Închide

Tișe, cu numărul de voturi care-i validează poziția ar putea prelua șefia PNL Cluj / Scorul slab al PNL pe municipiu îl forțează să încheie majoritate la județ cu PSD

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - iun. 11, 2024 0 847

Președintele Consiliului Județean Cluj, liberalul Alin Tișe, a dormit în ultimii doi ani, lipsind complet din spațiul public clujean, spre deosebire de colegii săi de partid, primarul Emil Boc și eurodeputatul Daniel Buda care au excelat în acțiuni de PR. Cu toate acestea, Tișe la nivel de județ a reușit un scor de invidiat, de 120.260 de voturi (40%), mai mut decât a luat propriul său partid, respectiv 96.534 de voturi (32%).

Putem presupune că din municipiul Cluj Napoca, lui Tișe i-au parvenit de pe linia PNL minim 40.480 de voturi, dacă ne raportăm la scorul exact pe care partidul l-a obținut în municipiul condus de Emil Boc. Restul până la 120.260 de voturi i-au venit din întreg județul, ba chiar în plus câteva zeci de mii de voturi față de cât a oferit bazinul electoral al PNL.

De asemenea, dacă ne raportăm la scorul pe care l-a primit Emil Boc în municipiul Cluj Napoca, de numai 53.481 de voturi, vedem încă un avantaj semnificativ care-l validează pe Tișe pentru poziție de lider, astfel că – spun surse din PNL – există varianta ca el să clameze poziția de președinte al PNL Cluj, pe care de altfel o vânează de mult timp.

Nici actualul președinte al PNL Cluj, Daniel Buda, nici Emil Boc nu-i vor putea bloca accesul lui Tișe la șefia PNL Cluj, dacă acesta invocă situația de decădere în care se regăsește organizația PNL Cluj.

Trebuie subliniat că din pricina scorului precar al PNL la Cluj, Tișe nu va putea dispune de o majoritate calificată în forul administrației județene, nici măcar cu sprijinul UDMR. Din numărul de 37 de consilieri județeni cât are Clujul, Tișe poate miza în momentul de față, pe maxim 12 mandate ale PNL. Or, pentru o majoritate calificată în plenul ședințelor de Consiliu Județean, el are nevoie de votul a 2/3 din consilieri. Conform scorului electoral, UDMR va putea intra cu maxim 5 consilieri județeni, mandate care de asemenea nu-i vor asigura lui Tișe majoritatea calificată. Prin urmare, rămâne de văzut dacă el va accepta solicitarea PSD privind crearea unei majorități, cu mențiunea că PSD va intra cu 8 mandate în forul județean. Sigur este că PSD va accepta o alianță cu Tișe doar dacă vor primi la schimb o poziție de vicepreședinte, conform surselor Actual de Cluj. E greu de crezut că Tișe s-ar îndrepta la negocieri cu AUR (din pricina UDMR) ori cu ADU(USR), formațiune care-l are pe lista de consilier și pe Dorel Secară, un cunoscut și aprig opozant al administrației Tișe.

Mai jos, scorul partidelor pentru Consiliul Județean

PNL – 96.534 (32,28%)

PSD – 53.439 (17,87%)

USR (PMP – FORȚA DREPTEI) – 44.536 (14,89%)

UDMR – 43.481 (14,54%)

AUR – 31.166  (10,42%)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.