Închide

Țăranii din Cluj și Maramureș învățați să presteze meserii de comerciant, babysitter sau lucrător drumuri și căi ferate

Actualitate by Actual de Cluj - dec. 14, 2015 0 404

Peste 600 de persoane din mediul rulal din județele Cluj și Maramureș au fost pregătite în diverse meserii căutate de piața muncii sau consiliate să-și deschidă o afacere, în cadrul unui proiect european derulat de compania clujeană Siab Development, „Prioritatea noastră – cariera ta”. Dintre acestea, 50 de persoane s-au angajat după ce au absolvit cursuri de formare profesională.

„Închidem acest proiect finanțat prin POSDRU în 15 decembrie. Este unul dintre cele mai bune proiecte ale noastre în sensul că am reușit, în cele 19 luni cât a durat proiectul, să ne depășim indicatorii propuși dar și să avem cheltuieli validate în proporție de peste 98%. Bugetul a fost de peste 1,9 milioane de lei, din care peste 1,8 milioane de lei, valoarea nerambursabilă. Ne-am propus să consiliem 470 de persoane, prin formare profesinală și mediere pe piața muncii, dar și prin asistență pentru deschiderea unei afaceri. La final, suntem la 620 de persoane”, a explicat Mircea Abrudan, directorul Siab Development. Cristina Iuoraș, expert în echipa de implementare a adăugat că s-auderulat cursuri de formare profesională în foarte multe comune din Cluj dar și din județul Maramureș. „Am pregătit persoane în meseriile de lucrător drumuri și căi ferate, lucrător comerț, babysitter, administrator pensiune turistică și am avut cursuri pentru competențe antreprenoriale. Toți absolvenții acestor cursuri au primit și subvenții, între 175 și 300 lei. 50 de persoane s-au angajat chiar și pe piața muncii”, a adăugat aceasta.

Ioan Darius Fărcaș, din partea unui partener la proiectul Siab, Industrial Eurostar, a spus că, în general, rezultatele proiectelor care au ca scop formarea și consilierea profesională, se văd în timp. „Unii au venit să participe pentru subvenții, alții din inerție, o serie poate au vrut să se specializeze, dar îmi place să cred că informațiile oferite de experți îi vor ajuta pe viitor. Pentru că în spatele cifrelor sunt oameni. Și am un exemplu dintr-o comună din Sibiu, unde noi am derulat un proiect. O comună specilizată pe creșterea animalelor. Am făcut un curs de prelucrarea materialelor provenite de la animale. Peste doi ani a venit un investor italian și a deschis o fabrică de prelucrarea pielii. Primele angajate au fost personele care aveau acest curs absolvit”, a menționat Fărcaș. Acesta a adăugat că și în proiectul derulat în Cluj și Maramureș au fost și bune și rele, dar în final este convins că acesta a lăsat în urmă oameni mai bine pregătiți cu șanse reale pe piața muncii.

Compania Siab a derulat alte patru proiecte de formare profesională în cadrul POSDRU. „Sunt tot felul de oameni care critică proiectele pe bani europeni și spun că banii nu ajung la săraci, nu ajung la stat și tot așa. Pe toate aceste proiecte pe care noi le-am derulat în 5 județe, am plătit contribuții la stat de 600.000 de euro. Am avut angajate 96 de persoane în echipele de management și am reușit să ni se valideze cheltuieli în proporție de peste 97%. Ceea ce ne spune că banii au fost cheltuiți corect și că sume importante s-au întors înapoi la stat. În plus, banii s-au întors și la beneficiari, sub formă de subvenții, în sumă totală de peste 100.000 euro. Am avut peste 2300 de absolvenți de cursuri din care 152 de persoane s-au angajat”, a menționat Abrudan. Acesta a adăugat că sunt foarte multe lucruri de îmbunătăți mai ales legate de partea de implementare a proiectelor care au nevoie și de inițiative legislative. „Nu există un mecanism de compensare a datoriilor. Cu ANAF-ul nu te poți înțelege și ți se blochează conturile și activitatea și îți vine să te lași de implementarea proiectelor. E un stres permanent. Aici e nevoie de o schimbare legislativă. Noi am avut multe momente de stres, dar față de alții, suntem norocoși pentru că le-am depășit”, a mai spus Abrudan. 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu