Închide

TIFF.22, o ediție dedicată iubirii pentru film și iubirii pentru celălalalt, după cum spune directorul artistic Mihai Chirilov

ActualitateTop News by Actual de Cluj - mai 09, 2023 0 213

Circa 182 de filme de lung metraj, 18 filme de scurt metraj din 45 de țări vor rula în cadrul ediției cu nr.22 a Festivalului de Film Transilvania care va avea loc în Cluj-Napoca, între 9 și 18 iunie. Este o ediție care sintetizează, în spotul festivalului, „iubirea pentru film și iubirea pentru celălalt”, după cum a subliniat directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, mai ales că, în decursul ediției, festivalul a fost prilej pentru participanți să relaționeze, să se împrietenească sau chiar să se căsătorească, în urma relațiilor închegate pe parcusul TIFF.


Directorul festivalului, regizorul Tudor Giurgiu a făcut o incursiune în culisele ediției din 2023 și a subliniat și premierele de care va avea parte publicul. Una dintre acestea vizează proiecții de film pentru cei mici, într-un spațiu dedicat pe noua pietonală de pe strada Kogălniceanu (terminată aproape și partea a șantierului de modernizare a zece străzi din centrul Clujului, derulat de Primăriei și încă în lucru). „Dăm viață străzii Kogălniceanu, cu evenimente pentru familii și cei mici, muzică, zonă de street food dar și proiecții în premieră într-un balon pe care îl aducem din Portugalia dedicate celor mici. Vom continua evenimentele și în Parcul Poligon din Florești unde vor avea loc proiecteții și evenimente pe aceeași componentă. O altă premieră vizează o proiecție în Parcul Etnografic Romulus Vuia unde va rula filmul Vulturii din Țaga care spune povestea unei echipe de fotbal, mai multe nu vreau să adaug pentru că sunt convins că veți merge să aflați”, a spus Tudor Giurgiu, într-o conferință de presă dedicată ediției din 2023.

Despre competițiile din cadrul festivalului, Mihai Chirilov a arătat că pentru trofeul TIFF vor concura 12 filme, iar la secțiunea dedicată documentarului, zece proiecții. „Cred că bomba ediției va fi filmul Banger din Cehia, un film filmat în integralitate cu un telefon mobil de ultimă generație”, a spus Chirilov. Potrivit acestuia, s-au ales filme care „rimează între ele, nu se dublează, făcute de regizori la început de drum, care surprind și au ceva de spus”. „Filmul românesc lipsește din competiție, în acest an, dar pe listă este un film din Moldova, Carbon care cu siguranță este unul dintre candidați la premiul publicului”, a adăugat Chirilov.

Din cele 12 filme incluse în Competiția Oficială, zece sunt debuturi. „Deși temele sociale
fierbinți sunt inevitabile (diferențele de clasă, conflictele interetnice, emigrația, consumul de
droguri, prostituția etc.), autorii reușesc performanța – tot mai rară azi în cinema – de a nu
pedala pe ele la modul oportunist, construind, cu o admirabilă economie de mijloace, povești
subversive de maxim impact și sofisticate narativ, a căror miză reală este în altă parte, chiar
și atunci când caroseria întregului este de comedie neagră”, a mai spusMihai Chirilov.

A fost însă record de înscrieri la secțiunea Zilelor Filmului Românesc – 50 lungmetaraje și 100 de scurtmetraje. Dintre acestea, au fost selectate 9 lungmetraje, din care două documentare realizate de clujeni și 16 scurtmetraje în competiție.

Va fi o ediție cu foarte mulți invitați, a mai arătat Tudor Giurgiu. Festivalul se va deschide în Piața Unirii cu proiecția firmului Confort Nordic, organizatorii arătând că la proiecție va fi prezentă o mare parte din echipa filmului, inclusiv actorul britanic…

Premiul pentru întrega activitate va fi acordat actorului australian Geoffrey Rush, cu o carieră de peste 40 de ani, care cuprinde roluri în câteva dintre cele mai premiate filme ale ultimelor decenii, dar și în seria fantasy Pirații din Caraibe, dar și cu un premiu Oscar pentru rolul pianistului din firmul Strălucire (Shine, r. Scott Hicks, 1996).

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu