Închide

Top cei mai puternici proiectanți din România. Ce felie are Clujul din piața națională și cum i-a afectat pandemia pe arhitecți?

EconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 23, 2020 0 4686

 

 

De ei (și de inspirația lor) depinde în mare măsură felul în care arată orașele, satele și casele noastre: cu prilej de lansare de top, aruncăm o privire înspre activitatea arhitecților și proiectanților, în atipicul 2020, an care rămâne desigur legat de debutul unei pandemii. Care sunt cele mai mari companii din domeniul arhitecturii și proiectării din România, cum stau cu afacerile, profitul și numărul de angajați, ce felie din piața mare ia Clujul, cum i-a afectat pandemia? Aducem cifre și procente, dar vorbim, desigur, și despre calitate. Peisajul e divers: sunt în top companii cunoscute și foarte vizibile pe piața locală, dar și unele mai discrete, birouri care au în portofoliu proiecte de mari dimensiuni – stadioane, birouri, mall-uri, centre medicale, fabrici – dar și case individuale, unele birouri au semnat proiecte controversate și/ sau proiecte premiate, unele au afaceri impresionante și echipe extinse, altele se laudă cu profituri consistente, deși au puțini agajați. Șapte companii din Cluj se găsesc în clasamentul din acest an al celor mai puternice 100 de firme de arhitectură și proiectare din România, potrivit IBC Focus, companie de consultanță care monitorizează piața din România. Două dintre companiile din Cluj sunt chiar în Top 10.

 

Potrivit datelor fiscale publicate pentru anul 2019, în top 10 la secțiunea arhitecți și proiectanți se află nume cu rezonanță din piața construcțiilor, care au reușit să controleze o mare parte din totalul veniturilor, artată consultanții de la IBC Focus, care au publicat topul. „Ediția din 2020 a fost cu siguranță una realizată sub presiunea pandemiei. Situația declanșată la începutul acestui an a dat puțin peste cap planurile tuturor, iar rezultatele transmise de firmele de arhitectură nu fac decât să confirme acest lucru”, a menționat Andrei Spătaru, CEO IBC Focus.

Pe primul loc în clasament se află o companie cu activitate la nivel international, nu doar în România, care face management de proiecte, dar are și servicii de proiectare în ofertă – Blue Projects. Urmeză în top: K-Box Construction Design, Vego Concept Engineering, Epstein Architecture & Engineering, Asco Constructii, Be Home Concept, Arhimar Serv, Dico și Țigănaș Birou de Proiectare, ADN Birou de Arhitectură și HB Design Team Arhitectură Construcții Mobilier. De menționat că doar aceste zece firme aduc 33% din cifra de afaceri realizată de cele mai puternice 100 de firme din domeniu din România. Ca profit, aceleași zece firme realizează 22% din profitul adunat de primele 100 de companii. În total, aceste 100 de companii care prind clasamentul din anul acesta ajung la o cifră de afaceri de 444,3 de milioane lei, cu un profit de 89,2 milioane de lei și 1469 de angajați, conform datelor oficial declarate la Ministerul Finanțelor Publice.

 

Cine sunt clujenii din top?

Potrivit datelor transmise de IBC Focus pentru Actualdecluj.ro, Clujul are în ediția din acest an șapte companii de proiectare în rândul celor mai puternice 100. Primul care prinde topul este un birou foarte cunoscut pe piața locală – Arhimar Serv (locul 7). Regăsim în clasament doar alte șase companii cu sediu în Cluj: Dico și Țigănaș Birou de Proiectare (locul 8), Trans Form (loc 20), Atelier Vision (loc 52), K&K Studio de Proiectare (loc 70), Costin si Vlad Birou de Proiectare (loc 78) și Scripcariu Birou de Arhitectură (loc 98). Anul trecut, Clujul era ceva mai bine reprezentat. Mai precis, în Top 100 erau nouă nume: Arhimar Serv, Dico și Țigănaș Birou de Proiectare, Atelier Vision, Mossfern, Archdesign, Trans Form, Bogart Construct, K&K Studio de Proiectare, Scripcariu Birou de Proiectare

Revenind la topul din acest an: ce înseamnă Clujul ca pondere în piața națională, cifra de afaceri, profit și angajați? Cele șapte companii clujene din top 2020 (cifre din 2019) au laolaltă afaceri de 34,92 milioane lei, adică undeva înspre 8% din cifra celor 100 de companii din top, în timp ce profitul cumulat al firmelor cu sediu în Cluj ajunge la 7,77 milioane lei. Potrivit cifrelor afișate pentru anul fiscal 2019, cele 7 companii au laolaltă 127 de angajați, „campioni” fiind cei de la Dico și Țigănaș Birou de Proiectare, cu o medie de 45 de angajați.

Munca proiectanților a trecut prin câteva schimbări în 2020, dar mulți spun că veniturile nu vor fi afectate. Cel puțin asta reiese, în general, din feedbackul primit de autorii topului IBC Focus din partea arhitecților. “Ultimele 12 luni au fost cu siguranță pline de provocări și pentru arhitecți și mulți dintre ei au declarat că au resimțit schimbări în ceea ce privește modul de lucru o dată cu instalarea stării de urgență și, în general, în această perioadă dominată de pandemie. Totuși, o bună parte dintre specialiști ne-au spus că deja erau obișnuiti cu ideea de a lucra remote sau în regim home-office, așadar acest aspect nu i-a afectat atât de mult la nivel de productivitate. E interesant și rezultatul obținut în urma unui chestionar aplicat în rândul arhitecților activi în industria construcțiilor. Dintre cei care au răspuns, 25% au declarat că estimează venituri similare, în timp ce 19% spuneau că vor inregistra creșteri de până la 10% și alți 19% de peste 10%. Privirile sunt ațintite înspre domeniul rezidențial, sector care a reușit să își păstreze cursul chiar și în pandemie, dar și înspre proiectele de infrastructură, o direcție destul de evidentă, având în vedere că și la nivelul antreprenorilor generali aceste două domenii erau considerate a fi „salvatoare”. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile, însă, la fel ca în cazul a ceea ce am observat din studiului pieței de antrepriză generală din România, și arhitecții așteaptă o reacție din partea autorităților și o eventuală deblocare a fondurilor publice în vederea susținerii proiectelor de infrastructura”, spune Mihaela Ghiorghiu, specialist PR la IBC Focus.

 

Peisaj de 2020, cu arhitecți din top

 

Șerban Țigănaș, cofondator al Dico și Țigănaș Birou de Proiectare și secretar general al Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor deschide “culisele” în care își fac arhitecții calculele. “Anul 2020 nu s-a terminat, iar bilanturile se fac în martie al anului viitor, de fiecare dată. Cu toate acestea, și atunci e greu de spus care sunt datele exacte, pentru că în fapt proiectele realizate într-un an ajung să fie încasate la mai mult timp după realizarea muncii efective. Cauza este cunoscută: plățile se fac în general după ce se aprobă și se emit anumite autorizații, care vin greu și nu respectă termenele legale și firescul birocratiei, reținerile pentru diferite garanții se eliberează la ani după realizarea proiectului, de regulă după ce s-au executat lucrările, pentru care cei din proiectare realizează și urmărirea execuției sau asistența tehnică și așa mai departe. În general, în proiectare lucrezi astăzi ca să încasezi la anul!”, sintetizează Țigănaș. Una peste alta, anul pe cale să se încheie e unul bun pentru cei implicați în piața construcțiilor, în ciuda crizei sanitare pe care o traversăm. «Cum se știe, anul 2020 a fost bun pentru construcții la scară națională, mai bun decât 2019, care nu a fost nici el rău. Sunt mai multe explicații. Una importantă este aceea că șantierele au beneficiat de forța de muncă lipsă, care nu a mai lucrat în străinătate, iar alta este prezența investițiilor publice ca stimulent al economiei afectate de pandemie și ca dublă manifestare pre-electorală. Numărul proiectelor a scăzut pentru noi, dar a crescut valoarea lor. În concluzie, în 2020 am încasat multă muncă din 2019, iar ceea ce am contractat acum va aduce rezultatele financiare anul viitor. Trebuie să mă refer la proietul câștigat prin concurs împreună cu partenerii noștri din Barcelona, Pinearq, pentru Centrul Integrat de Transplant de la Cluj, un proiect de mari dimensiuni și complexitate pe măsură, cu un buget de proiectare corect, lansat de Consiliul Județean Cluj”, menționează Țigănaș. Biroul din Cluj lucrează în continuare pentru unul dintre cei mai importanți clienți ai firmei, grupul Bosch, în domeniul proiectelor industriale și pentru cercetare-dezvoltare, dar are lucrări și cu instituții publice. „Avem și proiecte publice în domeniul care ne-a consacrat, clădiri multifuncționale și infrastructură pentu sport și spectacole. Lucrăm pentru Consiliul Județean Bistrița – Năsăud, pentru Federația Națională de Rugby și pentru Primăria municipiului Oradea”, enumeră Țigănaș.

“Ca de obicei, niciun an și nicio situație nu sunt la fel pentu toți. În general, această pandemie ne-a încercat pe toți, fără excepție, dar unii au fost loviți, iar alți rezilienți. Noi ne-am adaptat rezonabil datorită modului de lucru complet digitalizat pe care îl practicam în firmă dinainte de criza sanitară, care ne-a permis foarte ușor să lucrăm de la distanță, unii de alții și față de colaboratori și clienți. Apreciez că cei care sunt clienții noștri din administrația publică au făcut eforturi importante și au reușit să treacă suficient de rapid la comunicarea on-line și aceasta ne-a ajutat și pe noi. Cum spuneam, din câte știu, nu toți au resimțt la fel această criză. Cei care aveau clienți din HORECA au trebuit să se resemneze, în vreme ce cei din rezidențial și-au amplificat operațiunile în general, de exemplu. Mai cred că și cei care ținteau clientela exigentă, interesată de calitate au avut de câștigat, pentru că nivelul compromisurilor acceptabile în construcții a scăzut”, consideră Țigănaș.

Despre un 2020 atipic, dar bun în ceea ce privește activitatea firmei vorbește și Vlad Negru, cel care conduce biroul Trans Form. De asemenea, arhitectul are “vedere” asupra pieței și datorită prezenței în comisiile tehnice care analizează proiectele propuse în Cluj: comisia municipiului și cea din cadrul Consiliului Județean. “Anul 2020 a fost mai bun decât ne-am așteptat în februarie, la debutul măsurilor anti-Covid. Beneficiarii și partenerii corporate nu au acționat panicard și impulsiv și au continuat planurile de dezvoltare. În zona de retail a existat o scădere a ritmului cauzată, pe lângă momentul Covid, și de recalibrările generate de ascensiunea accelerată a online-ului. În zona de office, anul 2021 va începe cu multe incertitudini, dar probabil spre finalul său clădirile de birouri se vor umple la loc. Deși ”work from home” pare o idee seducătoare la prima vedere din punctul de vedere al costurilor, pe termen mediu și lung productivitatea va fi afectată prin lipsa schimbului spontan de informații, bune practici, idei. Latura socială a muncii va face ca munca de acasă să fie o soluție temporară”, crede Negru. “Deocamdată, zona rezidențială nu pare afectată semnificativ. Partea pozitivă a acestui an e că jucătorii mici și medii care se ghidau strict după oportunitatea imediată au scăzut ritmul, acest lucru favorizând proiectele mari și solide din punct de vedere business – mă refer aici în principal la forța de muncă în construcții”, menționează Vlad Negru.

 

Urbanism în pandemie. Vedere de la masa „judecătorilor” de proiecte din Cluj

Cum s-ar putea sintetiza 2020, pe felia arhitecților, în ceea ce privește activitatea, dar și calitatea propunerilor? Ne face o “schiță” Claudiu Salanță, arhitect șef al județului, dar și membru în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a municipiului Cluj-Napoca. “Din prisma cererilor depuse pentru obținerea autorizației de construire nu se observa o diminuare a activității, aceasta fiind echivalentă cu anul trecut. Asa că am putea să tragem concluzia că perioada actuală nu a afectat pe cât era de așteptat activitatea de proiectare sau că ceea ce observăm acum este doar un efect al perioadei care a precedat pandemia și efectele vor fi vizibile doar anul viitor. Perioada de lock down a condus la o schimbare a așteptărilor și dorințelor investitorilor, fie că vorbim de investiții particulare singulare, fie că vorbim de dezvoltări imobiliare. Ceea ce pare ca s-a întâmplat este o creștere a solicitărilor de case individuale și de apartamente cu o suprafață mai generoasă », constată Salanță. Acesta anticipează că perioada aceasta va aduce o așezare a domeniului imobiliar. “E o așezare necesară, cred eu, pentru a putea menține competitivitatea și atractivitatea zonei clujene. Cred că ritmul construcțiilor trebuie să fie menținut și în această perioadă, pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă pe termen mediu”, consideră arhitectul.

Munca de acasă, impusă de actualele condiții, poate reașeza, pe alocuri, și harta imobiliară. “În aceasta perioadă am constatat un avânt al construcțiilor de locuințe individuale prin reluarea unor proiecte care stagnau de ani buni, dar și demararea unor proiecte noi în aceeași zona. De exemplu, zonele Chinteni, Ciurila, Feleacu și Jucu devin foarte căutate pentru locuințe individuale și dacă vor reuși să-și păstreze specificul acesta vor avea de câștigat mult. De asemenea, cred că această perioadă, care a deschis/consolidat oportunitatea muncii la domiciliu/distanță, va conduce și la o creștere a atractivității imobiliare în zona municipiilor de rang 2, precum Turda. Acestea vor deveni tot mai atractive în următoarea perioada și datorită dotărilor de învățământ, sănătate, recreere. Distanța înseamnă timp și s-a constat că uneori distanța puțin mai mare poate însemna un timp de parcurs mai mic. Distanța de 31 km dintre Turda – Cluj se parcurge într-un timp mai scurt decât distanta de 10 km între Florești – Cluj”, subliniază arhitectul șef al județului.

 

 

Firmele din Cluj din Top 100

 

Arhimar Serv (locul 7)

Cifra de afaceri : 10.453.942 lei

Profit : 1.075.455 lei

Angajați :42

 

Dico și Țigănaș Birou de Proiectare (locul 8)

Cifra de afaceri : 10.141.093 lei

Profit : 2,48 milioane lei

Angajați : 45

 

Trans Form (loc 20)

Cifra de afaceri : 4.614.792 lei

Profit : 377.068 lei

Angajați:

 

Atelier Vision (loc 52),

Cifra de afaceri : 3.037.192 lei

Profit: 1.475.429 lei

Număr de angajați: 11

 

K&K Studio de Proiectare (loc 70),

Cifra de afaceri : 2.429.152 lei

Profit: 290.199 lei

Angajați: 9

 

Costin si Vlad Birou de Proiectare (loc 78)

Cifra de afaceri: 2.234.266 lei

Profit: 1,6 milioane lei

Angajați : 4

 

Scripcariu Birou de Arhitectură (loc 98).

Cifra de afaceri : 2.017.376 lei

Profit: 425.184 lei

Angajați: 16

 

IBC Focus a luat în considerare 3 criterii principale în crearea acestui clasament:

  1. Veniturile realizate în 2019 (consultanță pentru activități de arhitectură, planuri și proiecte pentru clădiri – planuri de urbanism și amenajarea teritoriului)  de către firmele aflate sub codul CAEN 7111 (Activități de arhitectură).
  2. Numărul de investiții care au fost menționate în baza de date cu șantiere și proiecte de construcții din România, realizată de cei de la IBC Focus – VICTA în perioada 15.08.2019 – 15.08.2020, dar și condiționarea existenței unui prag de 75% din totalul de proiecte în care firma a fost implicată ca proiectant sau arhitect (restul fiind lucrări de proiectant de specialitate, project management sau alte servicii de consultanță);
  3. Afișarea publică până la data de 31 iulie 2020 a datelor financiare înregistrate în 2019 de către aceste companii.

 

Foto: proiecte Trans Form, Dico si Tiganas, Arhimar

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.