Închide

Tragedia din Colectiv, comemorată la Cluj. „La doi ani de la Colectiv nu avem încă vinovați, iar dacă s-ar întruni condiții similare, probabil că tragedia s-ar produce din nou, la indigo”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - oct. 26, 2017 0 418

Zecile de persoane care au murit în tragedia din clubul bucureștean Colectiv în urmă cu doi ani vor fi comemorate la Cluj, în 30 octombrie.

Un grup informal de clujeni anunță azi că organizează o comemorare a tragediei din Colectiv în 30 octombrie de la ora 18, în piața Unirii. „În urma incendiului, 26 dintre persoanele care se aflau în club au decedat pe loc, iar alta în drum spre spital, ca urmare a arsurilor provocate sau a intoxicației cu fum sau otrăvirii cu cianuri și alte substanțe. Au urmat încă 37 de decese. Incendiul din Colectiv a ucis în total 65 de oameni și a mutilat pe viață, fizic și sufletește, încă alte câteva sute, victime și familiile lor”, spune Loredana Peca, de la grupul informal Umbrela Anticorupție Cluj.

Comemorarea de la Cluj constă în depunerea de flori și candele în Piața Unirii, audierea unei piese muzicale devenită simbol al tragediei și al luptei împotriva corupției, un moment de reculegere pentru tinerii care și-au pierdut viața, urmat de punctarea succintă a ceea ce s-a întâmplat în noaptea tragică și de discuții libere cu participații la comemorare, dar urmărește și să atragă atenția asupra faptului că, la doi ani de la tragedie, procesul nu se judecă. „În continuare suntem în pericol în spațiile publice, iar dotările spitalelor, ale secțiilor de arși în primul rând, nu s-au îmbunătățit aproape deloc”, arată Peca. „La doi ani de la Colectiv nu avem încă vinovați, iar dacă s-ar întruni condiții similare, probabil că tragedia s-ar produce din nou, la indigo. Avem nevoie de vinovați ca să știm cum au greșit, pentru ca alții să nu greșească la fel. Avem nevoie de vinovați pentru ca alți oameni să nu mai moară în aceleași condiții. Și pentru ca morții noștri să nu fi murit în zadar”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare