Închide

Terasa de pe o clădire publică care urma să devină prima verde din România acum mai bine de zece ani, dar s-a încurcat în ”șpăgi”/Primarul Emil Boc anunță, din nou, că parkingul Primăriei va avea o terasă verde cu acces public

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 03, 2023 0 498

La mai bine de 12 ani de când Primăria Cluj și-a asumat că parkingul din curtea instituției va deveni prima clădire publică din România cu terasă verde, proiectul revine din nou în actualitate.

Terasa parkingului de pe Moților 5-7 era un loc controversat în perioada 2010-2011, procurorii clujeni arătând că de aici se intermediau șpăgile de către fostul primarul al Clujului, Sorin Apostu, care și-a ispășit pedeapsa, fiind condamnat pentru fapte de corupție. Potrivit datelor făcute publice în momentul acuzării, fostul primar avea 17 telefoane mobile, multe cartele și obișnuia să aibă întâniri și convorbiri la nivelul 5 al parkingului Primăriei.

De aceea nici n-a mai devenit verde respectiva terasă a parkingului, deși instituția și-a propus un proiect (făcut public în martie 2011) în acest sens, împreună cu Asociația Constructorilor de Acoperișuri Verzi și  Simacek Facility Management Group. Parkingul trebuia să devină prima clădire publică din România cu terasă verde.

Acum, proiectul terasei verzi de pe parkingul Primărie revine din nou în atenția publică după ce primarul Emil Boc anunță că va comanda un studiu de fezabilitate pentru amenajarea ei.

 

La ședința din 3 august a Consiliului Local, Boc a ținut să arate importanța proiectului pentru oraș și a anunțat că a retras două proiect de pe ordinea de zi tocmai ca terasa verde să poată deveni realitate pe clădirea din centrul Clujului.

Mai precis, s-au retras de pe ordinea de zi două proiecte de hotărâre ce vizau montarea de panouri fotovoltaice pentru reducerea consumului de energie electrică și a emisiilor de CO2 pe o serie de parkinguri publice din Cluj, printre care și parkingul de pe Moților 5-7.

Primarul Emil Boc a motivat că, deș Primăria a mai inaugurat în Cluj-Napoca în urmă cu trei ani un parking cu Terară Verde în Mănăștur (pe parkingul Primăverii, tot în contract cu Simacek Facility Management Group – detalii despre terasa amenajată în Cluj – https://www.facebook.com/watch/?v=2848520472093921), aceea nu este publică și că cea de pe parkinngul de pe Moților 5-7 pe care și-o dorește municipalitatea va fi cu acces public.

„Proiectul vizează amplasarea de panouri fotovoltaice pe anumite clădiri publice din oraș. L-am retras pentr a-mi da posibilitatea, până la următoarea ședință de Consiliu Local, să înlocuim locația Parkingului de la Primărie, care este prevăzut să fie dotat cu panouri fotovoltaice, alături de alte 15 puncte pe care le avem în oraș pe clădiri publice. Ne dorim ca parkingul Primăriei să fie acoperit cu un acoperiș și terasă verde. Această politică nu este una nouă, orașele europene o practică de multă vreme. Aici, modelele de bune practici vizează inclusiv acordarea de stimultente financiare pentru cetățenii care construiesc, realizează acoperișuri verzi cu circulație publică și care întrețin aceste acoperișuri verzi. Pe Parkingul de la Primărie vom realiza un acoperiș cu terasă verde, un fel de grădină urbană, care să arate că se poate în Cluj-Napoca, în condițiile de climă, să dispunem de acoperiș verde. Va fi făcut un studiu de fezabilitate, care să ne spună ce tipuri de plante se pot planta, eventual arbori și în ce condiții, care este sistemul de drenaj al apei de ploaie, pentru a izola parkingul și evident accesul este public. Pe terasa de la parking este posibil să ai acces public. Acest proiect va completa politicile verzi din oraș, după care arătând că se poate aici, vom merge și în alte părți ale orașului, în sensul de a susține cetățenii să-și construiască fie acoperișuri verzi, fie pereți verzi. Vom reveni cu acest proiect în luna septembrie, unde în locul parkingului de la Primărie va fi un alt obiectiv pe care să amplasăm panouri fotovoltaice, iar acesta va fi transferat pentru realizarea de acoperiș verde în oraș”, a anunțat primarul Emil Boc la ședința Consiliului Local din 3 august.

„Adresez un mesaj public tuturor arhitecților și proiectanților din acest oraș, să vină spre aprobare la Primărie, în cazul clădirilor private, inclusiv cu soluții verzi pentru acoperișuri și pereți. De asemenea, proiectele Primăriei pe care le veți avea în viitor, veniți cu proiecte care să aibă acoperișuir verzi. Trecem la nivelul următor, să avem și alt tip de verde în afară de iarbă, pe aceste investiții publice pe care le gânduim în oraș. Mesajul meu este adresat tuturor, să vină cu acest tip de soluții verzi, orașul este deschis, repet, gândim inclusiv modalități de stimularte financiară a celor care gândesc în această logică”, a mai spus Emil Boc.

Oficialul a mai arătat în aceeași ședință că centrul Clujului este o mare insulă de căldură și că este nevoie de astfel de soluții pentru a aduce un plus de confort clujenilor.

În 2011, când Asociaţia Constructorilor de Acoperişuri Verzi își deschidea un sediu la Cluj, Primăria, prin edilul Sorin Apostu anunța un proiect similar pe parkingul Primăriei care urma să devină prima clădire publică cu acoperiș verde din România, printr-o sponsorizare Simacek Facility Management Group, un consorţiu din care face parte şi Simacek Gardening, membru fondator al Asociaţiei Constructorilor de Acoperişuri Verzi din România. Pe atunci președinte al Ordinului Arhitecților, Șeban Țigănaș recomanda chiar un concurs public pentru „fața” acestei terase verzi în care să fie angrenați elevii clujeni.

Proiectul nu a mai devenit realitate, mai ales că în același an primarul Apostu a fost arestat pentru acte de corupție iar în dosar, procurorii arătau că tocmai de pe terasa parkingului se dădeau telefoane și se intermediau „șpăgile”.

Procurorii clujeni arătau în 2011 ca primarul Sorin Apostu obisnuia sa se intalneasca cu diverse persoane la etajul cinci al parkingului Primariei, de pe strada Motilor: „Locatie aflata in afara oricarui control al organelor judiciare, apreciata asadar ca extrem de sigura de catre inculpat, locatie perfecta pentru a purta discutii relativ la faptele ilicite in care este implicat. Ce alta natura pot sa aiba discutiile purtate la ceas de seara intr-o astfel de locatie, daca nu una totalmente ilicita”.

sursă foto: https://clujcapitala.ro/

Nici un comentariu

Scrie un comentariu