Tradiții de Anul Nou în urmă cu o sută de ani în satele din Cluj: se deschide cerul de trei ori
Actualitate by Actual de Cluj - dec. 31, 2023 0 211
Tradiții de Anul Nou în urmă cu o sută de ani la Cluj: se deschide cerul de trei ori.
În noaptea de Anul Nou sunt multe obiceiuri: spre Anul Nou se deschide cerul de trei ori, iar înăuntru se vede o lumină foarte mare şi Dumnezeu stând la masă cu sfinţii şi uitându-se la noi. Când se deschide cerul, toate apele se prefac în vin: așa arată o parte din superstițiile țăranilor la trecerea dintre ani, după cum notează azi Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj.
”Băieții fac un pluguleţ din lemn, întocmai după forma celui mare. Coarnele i le împodobesc cu ciucuri şi cănuri, atârnând în ele un clopoţel. Ei umblă trei câte trei, din casă în casă, urând an mănos. Unul dintre copii, numit „plugar”, poartă pluguleţul. Altul, numit „mânător”, trozneşte biciul, iar celălalt numit „iapă”, poartă traista unde se pun covrigii căpătați. În ajunul Anului Nou, cam pe la ora unu după-amiaza, copiii umblă cu pluguşorul. În unele localităţi, unul dintre ei are un clopot împodobit cu flori de târg ori cu busuioc, şi înfăşurat într-o basma. Acela sună clopotul la fereastra casei, zicând din gură „plugul” care nu este altceva decât o poezie prin care i se urează gazdei sănătate în acel an și rod la ţărinele lui, iar ceilalţi au bice şi trosnesc, în timp ce cel care urează la fereastră zice cuvintele: „Mânaţi măi, hăi, hăi!””, arată MET, care citează lucrarea ”Calendarele Poporului Român”, scrisă de Antoaneta Olteanu și apărută la București în 2001. ”Copiii cu pluguleţul umblă până pe la ceasurile 3-4, când încep a umbla flăcăii cu „plugul cel mare”. Aceştia pun la un plug 4-6 cai ori boi, doi inşi încalecă, unul îi duce de căpăstru, unul ţine de coarnele plugului, altul are o traistă cu grăunţe şi toţi ceilalţi trosnesc cu bicele. Trag cu plugul o brazdă pe dinaintea casei şi seamănă din traistă grăunţe; unul urează şi ceilalţi trosnesc. Cu plugul se umblă numai până se înserează bine, apoi, în unele localităţi, după ce se înserează, încep a umbla iarăşi flăcăii cu colindul, precum în seara de Ajunul Crăciunului. După miezul nopţii, copiii umblă cu colindul până în zorile zilei de Anul Nou. Cel ce umblă cu pluguleţul are o ramură cu două crăcuţe, în chipul coarnelor de la plug, între crăcuţe atârnând un clopoţel de acioaie, având deasupra o batistă. El intră în casă şi zice:
„Ziua de azi cu bine
Şi-a de mâine cu sănătate
Şi la vară bucate,
La mulţi ani!”
Spre Anul Nou se lasă porţile deschise, ca să intre norocul. Nu-i bine să stingi focul, nici lumânarea, nici să adormi cu uşile închise, şi chiar de-i adormi, aflând lumină şi foc, să nu nădăiască că tu dormi. Fata care va lua busuioc de la clopotul urătorilor în ajunul Sf. Vasile, seara, şi dacă se va spăla cu el, le va fi dragă flăcăilor. Dacă în noaptea de Sf. Vasile cerul va fi senin, anul întreg va fi secetos, iar dacă e înnorat, va fi ploios”.
În fotografie copii cu Plugușorul în Jabeniţa, județul Mureş, autor Ioan N. Maloş, anul execuţiei 1940, , negativ pe sticlă, din arhiva MET.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Doi clujeni sunt cercetați penal pentru operațiuni cu droguri, au fost prinși în flagrant cu 17 kilograme de droguri ascunse într-o mașină
nov. 11, 2024 0
-
Un clujean a fost trimis în judecată vineri pentru tentativă de omor, după ce și-a lovit cu cuțitul de mai multe ori fosta concubină, pe fondul unei crize de gelozie
nov. 11, 2024 0