Închide

Teatrul Maghiar nu are „liber” în weekend: ce spectacole vă pregăteşte

Actual de ClujActualitateCulturăTeatru by Actual de Cluj - mai 01, 2014 0 257

Dacă rămâneţi în Cluj în mini-vacanţa de 1 mai, aflaţi că Teatrul Maghiar vă pregăteşte două spectacole în această perioadă.

Teatrul Maghiar de Stat Cluj a programat pentru clujeni două spectacole speciale la primul sfârşit de săptămână din luna mai. Astfel, vineri 2 mai la ora 19 în Sala Mare, e programat spectacolul  de Miroslav Krleža, în regia lui Robert Raponja, iar duminică 4 mai la ora 20 poate fi vizionat „L-am servit pe regele Angliei” de Bohumil Hrabal, pus în scenă de Michal Dočekal.

teatrulmaghiar spectacol

Acţiunea spectacolului „Leda” se petrece în timpul unei nopţi de carnaval, într-o atmosferă decadentă, tragicomică. Îi vedem pe urmaşii nobilimii Monarhiei Austro-Ungare în lupta lor de a supravieţui unor vremuri care nu mai sunt ale lor. Personajul central al piesei este Oliver Urban, cavaler declasat, care, după terminarea carierei de diplomat, devine critic de artă în Zagreb. Amanta lui, Melita, soţia unui bogătaş parvenit, Klanfar, vrea să divorţeze de acesta pentru că îl iubeşte pe Aurel, un pictor mediocru. Aurel, deşi este căsătorit cu fosta cântăreaţă Klara, este îndrăgostit nebuneşte de tânăra şi irezistibila Leda. Pe parcursul nopţii, Urban reuşeşte s-o seducă pe soţia lui Aurel, apoi scrie o cronică pozitivă despre pictor, pe care, de fapt, îl consideră netalentat.

Relaţiile complicate prezentate în spectacol rămân, în ciuda străduinţei personajelor, neschimbate. Niciunul dintre ei nu are tăria de a schimba circumstanţele, atât Melita cât şi Klara vor alege confortul căsniciei, iar Urban va rămâne cinicul unei existenţe precare.

Prin intermediul spectacolului „L-am servit pe regele Angliei” şi din povestea bogată în evenimente a lui Jan Díte aflăm multe lucruri despre istoria secolului XX: Díte este la început chelner într-unul dintre cele mai renumite restaurante din Praga şi este medaliat de către împăratul abisinian. Mai târziu, în pofida protestelor compatrioţilor săi, Díte o ia de soţie pe nemţoaica Lisa, de dragul căreia se supune legilor din al Treilea Reich. Datorită unei întâmplări norocoase, după terminarea celui de al doilea război mondial, Díte devine patronul unui hotel, însă instalarea regimului comunist îl face să piardă toate bunurile. Iar la bătrâneţe face din exil un scop în viaţă.

Regizorul Michal Dočekal consideră că dincolo de metafora sfârşitului unei Europe de secol XX, povestea lui Jan Díte este şi o confesiune despre viaţă a omului contemporan care priveşte cu un zâmbet amar către trecut.

Amândouă reprezentaţii beneficiază de supratitrare în limba română iar biletele pot fi cumpărate de la casa de bilete a teatrului zilnic între orele 10 şi 13, şi 16.30 – 18.30, ori online de pe site-ul biletmaster.ro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu