Închide

Tișe: Clujul va putea deveni independent din punct de vedere energetic, în urma valorificării deșeurilor menajere depozitate

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - mart. 02, 2022 1 2571

Liderul Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, informează că în contextul în care noul Centru de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) este aproape de finalizat, caută soluții pentru valorificarea energetică a deșeurilor depozitate

 Am dispus elaborarea, în cel mai scurt timp, a unui SF care să analizeze tehnologiile de valorificare a deșeurilor și, inclusiv, oportunitatea achiziției unei instalații de dezintegrare moleculară și valorificare energetică”, a transmis Tișe.

Investiția ar putea  fi realizată atât din bugetul județului sau în parteneriat cu operatori privați, varianta optimă urmând să reiasă din analiza cost-beneficiu a SF-ului demarat.

„Doresc schimbarea actualei paradigme: deșeurile Clujului să nu mai reprezinte o cheltuială, ci o materie primă, din care să obținem energie. În scurt timp, Clujul va putea deveni independent din punct de vedere energetic”, transmite Tișe.

Cantitatea  de deșeuri existentă acum în Celula 1 de depozitare este de 261.000 tone.  Județul Cluj produce lunar cca. 16.000 tone de deșeuri. Prin valorificarea deșeurilor, se poate obține din 1 mc deșeu uscat à 1 MW/h energie. O persoană consumă anual cca. 3 MW/h (consum casnic). 261.000 tone de deșeuri à 261.000 MW/h consumul energetic/an asigurat pentru 87.000 de persoane, respectiv pentru un cartier al municipiului.

„Cu titlu de exemplu, dacă energia obținută s-ar vinde, am putea obține cca. 68.000.000 de euro, astfel putem alimenta cu energie electrică spitale, grădinițe, școli, instituții publice, muzee, etc. sau reabilita 270 km de drum. Viziunea CJ Cluj este de aplicare a unei soluții de valorificare energetică a deșeurilor, care poate reprezenta o sursă importantă de venituri”, a transmis liderul Consiliului Județean Cluj.

Un comentariu

Scrie un comentariu