Închide

Tradițiile și obiceiurile din Cluj, prezentate la un festivalul-concurs internațional de folclor montan din Polonia

Cultură by Actual de Cluj - aug. 17, 2022 0 216

Tradițiile și obiceiurile din Cluj, prezentate la un festivalul-concurs internațional de folclor montan din Polonia.

Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni reprezintă Clujul la Festivalul-Concurs Internațional de folclor montan din Zakopane, din Polonia. Manifestarea începe mâine și se încheie în 26 august, și se desfășoară pe trei secțiuni – folclor tradițional, artistic și stilizat.
În această competiție internațională a tradițiilor folclorice, unde vor fi prezente ansambluri și grupuri din mai multe țări, grupul de săteni din Negreni participă la secțiunea ”folclor tradițional”, unde vor prezenta un obicei de nuntă. Totodată, în cadrul evenimentului, Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni va oferi mai multe spectacole, dar va prezenta și meșteșugurile și gastronomia tradițională clujeană.
Considerat unul dintre cele mai mari festivaluri folclorice din Europa, Festivalul-Concurs Internațional de folclor montan din Zakopane, o pitorească stațiune montană din munții Tatra, reprezintă un prilej pentru țările participante de a-şi prezenta valorile culturii naționale şi tradiționale, semnificative pentru zonele de proveniență.
Juriul festivalului va fi format din personalități culturale internaționale din domeniul muzicii, etnografiei, etnologiei, coregrafiei sau folclorului. Timp de opt ani, din 2012, din juriul acestui prestigios festival a făcut parte și regretatul etnomuzicolog clujean Mircea Cîmpeanu.
Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni s-a constituit în urmă cu zece ani, în 2012, la îndemnul Centrului Județean pentru Conservarea și Prmovarea Culturii tradiționale, al regretatului etnomuzicolog Mircea Cîmpeanu. Coordonat de profesoara Florina Varadi și de preotul paroh Marian Văcariu, grupul prezintă obiceiurile și tradițiile localității la diferite festivaluri din țară și străinătate.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu