Închide

Tarif pentru o parcare cât chiria pentru un apartament. Nebunia Platinia, sau despre cum să-ți iei o țeapă de zile mari

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - feb. 06, 2018 7 9667

Și-au cumpărat apartamente în  complexul Platinia pentru care au plătit, atenție,  încă din fază de proiect, peste 1.500 euro metrul pătrat (nefinisat). Constructorul a evitat să reglementeze situația parcărilor în etapa de vânzare a apartamentelor, promițându-le cumpărătorilor  că vor avea asigurate locurile de parcare în baza unor abonamente de închiriere. La momentul respectiv, constructorul a promis că prețurile vor fi de maxim 50 de euro/lună/loc de parcare (vezi print screen email jos). O perioadă nimeni nu și-a facut griji pentru parcări, fiecare a parcat cum și pe unde s-a nimerit. Acum, însă, locatarii din Platinia au fost înștiințați oficial că dacă vor să parcheze în parcarea imobilului trebuie să plătească, și că tariful cu TVA pentru un abonament lunar este de 150 de euro pe lună. „Este absolut o înșelătorie ceea ce ni s-a întâmplat. În primul rând pentru că nu ni s-a oferit de la bun început alternativa de a cumpăra locul de parcare. Nici acum, de altfel, nu ni se oferă. La început ni s-a promis că vom acces la câte un loc de parcare cu abonamente de 50 de euro. Acum vin și ne cer 150 de euro pe lună. Este ridicol de mult. Este prețul de chirie pentru o garsonieră în Cluj”, a povestit S.M. pentru Actual de Cluj.
Locatarii reconosc că n-au semnat niciun document care să le asigure garanția că vor putea beneficia de un loc de parcare la prețul lunar de 50 de euro. „Dispunem doar de un email prin care reprezentantul Platinia de la vremea resepctivă ne-a dat asigurări că dacă nu ne vor vinde parcările, va exista un sistem de închiriere, cu 50 de euro pe lună. Tariful de 50 de euro mi s-a părut decent, pentru zona respectivă, așa că nu mi-am făcut griji că situația s-ar putea schimba, mai ales după ce am plătit atât de mulți bani pe apartment”, a comentat S.M. pentru Actual de Cluj. Sub protecția anonimatului, S.M. a mai povestit că proprietarii au avut deja o întrunire cu Vasile Pușcaș, omul de afaceri care controlează Platinia, și că în ciuda reproșurilor, el le-a comunicat acestora că nu există alternativă: fie plătesc, fie se descurcă. ”Ni s-a răspuns că s-au investit foarte mulți bani în parcări, că acestea sunt făcute după un concept Living in Luxury, și că nu poate să meargă cu tarife mai mici. Noi am întrebat de ce nu ni s-a comunicat lucrul acesta de la început, de ce ne-au mințit că vom plăti doar 50 de euro? Domnul Pușcaș a zis că nu știe cine ce ne-a comunicat la început cu privire la parcări, dar că acesta este tarfiul în prezent, iar dacă nu ne convine asta este, să ne descurcăm”.
Potrivit emailul-ului transmis de Platinia, locatarii din complexul Platinia au posibilitatea să plătească parcarea fie lunar (120 de euro/lună, plus TVA), fie anual (80 de euro/lună, plus TVA). Pentru parcarea aferentă mall-ului Platinia, tariful este 10 de lei/oră, inclusiv pe timp de noapte. Noile tarife intră în vigoare din 2 februarie 2018. Pe Facebook a fost creat un grup închis pentru locatarii din Platinia, unde oamenii își împărtășesc nemulțmirile cu privire la această situație. S.M spune că cel mai probabil vor fi ocupate străzile din zona Platinia, care sunt oricum foarte aglomerate. „Nu înțeleg de ce Primăria nu poate să intervină, de ce sunt autorizate astfel de ansambluri imobiliare în care nu este reglementată de la bun început situația locurile de parcare. În alte țări europene lucrurile sunt foarte stricte, apartamentele care se construiesc se pot vinde doar cu locuri de parcare. Or, nouă nu ni se oferă această alternativă. La început, când am vrut să cumpărăm, ne-au zis că vor vinde parcările doar dacă vor vea oferte de la 15% dintre proprietarii de apartamente. Dar să nu ne facem griji, că în cazul în care nu se merge pe varianta vânzării, se va opta pentru acest sistem de închiriere cu 50 de euro/lună. Acum cer 150 de euro, chiar e imensă diferența”, a spus S.M. Ea a admis că un grup de locatari s-a consultat deja cu un avocat pentru a face plângere în instanță.
Primăria: ”Suntem legați de mâni și de picioare” 
Viceprimarul Dan Tarcea a explicat pentru Actual de Cluj că nu există nimic de făcut în situația dată, și că singurii responsabili de ceea ce au cumpărat sunt locatarii. „Din păcate, nu există niciun cadru legal care să ne permită să intervenim. Mărturisesc că atunci când am venit în Primăria am avut niște discuții cu specialiștii de la Urbanism, am vrut să încercăm să legăm apartamentele de locurile de parcare, așa cum se întâmplă în alte țări. Însă chiar nu dispunem de niciun cadru legal ca să putem face așa ceva. Știu că pe vremea când domnul Vasile Dâncu era ministru s-a încercat o modificare de lege prin Ministerul Dezvoltării, însă, după ce el a plecat, lucrurile s-au blocat. În prezent, tot ce putem noi să facem este să-l obligăm pe constructor să facă un anumit număr de locuri de parcare. Mai departe, cum și cu cât le vinde, sau le închiriază, ține strict de rațiunile sale economice. Oamenii trebuie să fie atenți și să caște ochii la ceea ce cumpără. Dacă se simt înșelați, să meargă în instanță. Noi suntem legați de mâni și de picioare”, a spus viceprimarul.
 Vom reveni cu un punct de vedere de la reprezentantul Platinia, omul de afaceri Vasile Pușcaș.

 

 • author photo two

  Cosmina Fernoaga

  Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

  7 comentarii

  1. Ok pai la Emil Boc care da 45 000 euro pe un loc de parcare nou e mai ieftin ? Eu as prefera 150 euro pe luna decat 45 000 de euro o data cum da maria sa Emil Boc.

   Singura diferenta e ca Emil Boc da din banii nostri ai tuturor , fiind ban public nu intereseaza pe nimeni.

   Daca i-ar cere un constructor lui Emil Boc 45 000 de euro pe o parcare ar da ?

  2. Referitor la „Daca i-ar cere un constructor lui Emil Boc 45 000 de euro pe o parcare ar da ?”. Este forba de persoana fizica Emil Boc, pentru ca din postura de primar se pare ca da ( ca doar nu -s banii lui )

  3. Asta e clasica…daca mai sunt oameni care au crezut asa ceva atunci cand au cumparat ce sa zic, sa le fie invatatura de minte. Daca ati fi invatat din istorie, s au ati fi intrebat in stanga si dreapta…

  4. Sa invete si primaria Cluj: privatul face parking SUB-teran cu 10.000 eur/parcare, iar municipiul la 40.000 eur/parcare! De 4x mai scump! Apoi, ca sa amortizeze investitia, privatul le inchiriaza la 150 eur/luma, 1.800eur/an, spre deosebire de primarie care le inchiriaza la 20 euro/an! De 90x mai ieftin! In final, diferenta e de 360x la durata de timp in care iti recuperezi investitia, fara sa tii cont de inflatie sau dobanzi la credite pentru finantare. Apoi sa vii sa te plangi ca e trafic aglomerat si nu ai locuri de parcare cand toate sunt la pret de Venezuela, e ca in comunism, cand totul era ieftin, si pita si carnea, doar ca nu exista pe raftul magazinelor deloc. In momentul de fata din impozitele tuturor, si ca celor de la case si a celor ce nu au masina, se subventioneaza parcari pentru cei ce au sansa sa se faca parking langa blocul lor!

  5. Ca un locatar al Platinia nu sunt incredibil de tampit sa platesc aceasta suma pe care unii o platesc pe o garsoniera in Chirie. Doar pentru ca aceasta suma se cere de un idiot. Idiot e cel care da. Exista o varianta foarte ajutatoare, si anume parcatul la Polivalenta unde tariful este de 45 de lei lunar. 3 minute la mers agale.

  Scrie un comentariu