele asumate.

Pentru anul 2021, cele două state membre care au dreptul de a găzdui acţiunea Capitală europeană a culturii sunt România şi Grecia. Tot în același an, titlul de Capitală europeană a culturii se va acorda şi unui oraş dintr-o ţară candidată sau dintr-un potenţial candidat.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare