Închide

TIFF împlinește 20 de ani la Cluj. Cui le dedică organizatorii ediția aniversară a festivalului

ActualitateTop News by Kristina Reştea - iul. 23, 2021 0 229

 

Piața Unirii din Cluj-Napoca s-a umplut în această seară în fața uriașului ecran care se ridică an de an pentru TIFF în centrul orașului – a început ediția cu numărul 20 a unuia dintre cele mai iubite evenimente ale Clujului. Deasupra ecranului s-a înălțat un artist acrobat, cu aripi luminoase, a fost muzică orchestrală de film, s-au văzut imagini cu orașul și festivalul de acum 20 de ani, cu oamenii, planurile si speranțele lor mari și telefoanele vechi, iar organizatorii au vorbit despre prieteni dragi care nu mai sunt și despre copiii care au crescut cu TIFF. Dar si despre bugete. S-au lansat mesaje despre responsabilitatea si pro-vaccinare, dar mulți dintre cei din public și-au dat jos masca in timpul evenimentului, în ciuda regulilor anunțate.

Programul Festivalului la ediția 20 include 165 de filme din 40 de țări, iar evenimentul are în acest an în jur de 900 de invitați – au venit la Cluj oameni din Spania, India, SUA, Mexic.

Suntem încă în zodia pandemiei, în Piata Unirii s-a amenjat, cu parteneriatul organizatorilor de festival, un centru de vaccinare, s-a pregătit și un centru de testare; însă publicul s-a relaxat. Printre spectatori puteau fi văzute foarte multe persoane fără mască, deși în regulament organizatorii au precizat anterior că accesul spectatorilor la proiecțiile de film se va face cu obligativitatea purtării măștii pe toată durata evenimentului, dată fiind adunarea mare de oameni. Anul trecut în schimb, în vârf de pandemie și fără să avem încă vaccin disponibil, publicul a fost mult mai disciplinat, iar voluntarii interveneau în caz contrar. Pe de altă parte, la deschiderea TIFF a venit chiar si coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, iar primarul Emil Boc a lansat pe scena festivalului mesaj pro vaccinare.

Cum au trecut 20 de ani de TIFF?

„Avem fire albe în păr, suntem mai obosiți si mai preocupați de lucruri de care nu aveam habar acum 20 de ani, festivalul arată altfel, Clujul arată altfel față de acum 20 de ani. Pentru noi, acești 20 de ani au însemnat însă mai ales că am reușit să schimbăm destine. Au trecut prin acest festival voluntari, copii, membri ai echipei de organizare, persoane care au crescut cu TIFF, care au ajuns să aleagă să facă facultăți de film, de media, Clujul are astăzi un profil cu totul diferit față de prima ediție a festivalului. Asta mi se pare cea mai mare victorie a TIFF din acești ani. Dedic ediția aceasta tuturor copiilor și tinerilor ce au trecut prin TIFF și au început să iubească filmul și cinematografia în acest fel„, a spus Tudor Giurgiu, directorul TIFF.

 

„Anul 20 a fost cel mai greu pentru noi, am vrut ca la ediția aniversară să ne iasă toate bune”, a menționat Giurgiu. Acesta a mai precizat că, inainte de inceperea ediției, Ministerul Culturii a tăiat cu aproape 65% bugetul initial alocat festivalului. Prin unele intervenții gaura a fost acoperită partial. „Sper să nu mai avem sentimental că an de an dăm examen in fata autorităților, le multumesc celor ce apreciaza ceea ce facem”, a mai spus Giurgiu.

În ceea ce privește organizarea, directorul TIFF a amintit că festivalul ajunge anul acesta și în localitatea satelit Florești, că se fac activități pentru familii pe Cetățuie si au loc, din nou, proiectii într-o locație descoperită în pandemie: curtea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, s-a declarat recunoscator ca evenimentul e pe „listă verde”, dupa un an greu „în care TIFF a incercat să aducă o umbră de normalitate in peisajul gri al pandemiei”.

Mihai Chirilov a chemat publicul la filmele spaniole, Spania fiind țară invitată la această editie. De asemenea, TIFF proiectează 45 de filme românești, un număr record. „Întindem o mână de ajutor industriei romanesti de film”, a spus Chirilov. „La Editia 20 mă gandesc la toti oamenii, invitații, artiștii care au venit la TIFF din prima editie, care au înnobilat festivalul și care azi nu mai sunt printre noi. Dedic această editie  unui om minunat si regret că prințesa noului val nu poate fi regina balului la TIFF.  Mulțumim, Luminița Gheorghiu pentru tot ce ne-ai dat!”, a spus Chirilov despre actrita care a plecat dintre noi in acest an.

Primarul Emil Boc a multumit de pe scenă echipei TIFF că a dus numele Clujului in afara țării. Boc a avut și un mesaj pro-vaccinare. „Mă bucur că împreună cu colonelul Gheorghiță s-au făcut cateva vaccinări (in centrul din Piața Unirii) si faceti ce puteți pentru a reveni la normalitate”, a spus Boc.

Filmul din deschidere a fost unul spaniol – Dineu cu vecinii de sus, iar publicul a avut parte de o serie de momente de artă, cu muzică de film celebre – de la Amadeus, dans si chiar acrobatii cu lumini spectaculoase: momentul artistic oferit de compania de teatru de animație Corona Events.

Organizatorii au pregătit și un clip cu imagini din cei 19 ani de festival, cu orasul, invitații si publicul peste ani. Cum s-au schimbat Clujul, Republica, organizatorii TIFF, oamenii de cinema și publicul:

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.