Închide

Tișe se rupe complet de Boc și Buda: „Vor să îl înlocuiască pe Orban cu Cîțu, ca să își rezolve ei problemele și să-și păstreze pozițiile”. Cum poate influența Tișe votul liberalilor clujeni, la Congresul partidului din septembrie

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - iul. 25, 2021 1 18950

Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, e foarte supărat pe liderii PNL Cluj, Emil Boc și Daniel Buda, și nici nu ascunde acest lucru, având în vedere că la ultimele înturniri ale organizației județene de partid el nu și-a făcut deloc apariția. A lipsit inclusiv de la alagerile interne pentru desemnarea noii conduceri a PNL Cluj – unde au fost invitați și au participat cei mai importanți lideri liberali din țară.

Contactat de Actual de Cluj, referitor la implicarea sa în desemnarea delegaților PNL Cluj care se vor afla în septembrie la Congresul partidului de la București, Tișe a răspuns franc că nu dorește să participe la „combinația nimănui”, referindu-se la decizia asumată public de Emil Boc și Daniel Buda de a susține candidatura la șefia PNL a actualului premier, Florin Cîțu, în detrimentul candidaturii lui Ludovic Orban.

Tișe este de părere că cei care vor să-i ia scaunul lui Ludovic Orban nu sunt interesați decât să-și asigure ei poziții și spune că acest lucru nu înseamnă nicidecum reformarea partidului.

„În urmă cu câteva luni, când eu îl criticam pe Ludovic Orban, toți vitejii actuali, exponenți, nu-i așa, ai reformei în PNL, stăteau și îl pupau în diferite zone. Acum, brusc au devenit toți exponenții reformei în PNL și speră ca își vor păstra pozițiile dacă va câștiga Cîțu. Vor să îl înlocuiască pe Orban cu Cîțu, ca să își rezolve ei problemele și sa-și păstreze pozițiile! Eu nu așa vad reformarea PNL!”, a comentat Tișe pentru Actual de Cluj.

Cum poate Tișe să le strice aranjamentele liderilor clujeni, în privința asigurării sprijinului promis pentru echipa lui Cîțu

La Congresul PNL din septembrie, din București, pentru alegerea noii conduceri a partidului vor participa 5000 de delgați, fiecare dintre organizațiile liberale județene din țară având dreptul să trimită un anumit număr de membri, în funcție de rezultatele electorale obținute. Potrivit statutului PNL, nu există niște criterii clare de selecție a delegaților, condițiile urmând să fie stabilite de conducerile filialelor județene.

De exemplu, Clujul ar urma să trimită cel puțin 175 de delegați, dintre care 12 de drept și alți 163 aleși. Cum vor fi selectați delegații aleși? Rămâne la decizia liderilor din conducere, respectiv vor conta opțiunile lui Daniel Buda și Emil Boc, care în mod evident s-au angajat să trimită oameni care să fie dispuși să voteze în favoarea lui Florin Cîțu.

De altfel, contactat de Actual de Cluj Daniel Buda a afirmat că dintre delegații clujeni care vor merge la Congres, 99% vor vota în favoarea lui Florin Cîțu.

Numai că în calitatea sa de lider în Biroul Județean al PNL Cluj, Alin Tișe le poate da planurile peste cap lui Daniel Buda și Emil Boc, având în vedere că el are dreptul la rândul său să solicite ca printre delegații aleși  pentru Congres să se regăsească acei primari și consilieri care nu vor să-l voteze pe Cîțu. Iar Tișe, sepre deosebire de Emil Boc și Daniel Buda, are o trecere mult mai mare în rândul primarilor clujeni.

Mai sunt apoi și președinți de filiale clujene dar și parlamentari clujeni care nu sunt dispuși să-l voteze pe Cîțu, astfel că procentul de 99% promis de Buda s-ar putea transforma în 30-40%, cum s-a întâmplat și la ultimele alegeri din partid, când  Orban a fost contracandidat de europarlamentarul Cristian Bușoi, și în ciuda faptului că  liderii clujeni au ales să-l susțină pe acesta din urmă, membrii delegați  nu le-au respectat decizia, votând în favoarea Orban.

De ce s-a întors Tișe împotriva propriilor lideri de partid? Pentru că are de ani de zile o amplă nemulțumire – pe care evită să o formuleze deschis – legat de faptul că Emil Boc continuă să îl mențină coechipier în strategiile sale politice pe eurodeputatul Daniel Buda – președintele organizației județene a PNL, genul de individ care e extrem de abil în interiorul organizației de partid, dar fără prea mare notorietate în spațiul public.

Tișe ar fi prefert o funcție în Biroul Central al PNL, însă aceeași dorință o are și Daniel Buda, care are sprijinul total al primarului Emil Boc. Potrivit speculațiilor din partid, însuși Boc visează ca în cazul în care Cîțu va câștiga șefia partidului, să-i revină și lui o titulatură de anvergură, chiar cea de candidat la președinția României, din partea PNL, pe modelul aplicat de partid și în cazul lui Klaus Iohannis. Dar oricum vor ieși alegerile la nivel central, până când Daniel Buda ocupă primul loc în fruntea organizației PNL Cluj, inclusiv o funcție în Biroul Național al PNL, lui Tișe nu-i prea mai rămâne spațiu să avanseze pe linie politică.

„De 20 de ani e președinte la partid…”, spune cu ironie Tișe despre Daniel Buda, în contextul în care eurodeputatul a fost reales președinte al organziației PNL Cluj, fără să fi avut vreun alt contracandiat. „Oamenii din PNL Cluj l-au considerat cel mai bun și l-au votat pe el de 20 de ani!”, continuă Tișe ironia.

Alin Tișe mai afirmă că rămâne să se decidă dacă mai are de făcut ceva în PNL  „Mă voi decide dacă și unde să candidez. Dacă voi fi votat bine, dacă nu, voi decide ce fac în viitor…Plec sau nu din PNL”,  a comentat el pentru Actual de Cluj.

Sursa Foto: PNL Cluj/Facebook

Un comentariu

  1. Din 10 august, in Parcul Cetatuia bubuie muzica si ziua, si noaptea. Volumul decibelilor si vibratiile basilor afecteaza viata celor ce locuiesc in zona, fie ca e ora 15.00 sau ora 1 noaptea. Emil Boc a dat autorizatie pentru zgomot. Cinic si cu bunastiinta. Cu incalcarea legii si a normelor de convietuire, dar si a principiilor democratice ale consultarii, interesului comun. Un comportament al administratiei clujene care nu are nici o legatura cu valorile europene, un comportament prin care Boc si administratia sa duc Clujul in Lumea a treia a sefilor de trib care guverneaza dupa bunul plac si interes personal. Clujul cultural si universitar este subminat constant de aceasta administratie. Zgomotul de pe Cetatuie a fost reclamat la Telefonul Primarului, Politia Locala, aplicatia MyCluj. Este ca si cum am vorbi cu un perete. Deducem ca Boc si ai lui nu au respect si empatie fata de cetatenii pe care ii agreseaza cu bunastiinta.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.
  • Articole similare