Închide

Toamna protestelor: vineri se iese în stradă pentru Roşia Montană, duminică pentru „Justiţie curată, nu politizată”

ActualitateTop News by Kristina Reştea - sept. 01, 2017 0 251

Toamna începe cu noi mişcări de stradă: vineri seara este anunţată o manifestare a celor care vor să protesteze împotriva intenţiei anunţate de premier de a retrage dosarul Roşia Montană de la UNESCO. Duminică, cei din Cluj sunt chemaţi să iasă în Piaţa Unirii pentru a cere „Justiţie curată”, după noile propuneri de modificare a legilor Justiţiei.

Duminica trecută câteva zeci de clujeni au venit în Piaţa Unirii pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de intenţiile de modificare a legilor, iar pentru această săptămână tema aleasă este: „CLUJ:Justitie curata, nu politizată / Pilonul 2 este pentru noi”. La Cluj protestul de duminică începe de la 19.30 şi şi-au anunţat deocamdată participarea 260 de persoane.

„Cluj Napoca, a venit toamna şi o dată cu ea ne întoarcem pe baricade ca să apărăm tot ce am câştigat cu atâta efort în ultimii ani ca societate civilă: de la introducerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO, până la împiedicarea unui infractor să devina Prim-Ministru şi retragerea Ordonantei 13. Ieşim pentru a apăra forma legilor şi mecanismelor care asigură independenţa Justiţiei, coloana vertebrală a oricărui stat de drept şi pentru a ne apăra viitorul economic pus în pericol de desfiinţarea Pilonului 2 de Pensii”, anunţă iniţiatorii evenimentului lansat pe reţeaua de socializare Facebook.

Protestatarii de la Cluj au preluat mesajul grupului CORUPTIA UCIDE, de la Bucureşti. ,,Duminică ieșim ca sa oprim: Distrugerea independentei Justiției. Distrugerea viitorului nostru, protejarea pensiilor noastre. Acesta este un eveniment făcut în urma declaraţiilor repetate şi propunerilor privind modificarea Legii Justitiei, precum şi desfiinţarea pilonului 2 de pensii şi propunerea pentru scoaterea Rosiei Montane din patrimoniul UNESCO. Aceste propuneri urmează să se transforme în legii dacă noi nu ne opunem vehement, în stradă”, spun iniţiatorii protestului.

În 30 august, ministrul justiției Tudorel Toader a transmis către Consiliul Superior al Magistraturii, spre avizare, proiectul Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor si procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara și a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Textul acestui proiect poate fi consultat AICI.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a transmis o serie de propuneri, după ce guvernul şi-a anunţat noile intenţii de modificări în legile Justiţiei.
Citeşte AICI , AICI şi AICI propunerile judecătorilor, după anunţarea noilor legi.

Mai multe organizaţii au arătat că sunt „profund îngrijorate” de mai multe prevederi ale pachetului de modificări legislative prezentat în 23 august de către Ministrul Justiției, „cu precădere față de acelea care vizează trecerea Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului Justiției și scoaterea Președintelui României din procedura de numire a procurorilor-șefi ai Parchetului General, DNA și DIICOT”. Semnatarii luării de poziţie sunt Freedom House România, Expert Forum (EFOR), Centrul Roman de Politici Europene – CRPE, Grupul pentru Dialog Social (GDS).

Un protest este anunţat şi pentru astăzi: societatea civilă se pregăteşte să iasă în stradă vineri, după ce premierul Mihai Tudose a anunţat intenţia guvernului actual de a retrage candidatura Roşiei Montane la statutul de sit protejat UNESCO. Protestul, lansat sub denumirea “JOS guvernul Tudose! Revoluţia începe la Roşia Montană!”, a fost anunţat pentru vineri seara, de la ora 19.00. Peste 500 de persoane au anunţat că vor participa. Mai multe AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.