Sute de soiuri de trandafiri în plină înflorire pot fi admirați sâmbătă în stațiunea de cercetări horticole din Cluj
Educaţie by Actual de Cluj - iun. 09, 2025 0 219

Sute de soiuri de trandafiri în plină înflorire pot fi admirați sâmbătă în stațiunea de cercetări horticole din Cluj.
E deja tradițională această ”zi a porților deschise” la altfel închisa stațiune de cercetări horticole din Gheorgheni, aflată în administrarea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Sâmbătă se deschide vizitarea colecției de trandafiri cu sute de soiuri.Participarea este gratuită, iar doritorii care vor să viziteze cele peste 300 de soiuri de trandafiri, trebuie să știe că sunt în plină înflorire în această perioadă și vor avea ocazia să facă fotografii, având parte și de explicații de la specialiștii din cadrul stațiunii.
Soiurile de trandafir omologate la SCH, în număr de 48 până recent, sunt realizate după standarde internaţionale de apreciere, fiind prezente în colecţia europeană de fond de germoplasmă din Belgia, Italia şi Japonia.
Între soiurile prezentate sâmbătă sunt și cele mai recent brevetate – Luna albă și Splendoria. Colecția de trandafiri cuprinde 320 de soiuri, 1.500 de hibrizi şi 30 de elite din toate grupele de înflorire. ”Este un motiv de mândrie pentru noi, mai ales că cele două noi soiuri au primit Diploma de Excelenţă şi Medalia de Aur la Salonul Internaţional al Cercetării Ştinţifice, Inovării şi Inventicii ProInvent Cluj-Napoca”, spune inginerul Gabriela Roman, care se ocupă de colecția stațiunii. Aceasta adaugă că specialiștii au și alte patru soiuri noi în curs de omologare de către Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor Bucureşti (ISTIS) – Lumina și Alma, al doilea fiind primul soi nou de trandafir din România, din grupa Urcători, an II de testare.
Soiul Zenaida este în curs de omologare în toamnă, iar soiul Graţia se află în primul an de testare. ”Sunt soiuri care fac parte din grupa arbustoizi, impresionează prin eleganţă, culoare şi parfum deosebit”, adaugă ea.
Pasionații de trandafiri vor avea parte de tur ghidat, prezentarea soiurilor nou brevetate sau în curs de omologare, dar și de discuții libere cu specialiștii SCH și posibilitatea de a face fotografii. Participarea este gratuită, iar la standul din proximitatea intrării la eveniment se vor putea achiziționa peste 20 de soiuri de butași de trandafiri, la prețuri cuprinse între 5-7 lei, dar și flori de sezon din producția Stațiunii de Cercetare Horticolă. Accesul auto se va face doar prin strada Horticultorilor nr. 5, iar pietonal se poate ajunge și pe la intrarea de la capătul str. Liviu Rebreanu, de lângă magazinele stațiunii.
Campusul stațiunii se desfășoară pe hectare întregi dar e foarte degradat și cel mai ilustrativ e pavilionul administrativ, renovat pe dinafară în urmă cu câțiva ani după ce a fost dărăpănat, coșcovit și cu igrasie pe pereți. Cum activitatea didactică și de cercetare se desfășoară însă pe terenurile agricole de mari dimensiuni – inclusiv sere mari dar cu geamuri sparte – veți găsi aici, mai ales din primăvară până în toamnă, legume și fructe produse local dar și o interesantă expoziție cu sute de specii de trandafiri. Între acestea unul dintre cele mai cunoscute, creat chiar în stațiunea de cercetare horticolă, e soiul „foc de tabără”, creat în 1970 de cunoscutul Ștefan Wagner.
Stațiunea funcționează încă din 1953, când a fost înființată sub numele Stațiunea Experimentală Pomicolă Cluj, subordonată direct Ministerului Agriculturii. Primul director – cunoscutul Rudolf Palacsay. În câțiva ani, de la 6,5 hectare stațiunea ajunge să administreze peste o mie de hectare. În 2009 fondul stațiunii se redusese din nou, la 168,48 hectare. Din 2016 aceasta funcționează în subordinea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară.
Din 2002 devine Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Cluj, şi se reorganizează ca instituţie publică cu personalitate juridică şi finanţare extrabugetară. Din istoricul instituției: „datorită schimbărilor de fond ale sistemului de funcţionare a economiei româneşti după anul 1990 activitatea unităţii trece într-o altă etapă. Mişcarea de personal este mare datorită schimbării de generaţii de cercetători şi a reorientării profesionale spre activitatea universitară, muncitorii formaţi pleacă la locuri de muncă mai atractive financiar.
Specialişti de marcă ai cercetării româneşti ca prof dr.ing Ştefan Oprea în domeniul viţei de vie care a obţinut şi omologat soiuri de masă de viţă de vie adaptate zonei Clujului, soiuri solicitate şi în prezent, a creat de asemenea soiuri de măr ardelean, Ancuţa.
Cercetător ing Mircea Străulea care o obţinut şi omologat soiuri de păr din care, soiul Napoca se află în sortimentul naţional şi utilizat ca genitor în unităţile de cercetare din Europa.
Cercetător dr.ing Ştefan Wagner specialist în ameliorarea portaltoilor, a cireşului şi binecunoscut în ameliorarea trandafirului –a creat şi omologat soiuri valoroase , promovate şi extinse în cultură.
Cercetător ing. Botar Andrei, un specialist valoros în arbuşti fructiferi, cercetător dr.ing. Szekely Iosif un specialist redutabil în protecţia plantelor.
Stațiunea avea după Revoluție 240 angajați, dintre care 24 de cercetători și nu mai puțin de o mie de zilieri; în 2006 numărul se redusese la 12 cercetători și 20 zilieri, iar anul trecut – 23 angajați, din care șapte cercetători. „Deşi unitatea a fost nefinanţată, activitatea s-a susţinut prin calitatea personalului. Tinerii cercetători au depus eforturi susţinute şi s-au perfecţionat prin master şi doctorat. Activitatea de cercetare continuă să se afle în prim plan: astfel, dintr-un total de 183 de soiuri omologate în staţiune, 67 de soiuri au fost omologate după anul 1990, din care 34 de soiuri din speciile horticole existente în staţiune, au fost omologate în perioada 2007-2015”, arată istoricul instituției.
Citește și: