Închide

Taie din clasele teoretice și vocaționale ca să mărească învățământul profesional: ce schimbare majoră face Inspectoratul Școlar în Cluj, din toamnă

Educaţie by Actual de Cluj - ian. 27, 2017 0 493

Declin pe capete în învățământul clujean: au tăiat din toate specializările ca să crească învățământul profesional, o cerință acută pe piața muncii din Cluj în ultimii ani.

80 de clase de învățământ teoretic față de 85 anul trecut, 22 de clase de învățământ vocațional față de 23 anul trecut, 41 de învățământ tehnic față de 48 și 41 de clase de învățământ profesional față de 32 anul trecut – așa arată datele din planul de școlarizare bătut în cuie de Inspectoratul Școlar Județean din Cluj, în acest an, ce intră în vigoare în toamnă.

L-am întrebat pe inspectorul școlar general de ce această schimbare și ce le transmite părinților: „pentru că cererea pe școala profesională e foarte mare din partea mediului de afaceri”, spune el. „În condițiile acestea am considerat că e normal să mergi pe ce se cere pe piața muncii. E o creștere pe zona mecanică, pe zona electrică și pe alimentație publică și servicii”.

Acesta adaugă că în acest an pentru prima dată mulți elevi au trecut ca primă opțiune de învățământ, după terminarea gimnaziului, școala profesională, ceea ce nu s-a întâmplat până acum. „Pentru prima dată acum apar 153 de copii care au declarat ca primă opțiune învățământul profesional. O parte vor intra în sistem dual, e o lege apărută în decembrie, avem clase, știm deja unde vor fi, și pe lângă bursa dată de stat elevul mai primește o ursă obligatorie de la angajator, transport la locul de muncă, practică, masă dacă au și angajații, o serie întreagă de avantaje. Și sunt meserii la care se câștigă mai bine decât la facultate”.

Să mai menționăm că în toamnă numărul de elevi școlarizați e considerabil mai mic decât anul trecut, în Cluj – sunt 4.862 de elevi în 184 clase, față de aproape 5.000 de elevi în anul școlar anterior, în 188 clase.

Anul școlar 2016-2017

4960 elevi – 188 clase

85 clase teoretic

23 vocaţional

48 înv. tehnic

32 înv. profesional

Anul școlar 2017-2018

4862 elevi – 184 de clase

80 clase teoretic

22 clase vocaţional

41 înv. tehnic

41 înv. profesional

sursa: IȘJ Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu