Închide

Temerile privind atacurile cibernetice trag un semnal de alarmă în țările est-europene. Țările în curs de dezvoltare din Europa de Est se tem de ce e mai rău, după ce au asistat la atacuri în altă parte

Internațional by Actual de Cluj - ian. 22, 2021 0 67

Atacurile cibernetice care au vizat o serie de agenții guvernamentale și companii americane în ultimele luni au tras un semnal de alarmă în țările est-europene în curs de dezvoltare cu privire la propriile capacități de securitate cibernetică. În ultimul an, unele dintre ele, ca Macedonia de Nord, au experimentat deja spargeri ale sistemelor IT de stat: vara trecută, țara a avut procesul electoral întrerupt de atacurile masive DDoS (Distributed Denial of Service, o încercare frauduloasă de a bloca resursele unui calculator – n. trad.) care au avut loc în noaptea alegerilor. Hackerii au vizat site-ul web al comisiei electorale de stat, care a căzut cu câteva zile înainte ca rezultatele alegerilor să poată fi, în cele din urmă, disponibile publicului macedonean, arată g4media.ro.

În 2019, în Bulgaria vecină, peste cinci milioane de persoane s-au trezit cu datele personale furate, într-un atac asupra agenției fiscale naționale. Baza de date spartă a fost apoi distribuită și diferitelor forumuri de hacking, așa cum a raportat ZDNet la acea vreme. La scurt timp după acele atacuri, oficialii bulgari au recunoscut necesitatea unor investiții suplimentare în securitatea cibernetică. Ministrul bulgar de externe, Ekaterina Zaharieva, a declarat că țara va viza creșterea numărului de specialiști IT în administrația de stat. Țara a semnat, de asemenea, o foaie de parcurs de 10 ani cu SUA, menită să consolideze modernizarea armatei sale și securitatea cibernetică.

Una dintre soluții pentru țările balcanice în curs de dezvoltare ar fi introducerea unor sisteme de protecție centralizate care să acopere diverse agenții de stat și ministere. „Ar trebui construit un sistem de protecție pentru toate serviciile electronice guvernamentale, inclusiv agenții, ministere, autorități locale și orice entitate juridică sau organism de stat”, spune Mane Piperevski, consultant în domeniul securității cibernetice de la Skopje, Macedonia de Nord. Investițiile în astfel de proiecte ar trebui să fie o prioritate pentru majoritatea acestor țări, sunt de acord experții. Exemplul recent al alegerii capitalei române București pentru a găzdui noul Centru al UE de competențe în materie de securitate cibernetică ar putea oferi, de asemenea, o nouă perspectivă și o încurajare pentru regiune, atunci când vine vorba de întărirea infrastructurii critice. Sprijinul din partea organizațiilor internaționale și o cooperare regională consolidată ar putea fi esențiale în lupta împotriva criminalității cibernetice cu care se confruntă regiunea. Majoritatea țărilor din regiune, cu excepția Serbiei și Bosniei și Herțegovinei, sunt membre ale NATO. În martie 2020, Macedonia de Nord a devenit cel mai nou membru al Alianței. Confruntată cu posibilitatea unor atacuri cibernetice repetate, mica națiune își pune acum speranța în capacitățile și expertiza NATO.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu