Închide

Tot ce trebuie să știi despre Omicron: simptome, riscuri, cât de periculoasă este varianta pentru copii, ce trebuie să faci dacă ai simptome de COVID

Actualitate by Actual de Cluj - feb. 04, 2022 0 364

România este în plin val cinci al pandemiei, generat de varianta Omicron a coronavirusului, cea mai contagioasă de până acum. Săptămâna aceasta s-a înregistrat și un record de 40.000 de infectări depistate în 24 de ore, iar în următoarele zile numărul de cazuri a depășit 30.000. Și încă nu a fost atins vârful.

Aproape 11.000 de persoane sunt internate în total, dintre care peste 1.000 la ATI. Sunt date similare cu cele înregistrate la finalul lunii septembrie anul trecut, în valul Delta, cu circa trei săptămâni înainte de a se atinge vârful valului, după cum relatează G4media.ro.

Un număr de 850 de minori sunt internați acum, 24 fiind la Terapie Intensivă. Numărul de copii internați a depășit maximum din valul 4, când recordul a fost de 515 pacienți minori, însă cu 45 de copii la ATI.

Totuși, numărul de infectări zilnice a depășit deja dublul recordului din valul Delta și trendul este crescător. Varianta Omicron este mult mai contagioasă și, aparent, mai blândă. Se înregistrează 100 de decese pe zi față de 200 până la 500 de morți zilnice în valul Delta.

Tulpina Omicron a apărut la aproape doi ani de la începutul pandemiei, astfel că se răspândește într-o populație care a dobândit imunitate în mare parte, fie pentru că a trecut prin boală cu variantele precedente, fie pentru că s-a vaccinat inclusiv cu booster. În acest context, riscurile cele mai mari sunt pentru persoanele nevaccinate și fără istoric de trecere prin boală și, bineînțeles, ca în toate celelalte valuri, pentru persoanele care suferă de boli cronice.

Un studiu recent concluzionează că riscul de a avea nevoie de internare în cazul infectării cu Omicron este de 75% față de infectarea cu Delta pentru persoanele nevaccinate și care nu au mai avut boala COVID-19. Deci nu cu mult mai mic. Nu avem de-a face cu o simplă răceală, chiar dacă simptomele de debut sunt comune.

Pentru cei vaccinați inclusiv cu doza booster sau care au trecut în ultimele luni prin boală, infectarea cu Omicron nu aduce riscuri majore. Marea majoritate a acestora se vor trata pentru simptome, acasă, cu medicamentele prescrise de medicul de familie sau de la centrul de evaluare.

Sursa foto Ministerul Sănătății

Nici un comentariu

Scrie un comentariu