Închide

Te întorci în timp: discotecă din anii ’80, cu același DJ, aceleași piese, aceeași aparatură. „E ca o călătorie în timp, discoteca asta”

CulturăTop News by Actual de Cluj - oct. 27, 2018 0 2439

O veritabilă discotecă a anilor ’80, cu aceleași piese, ba chiar același DJ, care și-a adus aceleași scule, e de azi la Cluj, în fiecare zi, timp de o săptămână.

E de fapt o instalație multimedia, o expoziție cu artefacte autentice ale epoci, organizată de regizoarea de film Iulia Rugină. Instalația presupune amenajarea mai multor camere: intri în acestea – găsiți instalația în clădirea din piața Ștefan cel Mare la numărul 18 – și ești transpus în urmă cu 40 de ani. Aceasta le-o spune vizitatorilor DJ-ul Sorin Lupașcu, același care în urmă cu 40 de ani punea muzica în discoteca Ring din Costinești, dar și în mai multe orașe din țară, inclusiv, sporadic, și la Cluj. Lupașcu spune pentru actualdecluj.ro că până și ustensilele de pe pupitrul DJ-ului sunt originale, între altele două platane vechi de aproape o jumătate de secol care și acum funcționează impecabil, după cum ne asigură el.

Am vorbit cu Iulia Rugină, care vă transmite de ce merită să vizitați expoziția, fie că ați trăit vremurile comuniste cu discotecile sale, fie că nu: „E ca o călătorie în timp, discoteca asta”, spune ea.


Discoteca e în ultima încăpere a instalației imaginate de Iulia Rugină; prima dintre ele e în fapt un fel de antreu, cu o comodă cu oglindă și o revistă pop veche, „uitată” convenabil în fața oglinzii; într-o încăpere la dreapta a fost amenajată, cu mobilier original, o sufragerie. Între altele instalația cuprinde și radio-casetofoane ale vremii, dar și mult râvnitele reviste pop Bravo sau altele ca aceasta, aduse în România ca marfa de contrabandă: aflai că cineva pleacă în Germania de exemplu și îi dădeai cinci mărci ca să-ți aducă o revistă și să vezi cum arată, de fapt, piața muzicală a vremii. Lupașcu ținea, pe baza informațiilor din aceste reviste, veritabile fișe biografice ale trupelor și artiștilor a căror muzică o punea la platane, ca să poată transmite această informație celor care participau la discotecile sale. Lupașcu a fost faimos cât timp a pus muzică pe litoral, veri la rând – deci una dintre încăperi a fost amenajată ca pe malul mării, cu scaune pliante, o umbrelă de soare, ba chiar și nisip pe jos, iar pe un perete e proiectat un videoclip cu imagini din acele vremuri. „Clujul era în top, clujenii aveau gusturi foarte bune la muzică, au fost și zone în care lumea nu iubea anumite piese care erau mai fine, mai subtile. La Cluj era altfel”, a spus Lupașcu pentru actualdecluj.ro despre discoteca pe care o organiza la Casa de Cultură a Studenților – în ceea ce acum e Sala Europa.

 

Expoziția va fi deschisă publicului din Cluj-Napoca de azi până în 3 noiembrie, de luni până joi între orele 16 și 20, și de vineri până duminică între orele 16 și 22 – orarul corespunde programului discotecilor comuniste, care trebuiau să se închidă la ora 22.

Să mai spunem că „BTT” din denumirea instalației, „Disco BTT”, vine de la „Biroul pentru Turism și Tineret”, brațul PCR care își dădea girul pentru ca cineva să poată fi echivalentul DJ-ului de azi: avize, autorizații, un dosar întreg nu doar pentru persoana care urma să facă acest serviciu, dar și pentru playlist-ul său, aprobat în prealabil.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare