Închide

Sumele cerute pe chirii la Cluj au crescut, la început de vară, dar s-au înregistrat scăderi semnificative în Florești. Prețuri pe cartiere

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 16, 2022 0 478

Sumele cerute de proprietari pe chirii la Cluj în luna iunie 2022 au înregistrat o creștere de 6,02%, arată datele Blitz Imobiliare. Acestea au ajuns la o medie de 370 de euro. E luată în calcul și localitatea vecină Florești, unde însă chiriile au scăzut semnificativ.

„Suntem în plin sezon de căutare a chiriilor, lucru care duce prețurile în general în sus. Trendul va continua spre toamnă, o dată cu venirea studentilor, stabilizându-se spre finalul anului. În plus, cererea va mai fi alimentată de perioada festivalurilor și evenimentelor, când se caută chirii pe termen scurt”, spun agenții Blitz Imobiliare.

Alți specieliști din piață au menționat că e de așteptat ca sectorul chiriilor să crească, în contextul actual de creșteri din prețuri, în condițiile în care tot mai puțini își vor permite o achiziție.

Evoluția pe cartiere/ zone în ultima lună:

  • Florești, cu -20,97%, până la 245 Euro.
  • Dâmbul Rotund, cu -6,34%, până la 266 Euro.
  • Mănăștur, cu +6,15%, până la 345 Euro.
  • Mărăști, cu +1,46%, până la valoarea de 347 Euro
  • Gheorgheni +7,51%, până la 372 Euro.
  • Grigorescu, cu -3,11%, până la 374 Euro.
  • Zorilor, cu +4,46%, până la 398 Euro.
  • Iris, cu +40,63%, până la 450 Euro
  • Bună Ziua, -6,83%, până la 450 Euro.
  • Central, cu +10,02%, până la 461 Euro.

Potrivit platformei Imobiliare.ro, prețurile medii în municipiu ajung chiar la 450 de euro/mp.

Harta prețurilor:

Sursa: Imobiliare.ro

Primul trimestu: A crescut cererea, a scăzut oferta

În primul trimestru al anului, cererea pentru proprietăți rezidențiale de închiriat a crescut în Timișoara (+3%), Cluj-Napoca (+4%), Constanța (+13%) și respectiv, Iași (+6%), arată datele Imobiliare.ro. Comparativ cu perioada similară a anului precedent, oferta totală de apartamente și case disponibile spre închiriere în cele mari centre regionale analizate a fost, în T1 2022, cu 24,1% mai scăzută.  O tendință descendentă la acest capitol a putut fi observată în toate marile orașe, în frunte cu Cluj-Napoca, unde a fost consemnat un declin de 45%, până la 2.280 de anunțuri. În T1, piața a fost influențată și de izbucnirea războiului din țara vecină și de primele incertitudini asociate.

În ceea ce privește prețurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre închiriere, în
Cluj-Napoca poate fi observată, în T1 2022, o stagnare a prețurilor, comparativ cu trimestrul anterior. Această dinamică se reflectă după o creștere bruscă înregistrată din T2 2021 până în T3 2021, spuneau reprezentanții Imobiliare.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.