Închide

„The mighty” Joe Satriani şi echipa, la Cluj: rock, lumini şi un tricou pentru „U”

ActualitateMuzicaTop News by Kristina Reştea - oct. 14, 2015 0 569

V-aţi întrebat vreodată cum sună un tunel al timpului (poate o „gaură neagră” SF), cu pereţi construiţi din oceane? Sau o oglindă cu suprafaţa mişcătoare? Sau zborul deasupra unui canion? Sau o ploaie în care cad nu picături de apă, ci sute de ceasuri, ale căror ace se mişcă ameţitor? Sau o altfel de ploaie – o ploaie de paraşute militare, în mijloc de război? Sau un zbor pe o placă de surf printre meteoriţi? Sau un cer cu stele mici şi multe, mişcător ca la Planetariu? Poate nu v-aţi întrebat. Atunci sigur v-a surprins legendarul Joe Satriani şi trupa lui, care au cântat, marţi 13, cu astfel de imagini în fundalul electronic, într-o plină Sală Polivalentă la Cluj.

D-A-N, PAT-LAN-SKY. E scris mare, în spatele scenei. Pentru că deschiderea concertului organizat la Cluj de Quantum Media e marcată cu încă un concert: pe scena Sălii Polivalente vine chitaristului sud-african Dan Patlansky. În deschidere pentru „the mighty Joe Satriani”, după cum subliniază. Şi cum „the mighty Joe Satriani” nu ar fi putut să fie prefaţat de oricine, Patlansky confirmă. „Da, a meritat să vină!”, e concluzia din rândul spectatorilor.

Pauză de autografe (Paltlansky), bere, chipsuri sau orice altceva în noua sală polivalentă. Şi apoi se face întuneric. Ca să apară chitaristul şi chitara magică. Una dintre ele, mai precis, pentru că în timpul concertului ele îşi tot schimbă, miraculos, culoarea. Chitara e magică, îţi vorbeşte lung, puţin şi mult, tare sau prea încet. Sonorizarea de la Cluj nu îi face faţă, sunt de părere unii.

Dar nu doar chitara e miraculoasă, ci şi efectele pe care le trimit în fulgere, ceilalţi trei magicieni de pe scenă: Marco Minnemann (tobe), Bryan Beller (bass) și Mike Keneally (clape, chitară), care entuziasmează publicul în câteva rânduri, cu câte un solo sau un „duet” cu Satriani. Şi totuşi, publicul de rock (e mult public de rock) stă cuminte pe scaunele verzi din plastic de la polivalentă. Până când Marco Minnemann rămâne singur pe scenă şi face să răsune întreaga sală, cu beţigaşele fantastice şi tobele care lucesc hipnotizant în întunericul de concert. Şi atunci, în sfârşit, publicul uită de scaunele verzi de plastic sau de cele din tribune! Asta chiar dacă entuziasmul se simte la fiecare piesă şi înainte de solo-ul bateristului şi sala îi răspunde lui Satriani la fiecare salut cu muzică. „Simţi cum muzica lui îţi vorbeşte?”. „E fabulos!”. „Hey, Joe!” auzi de peste tot din sală.

 

După aproape două ore de concert, cei patru se retrag, în aplauze, de pe scenă, doar ca să revină, câte minute şi câteva strigări mai târziu. Cu o „lovitură” de imagine: Satriani a renunţat la look-ul (negru) în care îl găseşti în aproape orice imagine şi poartă un tricoul alb/negru al echipei-„gazdă” de fotbal de la Cluj. Big Bad Moon! Pe scenă. Instrumentistul cântă şi vocal.

Sunt ultimele minute din concertul de Cluj, după care Satriani şi trupa de fantastici se retrag. Cu ceva extra: Satriani poartă o pălărie de moroşan, pe care a primit-o aruncată din public. „Acum e de-al nostru!”. Satriani, care a vândut peste 10 milioane de albume în întreaga lume, fiind desemnat cel mai bine vândut chitarist de rock instrumental al tuturor timpurilor, nominalizat la 15 premii Grammy. „E de-al nostru!”. Aşa că, mulţumind publicului, chitaristul lansează o promisiune de final: cu „ne vom întoarce”. „Sunteţi fantastici!”

 

 

După concert, sala polivalentă se goleşte rapid. Aşa că la parterul aproape pustiu, lângă tricourile Satriani care se vând cu 100 de lei, poţi să dai de… e Minnemann! Obosit şi relaxat, în acelaşi timp, cu un pahar de vin roşu în mână, vorbeşte cu câte un spectator rătăcit şi stă la poze. Cum a fost publicul de la Cluj? „Uimitor! Una dintre cele mai mari audienţe din turneu”, e concluzia pe care ne-o împărtăşeşte, la final, bateristul care a ridicat Polivalenta în picioare. Lumea ia câte un afiş de pe uşile transparente şi pleacă. „Vi-a plăcut? Ce tare a fost! Când a venit cu tricoul U…”, se arată entuziasmat unul dintre ultimii rămaşi din staff-ul de organizare.

 

Shockwave-Satriani

Pe 24 iulie, Joe Satriani a lansat cel de-al 15-lea album de studio „Shockwave Supernova”. Discul a fost înregistrat anul trecut la Skywalker Sound din Lucas Valley, CA, fiind produs de Satch și John Cuniberti, vechi prieteni și colaboratori ai chitaristului. Muzicienii cu care a lucrat pentru înregistrarea noilor compoziții sunt Mike Keneally (clape, chitară), Marco Minnemann (tobe) și Bryan Beller (bas), pe care Satriani îi apreciază foarte mult. „Shockwave Supernova” conține 15 piese noi. Joe Satriani și-a câștigat prestigiul internațional după lansarea albumului „Surfing with the Alien” în 1987. Chitaristul a inclus România în turneu după succesul primului său concert din București, din 2013. A ajuns la Cluj dupa 10 milioane de albume vândute, 14 nominalizari la premiile Grammy și numeroase alte trofee. Și‑a început cariera prin a preda chitara și i-a avut ca elevi, printre alții, pe Steve Vai, Hammett Kirk (Metallica) sau Bryson David (Counting Crows).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare