Închide

TIFF 2014 Cele mai bune filme de la TIFF se mută la Sibiu. Ce vezi şi unde au loc proiecţiile

ActualitateEducaţieFestival by Actual de Cluj - iun. 16, 2014 0 337

O selecţie de filme de la festivalul de film Transilvania va fi prezentată la Sibiu, între 25 şi 29 iunie. Proiecţiile rulează chiar în Piaţa Mare a oraşului.

Pe ecranul din Piata Mare vor rula, în premieră, comedia „America, venim!” — Cu Mihai Călin, Gheorghe Ifirm și Adrian Văncică — si „O poveste de dragoste, Lindenfeld” (r. Radu Gabrea), o dramă care îi are în rolurile principale pe Victor Rebengiuc și Mircea Diaconu. Cel mai recent film al lui Nae Caranfil, „Closer to the moon”, documentarul lui Vlad Petri „Bucuresti, unde esti?”, care vorbeste despre protestele din Piața Universității, din 2012, și despre felul în care oamenii au recucerit spatiul public si „Sunt o babă comunistă” al lui Stere Gulea completează programul filmelor din Piața Mare.

TIFF-open-air

Proiectiile speciale au si anul acesta un loc aparte la TIFF Sibiu. Joi 26 iunie de la ora 22, în Parcul Sub Arini va rula comedia #Selfie (r. Cristina Iacob), iar sâmbătă Muzeul în aer liber Astra va fi locul de desfășurare pentru o producție spectaculoasă, avându-l în distributie pe Robert Redford — „All is lost/ Când totul e pierdut” (r. J.C. Chandor).

Cetatea Cisnădioara va găzdui vineri din nou un eveniment deosebit: „Tabu”, renumită melodramă a lui Friedrich Murnau din 1931, va rula în acompaniamentul live al trupei Foley’Ala.

Festivalul continuă să marcheze evenimentele pop-culturale importante ale lumii si aduce, la 20 de ani de la moartea liderului formatiei Nirvana, două pelicule dedicate vietii idolului rock Kurt Cobain („Kurt and Courtney/ Kurt si Courtney”, în regia lui Nick Broomfield si „Kurt Cobain: About a son/ Kurt Cobain: despre un fiu”, în regia lui AJ Schnack).

De altfel, tematica muzicală este bine reprezentată în selecția de filme de la TIFF Sibiu 2014. La „Bohemian Flow”, o nouă locaţie de proiecţii intrată în programul festivalului, vor rula productii precum „Metallica through the never” (r. Nimród Antal), „Shine a light”, rockumentarul realizat de Martin Scorsese despre muzica legendelor de la Rolling Stones, „Ray” (r. Taylor Hackford), „Walk the line” — povestea lui Johnny Cash (r. James Mangold), sau „Anvil ! The story of Anvil”, filmul lui Sacha Gervasi despre trupa canadiană de heavy metal cu același nume.

O altă aniversare — împlinirea a 20 de ani de la lansarea unuia dintre dintre cele mai influente pelicule ale tutoror timpurilor, Pulp Fiction — este motivul pentru care opera lui Quentin Tarantino va fi prezentă în programul TIFF Sibiu 2014.

Teatrul Gong și Librăria Habitus îi vor astepta pe cinefili cu o selectie de pelicule inspirate din celelalte arte, cu spectacole inedite (piesa de teatru — concert Pescărușul. Ultimul act, în regia lui Carmen Lidia Vidu sau Usturoi, filmul-surpriză al cunoscutului blogger clujean Radu Băzăvan) si cu productii recente de succes, precum Hotel Grand Budapest, al lui Wes Andreson si Cirque du Soleil: Worlds Away/ Cirque du Soleil: Departe, în alte lumi (r. Andrew Adamson). În program se regăsesc și câștigătorul de la Cluj al Trofeului TIFF 2014 — Stockholm (Spania, 2013, r. Rodrigo Sorogoyen) — si cel al Premiului Zilelor Filmului Românesc TIFF 2014, documentarul lui Corneliu Porumboiu, Al doilea joc.

TIFF Sibiu 2014 este un eveniment organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc — APFR, cu sprijinul Ministerului Culturii si cofinantat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria municipiului Sibiu.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags

Articole similare