Închide

Totul e prea scump. Civicii din oraș cheamă clujenii la protest față de costurile crescute ale traiului în Cluj/Nu am bani să mă-ncălzesc, trebuie să mă și hrănesc!

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 23, 2022 0 311

Un protest este anunțat joi, 24 noiembrie 2022, cu începere de la ora 18.00 în fața Prefecturii din Cluj. Asociațiile civice din oraș au inițiat acțiunea pentru a trage un semnal de alarmă față de costurile crescute alte traiului în Cluj.
Strigăm împreună: TOTUL E PREA SCUMP! Utilități, alimente, locuințe. Marșul Nemulțumirii de la Cluj va trece pe câteva străzi centrale ale orașului. Ai și tu facturi care te revoltă? Adu-le să le aruncăm împreună la gunoi. Marșul se va opri la un moment dat pentru a le arunca într-un tomberon. Vrei să îți exprimi și tu nemulțumirile ? Hai la Protest să cântăm împreună : Electrica îți cerem ție, să nu ne bagi în sărăcie ! Eon, eon, eon, te vrem la tomberon ! Petrom și Romgaz ne aduceți doar necaz! Nu ne e rușine să facem scandal, dreptul la o casă e drept fundamental. Nu am bani să mă-ncălzesc, trebuie să mă și hrănesc!„, arată organizatorii.
Protestul, denumit generic „Totul e prea scump” are și câteva deziderate.
„Împreună cerem: Costurile locuinței și utilităților să nu depășească 20% din veniturile noastre; salariile și pensiile să crească pe măsura costurilor traiului; să se reducă si să se plafoneze prețurile de pe piața energiei, la alimente si la locuințe; tarifele sociale la utilități să se aplice la toți cei care câștigă sub venitul mediu pe economie; numărul de locuințe sociale să crească în funcție de nevoile reale; să se reglementeze chiriile”, mai spun organizatorii.
Aceștia precizează că Clujul a ajuns un oraș prea spump și semnalează că achiziția unei locuințe aici costă o avere.  „Mai nou, statul a liberalizat prețurile la energie. Scumpirile decise de firme au luat-o razna. Angajatorii vor să mențină salariile cât mai jos. Banii furați din buzunarele noastre se regăsesc în profitul companiilor, profit care acum este mai mare ca oricând! Bogăția lor este sărăcia noastră. Mai mult, statul român se împrumută ca să asigure profitul firmelor. Iar datoriile statului le plătim noi, cetățenii. Este nedrept să ți se ceară să îți reduci nevoile și să alegi să trăiești în austeritate. Politicienii ne spun că zilele bogăției sunt pe terminate. Ne învață cum să facem economii. Să le spună asta celor care se îmbogățesc de pe urma scumpirilor. Este revoltător că îmbogățiții nu vor să plătească taxe pe măsura câștigurilor făcute. Criza prețurilor se adună peste vechea criză a locuirii. Chiriile, dobânzile mari la credite imobiliare și lipsa de locuințe sociale ne aruncă în stradă. Este inacceptabil ca în același timp politicile să sponsorizeze băncile și speculanții imobiliari. Ei ne spun să rezistăm la frig, la foame, la lipsa de locuințe. Suntem nemulțumiți că în loc să investească în servicii publice, statul investește banii noștri în militarizarea țării. Iar pe noi ne împinge într-o nouă austeritate”, mai specifică inițiatorii protestului.

Mai multe detalii despre protestul din 24 noiembrie : https://www.facebook.com/events/882542579791760

Acțiunea are loc la inițiativa Căși sociale ACUM!, Gastivists, Fridays for Future, Grupul pentru Acțiune Socialistă, și Sindicatul Elevilor și Studenților Militanți.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare