Închide

Terapii inovative, de ultimă generaţie, pentru tinerii cu nevoi speciale din Cluj

ActualitateSocial by Actual de Cluj - feb. 15, 2017 0 389

Consiliul Județean Cluj a finalizat un nou proiect dedicat tinerilor cu nevoi speciale. Este vorba despre proiectul ,,Inovare prin acţiuni de integrare a tinerilor cu nevoi speciale”, derulat în parteneriat cu Fundaţia ESTUAR, finanţat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European 2009-2014, în cadrul Programului ,,Copii şi tineri în situaţii de risc şi iniţiative locale şi regionale pentru reducerea inegalităţilor naţionale şi promovarea incluziunii sociale”, prin Fondul Român de Dezvoltare Socială, în calitate de Operator de program.

Obiectivul general al proiectului a cărui derulare a început în data de 6 februarie 2015 l-a reprezentat creşterea gradului de incluziune a tinerilor cu nevoi speciale prin implementarea unor servicii integrate educaţionale, inovative, de stimulare senzorială, social comportamentală şi educaţie informală. Astfel, în cadrul proiectului au fost amenajate trei camere de stimulare multisenzorială dotate inclusiv cu aparate Solisten pentru aplicarea terapiei Tomatis, la trei unităţi de învăţământ special şi de asistenţă socială aflate în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, respectiv la Liceul Tehnologic Special „Samus” Cluj-Napoca şi la Centrele de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Jucu şi Gherla.
„Extrem de îmbucurător este faptul că, printr-o finanţare nerambursabilă integrală şi care a degrevat, astfel, bugetul judeţului de costuri considerabile, am reuşit să oferim acestor tineri cu nevoi speciale şi celor trei instituţii beneficiare şansa de a avea acces la o tehnologie de ultimă generaţie şi la terapii ultramoderne care, chiar şi în ţările nordice, au început să fie utilizate relativ recent” a transmis conducerea Consiliului Județean.

De asemenea, în cadrul proiectului au fost organizate o serie de activităţi extra-curiculare şi de petrecere a timpului liber pentru nu mai puţin de 329 de tineri cu dizabilităţi, respectiv excursii de o zi la Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou, la Grădina Zoologică din Târgul Mureş, la Cetatea „Alba Carolina” din judeţul Alba, la Salina Turda şi la un centru comercial din Cluj-Napoca cu vizionarea unui film şi servirea mesei în aceeaşi incintă. Totodată, au fost organizate patru petreceri în preajma sărbătorilor de iarnă, în cadrul căror tinerii au primit cadouri constând în ghiozdane, hanorace, mănuşi, căşti, dulciuri şi globuri, precum şi sesiuni de educaţie pentru sănătate în care au fost prezentate şi explicate o serie de noţiuni elementare de igienă personală şi de deprinderi.

Tot pentru cei 329 de tineri au fost organizate acţiuni complementare menite să le îmbunătăţească şansele de integrare socială, prin sesiuni de educaţie pentru sănătate, educaţie sexuală şi consiliere vocaţională. Nu în ultimul rând, pentru un număr de 38 de profesori şi specialişti – psihopedagogi, kinetoterapeuţi, educatori, profesori psihomotricieni – din cadrul instituţiilor speciale au fost desfăşurate cursuri de formare privind utilizarea camerei senzoriale şi aplicarea terapiei tinerilor din grupul ţintă, în urma cărora aceştia au deprins si abilităţile necesare pentru utilizarea sistemului informatic destinat programării şi centralizării activităţilor desfăşurate în camerele multisenzoriale, respectiv evaluarea rezultatelor înregistrate.

Valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de 1.294.562,75 lei, din care valoarea grantului SEE a fost de 1.100.378,34 lei, reprezentând 85% din finanţarea nerambursabilă, restul sumei de 194.184,41 lei fiind asigurată prin cofinanţare publică de la bugetul de stat.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare