Închide

TIFF 2014. Clujul, în topul cinefililor

Actualitate by Kristina Reştea - mai 31, 2014 0 289

Sursa foto: filmsi.ro

Sursa foto: filmsi.ro

 

Cinema Florin Piersic conduce topul din 2013 al sălilor de cinema din țară, în funcție de numărul de spectatori, potrivit unei statistici prezentate de directorul Festivalului Internațional de Film Transilvania. Cinema Victoria e doar pe locul 10.

În clasamentul sălilor cu un ecran (adică nu multiplexuri), Cinema Florin Piersic din Cluj are cea mai bună poziție, cu 95.000 spectatori în 2013, a menționat Tudor Giurgiu. Cinema Victoria, care funcționează tot în centrul orașului se poziționează pe locul 10. “Victoria ar fi stat mai bine, dar ca urmare a unui protocol cu Primăria, despre care eu cred că e o idee bună, există cel puțin 2-3 spectacole gratuite pe zi, pentru pensionari și copii. Numărul de spectatatori ar fi fost mai mare dacă am fi contabilizat toți vizitatorii, nu doar pe cei plătitori”, a explicat Giurgiu. Acesta a mai amintit că startul TIFF în 2001 la Cluj a fost determinat inclusiv de statisticile de la vremea respectivă, care plasau locul în topul “orașelor cinefile”: Clujul era orașul din țară cu cele mai multe cu cele mai multe filme văzute pe cap de locuitor. „Un clujean vedea de două ori mai multe filme decît un bucureștean. Probabil că tendința s-a păstrat. Clujul este, cred, singurul oraș din țară care are cinema, digitalizat și cu tehnică 3D, ca alternativă a mall-urilor, unde se poate vedea film european”, a subliniat Giurgiu.

Prezentarea a fost făcută în cadrul conferinței Salvați Marele Ecran, desfășurată azi ca parte a campaniei cu același nume. „Salvați Marele Ecran!”, proiect sprijinit la TIFF, urmăreşte stoparea fenomenului de dispariție a cinematografelorși crearea unei rețele de săli moderne, digitalizate, pe tot cuprinsul țării, astfel încât, în următorii 10 ani, fiecare oraș cu peste 20.000 locuitori să aibă cel puțin un cinema funcțional. În prezent, România este țara europeană cu cele mai puține ecrane raportat la numărul de locuitori. Dacă, în 1990, existau aproximativ 450 de cinematografe, astăzi au supraviețuit mai puțin de 30. 78% din orașe nu au niciun cinematograf funcțional, arată organizatorii TIFF.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.