Închide

Sute de proiecte industriale și logistice în Nord-Vest. Bihorul e lider de șantiere, Clujul ocupă locul 2

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 03, 2021 0 261

În ultimele trei luni, la nivel național au fost identificate 448 proiecte din domeniul industrial/ logistic în zona de Nord-Vest a țării, conform datelor IBC Focus, companie de consultanță care monitorizează șantiere în România. Cumulat, acestea ocupă o suprafață de 1,21 milioane mp, iar valoarea investițiilor se ridică la suma estimată de 2,53 miliarde de lei. Cele mai multe proiecte sunt în Bihor, iar Clujul e pe locul 2.

Mai precis, cele mai multe astfel de investiții au fost monitorizate în Bihor (199), arată datele centralizate prin platforma Victa și publicate pe Infohale.ro. De asemenea, au fost identificate și 102 proiecte în Cluj, 42 în Maramureș, 42 în Satu Mare, 40 în Bistrița-Năsăud și 23 în Sălaj.

Cele mai multe investiții industriale monitorizate în ultimele 3 luni în Nord-Vest sunt spații de depozitare (85 proiecte). De asemenea, au fost identificate și 52 spații de producție, 10 spălătorii auto, 22 proiecte de zoo/bio tehnie și 22 ateliere de reciclare.

Mai mult de 85% dintre proiectele industriale monitorizate în ultimele 3 luni sunt private. Mai exact, au fost identificate 382 investiții private, 7 publice și 59 cu finanțare public-privată.

În ultimele 3 luni au fost monitorizate: 1 proiect în stadiul de intenție, 6 în proiectare, 89 în autorizare, 28 înainte de execuție, 23 în construcție, 3 în stadiul de amenajare și 10 finalizate.

Printre cele mai mari proiecte în construcție sunt enumerate două din Cluj: un complex de 3 hale industriale, în cadrul Arc Industrial Park (faza II, 10.000 mp) și un alt proiect, cu două hale depozitare și sediu administrativ, de 7500 mp. În Bihor se află în lucru o fabrică de produse alimentare, cu spații de depozitare și administrative (6,636 mp).

Potrivit datelor IBC Focus, Clujul este unul dintre județele cu cele mai multe proiecte industriale și logistice de mari dimensiuni la nivel național. În 2021, au fost identificate 787 investiții industriale mari la nivel național. Potrivit datelor centralizare prin platforma VICTA.ro, acestea ocupă o suprafață de 10,33 milioane mp, iar valoarea investițiilor se ridică la suma estimată de 17,22 miliarde lei.

În topul județelor cu cele mai multe astfel de investiții se poziționează Ilfovul (94 proiecte), Clujul (60 proiecte) și Bihorul (56 proiecte).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare