Închide

Transelectrica bagă 10 milioane de euro în transformatorul care alimentează cu curent un oraș și un combinat în Cluj pe fondul rezultatelor financiare sub așteptări, profit în scădere cu 70% într-un an

Economie by Actual de Cluj - nov. 16, 2017 0 591

Transformatorul care alimenta în urmă cu o jumătate de secol Câmpia Turzii, combinatul Industria Sârmei și o parte din Turda a fost retehnologizat cu aproape zece milioane de euro și redeschis azi.

Transelectrica anunță că a terminat lucrările de retehnologizare a staţiei electrice de transformare  Câmpia Turzii după o investiţie de circa 42 de milioane de lei, adică 9,3 miliaone de euro, din bani proprii. „Staţia electrică de transformare de la Câmpia Turzii este un nod de tranzit de putere major între zonele Cluj, Alba şi Mureș, rolul acesteia fiind unul foarte important pentru siguranţa în alimentare cu energie electrică a zonei de nord a Transilvaniei”, spune directorul Transelectrica, Corina Popescu. „Prin retehnologizarea acestei staţii se asigură condiţiile de exploatare cerute de actualele standarde internaţionale, precum şi se menţin la un nivel rezonabil cheltuielile de exploatare, pentru că au fost înlocuite echipamente uzate moral şi fizic”.

Staţia 110/20 kV Câmpia Turzii a fost pusă în funcţiune în anul 1954 pentru alimentarea combinatului Industria Sârmei Câmpia Turzii, a oraşului Câmpia Turzii şi a zonei Turda şi Câmpia Turzii. Staţia de 220 kV a fost pusă în funcţiune în anul 1978, ca o staţie de conexiuni importantă pentru zonele Cluj, Alba şi Mureş.

Procesul de retehnologizare a început în 2014, iar lucrările au fost executate de asocierea de firme Energobit, Siemens, Retrasib şi ELM Cluj.

Deschiderea investiției de azi de la Cluj, după 9,3 milioane de euro băgați în echipamente și lucrări, vine pe fondul unei performanțe financiare sub așteptări a Transelectrica în acest an: compania și-a anunțat ieri rezultatele financiare pe primele 9 luni și acestea sunt în scădere față de anul trecut în special pe fondul reducerii cu 10% a tarifului de transport. Transelectrica a raportat un profit de 65 milioane de lei, în scădere cu aproape 70% față de aceeași perioadă a anului trecut, la venituri operaţionale de 2.414 milioane de lei, cu peste 27% mai mult decât în primele 9 luni ale anului trecut. Profitul operaţional (EBITDA) înregistrat la nouă luni 2017 a fost de 335 milioane de lei, în scădere cu 33,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului.

„Rezultatele financiare nefavorabile pe care le-am înregistrat la 9 luni sunt datorate unui complex de cauze care au la bază în primul rând prognozele nerealiste care au permis realizarea unui profit foarte mare în ultima perioadă”, a explicat ieri Corina Popescu. „Astfel, s-a ajuns la scăderea tarifelor de transport şi de sistem cu 20% de la 1 iulie 2017. Pierderile generate de scăderea tarifului serviciilor tehnologice de sistem pe fondul creşterii preţurilor de achiziţie a energiei electrice pe piaţa en gros pentru acoperirea consumului propriu tehnologic în reţeaua de transport au crescut într-un ritm accelerat, ajungând să fie depăşită în doar 3 luni prognoza pentru 12 luni.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare