Închide

Teatrul Național din Cluj își deschide porțile mâine, a zecea oară. Programul complet

Cultură by Actual de Cluj - mart. 26, 2019 0 322

Teatrul Național din Cluj își deschide porțile a zecea oară, mâine, și, ca să marcheze o sută de ani de la înființare, afce spectacole de teatru în troleibuze.

„În fiecare lună până în decembrie cu excepția lunilor de vară, timp de o săptămână, veți avea ocazia să ascultați teatru în mijloacele de transport în comun. Din 21 până în 27 martie, între orele 10-12:  și 19 -21, veți putea audia poezii recitate de actorii Teatrului Național din Cluj-Napoca, precum și fragmente din spectacolul-concert Insula de Ada Milea, după Gellu Naum”, spun reprezentanții instituției de cultură.

Programul complet:

Evenimente pentru copii:

10:00 – 10:50, Sala mare
Hänsel și Gretel scenariu de Ovidiu Pecican, după Frații Grimm, regia: Ibolya Varga (Teatrul de păpuși „Puck“)
„Iubirea dintre frați este eternă, este protejată de o lume sacră. Ei reprezintă ordinea în lume, frații care se regăsesc și trec și peste încercări foarte grele cum este pericolul de moarte. Hänsel nu este fără Gretel, iar Gretel nu este fără Hänsel. Fiecare preia conducerea atunci când celălalt este în pericol”
(Ibolya Varga)

11:00 – 11:10, Sala mare
Festivitatea de premiere a concursului de desene:
100 de ani de Teatru Național în orașul tău

Concursul de desene, lansat cu câteva săptămâni în urmă în toate liceele și școlile clujene, a adus la Teatrul Național zeci de creații ale copiilor și adolescenților între 8 și 18 ani. Juriul, format din directorul artistic Ștefana Pop-Curșeu, scenografa Adriana Grand și actrița Teatrului Național Adriana Băilescu, a selectat 100 de desene care vor fi expuse în foaierul Teatrului, cele mai speciale urmând să fie premiate, în aplauzele tinerilor spectatori.

11:10 – 12:00, Sala mare
KIDS PLAY

Moment de teatru interactiv pentru tineri, coordonat de Dragoș Muscalu, cu participarea actorilor Sânziana Tarța, Matei Rotaru și Radu Dogaru
Participare pe bază de înscriere la adresa atelier@teatrulnationalcluj.ro
11-14 ani

Pe scena mare, Dragos Muscalu îi invită pe cei mai tineri spectatori să participe alături de el și de actorii Teatrului Național din Cluj-Napoca – Matei Rotaru, Sânziana Tarța și Radu Dogaru, la o oră în care vor învăța ce este acela un joc… teatral; un joc care presupune așteptare, schimbarea perspectivei, încercarea intuitivă mai mult decât cea logică; un joc care înseamnă umor, mișcare, întrebări și idei noi.
Dragoș Muscalu este membru Just Push Play, absolvent al UNATC București, și membru Littleimpro.

12:00 – 13:00, Foaier rang III
Atelier de narațiune interactivă cu Bianca Mereuță, fondator al Comunității Ce le citim copiilor
3-7 ani

Bianca Mereuță, creatoarea comunității naționale „Ce le citim copiilor“ și fondatoarea Asociației „Versus“, organizație care desfășoară proiecte naționale de literație, știe că învățarea începe de când copilul se naște. Ea le citește tuturor copiilor și aduce cartea în viața lor în multiple moduri. Vă așteptăm să citim despre drepturile copiilor din cartea publicată la Editura DPH, Toți ne naștem liberi. Pentru a vedea care sunt aceia dintre noi care au prieteni imaginari, asemeni lui Sam si Sammi, vom lectura împreună cartea Fred, prietenul imaginar editată și îngrijită de Editura Pandora.

12:00 – 13:00 și 13:30 – 14:30, Foaier rang II, dreapta
Păpuși din lână. Atelier de creație și mânuire, coordonat de MiniREACTOR
7+

MiniREACTOR vine la Ziua Porților Deschise de la TN Cluj cu un atelier special: „Un fir lung, lung, lung de lână dă naștere unei păpuși, păpușa dă naștere unui zâmbet, iar zâmbetul ademenește copiii la joacă. Așa vom învăța să construim una dintre cele mai simple păpuși, iar prin colaborare și atenție la detaliu vom da viață, adică vom mânui noii noștri prieteni colorați“. Invităm, așadar copii de peste șapte ani, să descopere tainele construcției și mânuirii păpușilor din lână, participând la atelierul PĂPUȘI DIN LÂNĂ.

12:00 – 13:20 și 13:40 – 15:00, Foaier rang II, stânga
Atelier de teatru și improvizație pentru adolescenți susținut de Diana Buluga (Asociația Create.Act.Enjoy)
Participare pe bază de înscriere la adresa atelier@teatrulnationalcluj.ro
14-18 ani

Pentru adolescenții care doresc să comunice cu mai mult curaj, să socializeze mai ușor și să învețe cum să își gestioneze emoțiile în public, propunem o serie de exerciții interactive și jocuri prin care aceștia vor descoperi cum să-și pună în valoare abilitățile și să își dezvolte capacitatea de reacție și încrederea în propria persoană.
Atelier susținut de actrița Naționalului clujean: Diana Buluga, fondator al Create.Act.Enjoy.

11:00 – 14:00, foaier rang II
Face painting și baloane modelabile (Boom Party Club)

10:00 – 16:00, Foaier rang II
Zonă de creație pentru copii
Un colțișor colorat în care copiii să deseneze și să decupeze.

Evenimente pentru adulți:

15:00 – 17:00, Studio „Euphorion“
Filme de scurtmetraj despre teatru (selecție ClujShorts ISFF)

Pentru cei cărora le place teatrul, dar sunt și pasionați de film sau, le place filmul, dar teatrul li se pare mai viu, mai prezent, mai provocator, le oferim o întrepătrundere a teatrului cu arta cinematografică pe ecranul din Studioul Euphorion. O selecție de scurt-metraje din edițiile aterioare ale Festivalului Internațional ClujShorts: 11 călătorii filmice, timp de 2 ore, printre spații, figuri, concepte, personaje și acțiuni din lumea artelor scenice văzute prin obiectivul camerei de filmat profesioniste.

15:00 – 16:00, Foaier rang II, dreapta
Colțul „Restituiri“ – dedicat actorului Anton Tauf

În ediția cu numărul 10 a Zilei Porților Deschise dedicăm colțul „Restituiri“ actorului Anton Tauf, slujitor al scenei clujene timp de peste patruzeci și cinci de ani, plecat de curând dintre noi, spre o altă scenă.
Readucerea în memorie a personalității marelui actor se va face prin proiecța unor fragmente din spectacole, o audiție a unor momente înregistrate cu Ars Nova Ensemble, urmată de o lectură și discuții cu actorii Petre Băcioiu, Dan Chiorean, Irina Wintze, Ramona Dumitrean și regizorul Tudor Lucanu.

16:00 – 16:50, Foaier rang III
CARTEA NUMERILOR de Florina Ilis
Lectură publică și întâlnire cu cititorii, urmată de o sesiune de autografe

Spectatorii și vizitatorii teatrului sunt invitați să asculte un fragment în lectura autoarei din spectaculosul roman recent al Florinei Ilis, Cartea Numerilor, un impresionant demers literar. Momentul va fi urmat de o discuție cu publicul moderată de Andreea Iacob, consultant artistic al Teatrului Național și regizor al spectacolului Chemarea lui Matei, adaptare scenică al unui alt roman-cheie al scriitoarei (TNCluj 2008).

17:00 – 17:50, Sala mare
Repetiție deschisă: CHIRITZA ÎN CONCERT după Vasile Alecsandri și Matei Millo, spectacol-concert de Ada Milea – repetiție urmată de discuții cu publicul
Repetiție coordonată de actrița Anca Hanu

La această repetiție deschisă vom fi martorii unor momente hazlii și întamplări din procesul de creație teatrală al acestui delicios fragment din literatura română, după care vor avea loc discuții cu publicul.

18:00 – 18:50, Sala mare
Arhitectura clădirii Teatrului Național
Conferință susținută de prof. arh. Virgil Pop, în deschiderea Seriei de conferințe TNCluj 100

De fiecare dată când trecem pe lângă clădirea Teatrului Național și a Operei din Cluj-Napoca, întoarcem capul, îi admirăm eleganța, prestanța, noblețea. Chiar dacă nu știm nimic despre stilul său arhitectural, ne lăsăm seduși de liniile curbe ale încadraturii ferestrelor, de intrarea somptuoasă și fină în același timp, care conduce privirea trecătorului pe o scară verticală de ferestre luminoase, străjuită de cele două turnuri, spre lira centrală, simbol al curajului legendarului Orfeu și al puterii salvatoare a Artei. De peste o sută de ani artiștii dramatici și lirici clujeni s-au identificat cu viziunea propusă de această clădire proiectată de unii dintre cei mai mari arhitecți ai Imperiului Austro-Ungar: Fellner și Helmer. E o poveste a clădirii, a conceptului arhitectural, pe care ne-o propune cu ocazia Zilei Porților Deschise profesorul arhitect Virgil Pop. Cuvinte și imagini pe înțelesul tuturor despre un monument istoric, plin însă și astăzi de viață și energie teatrală, datorită artiștilor ce îl locuiesc.

19:00 – 20:00, Sala mare
Invitatul special al zilei, actorul George Mihăiță, în dialog cu regizorul Mihai Măniuțiu – întâlnire urmată de discuții cu publicul și o sesiune de autografe

După ce anul trecut, publicul clujean a avut ocazia să intre în dialog cu faimoșii tineri actori Dorina Chiriac și Tudor Chirilă, împărtășind gânduri despre teatru, film, muzică și educație, anul acesta un alt mare nume al scenei românești vine în carne și oase pe scena Naționalului din Cluj: George Mihăiță. Regizorul Mihai Măniuțiu îl va provoca la o antrenantă discuție în jurul experienței sale nu numai de mare actor de comedie, ci și de actor în filme legendare cum este Reconstituirea, în regia lui Lucian Pintilie, din 1968, interzis de regimul comunist, film din care spectatorii vor putea viziona câteva fragmente.

Evenimente Speciale:

12:15 – 16:00
Vizite în culise, ghidate de actori ai Teatrului Național Cluj-Napoca

Vă dăm ocazia să pășiți în spatele cortinei și să priviți teatrul dintr-un unghi diferit. Actorii noștri abia așteaptă să vă conducă și să vă împărtășească detalii tehnice, istorice și funcționale despre mecanismele cu ajutorul cărora se construiesc lumile fiecărui spectacol.
Începând cu ora 10:00, în 27 martie, vă puteți înscrie la Vizitele în culise care se vor desfășura în intervalul orar 12:15 – 16:00.

15:00 – 17:00, Foaier
UN’ ANIMA – fragmente de spectacol de Commedia dell’arte, prezentate de studenții anului II Actorie, clasa profesorilor Miklós Bács, Irina Wintze, Camelia Curuțiu-Zoicaș, Ciprian Scurtea, Tudor Lucanu, Facultatea de Teatru și Film, UBB Cluj-Napoca (cu începere de la 15:00, 15:20, 15:40, 16:00, 16:20, 16:40)

Fiecare promoție a facultății de teatru din Cluj trece prin exercițiul Commediei dell’Arte: jocul cu masca, dezvoltarea expresivității corporale și vocale, iureș de imaginație și haz… În cadrul acestui exercițiu, studenții își desenează singuri măștile, alcătuiesc textul, acțiunea – construită din improvizații, decorul și – de cele mai multe ori – costumele.
Cu plecăciune, bufonii Primăverii, studenții anului II Actorie, așeaptă spectatorii cu nerăbdare și cu zâmbet în suflet la Ziua Porților Deschise la fragmente de spectacol de Commedia dell’Arte.

15:00 – 17:00, Foaier rang II
Cabina de film

Ca în fiecare an, spectatorii noștri sunt așteptați să se retragă pentru câteva momente în cabina de film, pentru a răspunde sincer la scurte întrebări despre experiența lor teatrală, despre ei înșiși ca spectatori ai spectacolului de Teatru, dar și ai spectacolului lumii în care trăiesc. Impresii și gânduri ce ne apropie unuii de alții, ca să ne cunoaștem mai bine și să sărbătorim împreună centenarul Teatrului Național clujean.

20:00 – 22:00, Studio „Radu Stanca“, Facultatea de Litere
PRAGURI – spectacol non-verbal prezentat de studenții anului I Actorie, clasa profesorilor Miriam Cuibus, Raluca Lupan, Cătălin Codreanu, Cristian Grosu, Facultatea de Teatru și Film, UBB Cluj-Napoca

„În spectacolul nostru, scândurile-praguri sunt semne ale riturilor de trecere prin diferite spaţii ale condiţiei umane. Pragul de ,,lapte“ ne introduce în spaţiul copilăriei, al inocenţei, al inventivităţii ludice, pragul de iarbă ne trece în zona pulsiunilor sălbatice, vitale, dar gingaşe, totodată, al erosului; vor urma, apoi, pragurile labirintice şi rătăcitoare al crizelor maturităţii, pentru a încheia sub cupola circului lumii trecând pragul de rumeguş. Ultimul prag este o mise en abyme a însăşi condiţiei ucenicului actor. Scândura scenei este adesea comparată cu scândura unei corăbii. Pe scândura scenei, ca pe puntea unei uriaşe corăbii, comediantul ne vrăjeşte şi ne ia cu el în splendide călătorii teatrale departe de ţărmul dur al realităţii. Suflul puternic al imaginaţiei umflă pânzele, cala forfoteşte de poveşti, vise şi himere, iar de veghe, la cârmă, este mereu conştiinţa ludică. Scândura scenei – rămăşiţă poate dintr-o stultifera navis sau un carrus navale – este martora actelor sacrificiale ale comediantului, chemat să fie oglinda condiţiei umane. Pragurile-scânduri vor alcătui scena-corabie pe care actorii vor înfrunta, de-aici înainte, întinderile şi abisurile lumii.“ (Miriam Cuibus)

Pe toată perioada zilei:

Foaier rang III: Expoziție: Începuturile Teatrului Național Cluj-Napoca
Foaier, parter: Expoziție de desene: 100 de ani de Teatru Național în orașul tău
Foaier parter: Librăria Bookstory
Foaier rang III: Cafeneaua „Casa Vega“

Nici un comentariu

Scrie un comentariu