Guvernul a adoptat principalele schimbări fiscale. Ce noutăți apar din 1 ianuarie 2023?
Economie by Actual de Cluj - iul. 16, 2022 0 278
Guvernul a adoptat vineri ordonanța privind principalele schimbări fiscale care vor avea loc începând cu 1 ianuarie 2023. Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a anunțat, după ședința de guvern, aprobarea acestui act normativ. Economedia.ro face sinteza noutăților.
Impactul bugetar estimat al noilor măsuri a fost revizuit în jos, la 1,19 miliarde lei în plus în 2022, de la 2,2 miliarde lei anterior, și la 10,5 miliarde lei în plus în 2023, de la 13,4 miliarde lei anterior.
Ordonanța privind schimbările fiscale care vor intra în vigoare la 1 august și 1 ianuarie 2023 a fost publicată vineri seară în Monitorul Oficial, la numai câteva ore după adoptarea ei în ședința de Guvern, precizează Economedia.
Impozitul specific
Impozitul specific va fi eliminat abia de la 1 ianuarie 2023, măsura fiind amânată de la 1 august 2022.
Persoanele care au datorat impozit specific unor activități, vor fi obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, indiferent de îndeplinirea condițiilor de aplicare a acestui sistem de impunere și/sau a impozitului pe profit pentru veniturile realizate din alte activități decât cele corespunzătoare codurilor CAEN specifice.
Microîntreprinderi
Majoritatea prevederilor rămân neschimbate, cu excepția unor clarificări.
Se introduce de la început „aplicarea opțională a sistemului de impozit pe veniturile microîntreprinderilor”, prevedere care nu făcea parte din proiectul anterior.
Însă o noutate este că o microîntreprindere nu va mai avea posibilitatea să se întoarcă la acest regim, după ce trece la regimul de impozit pe profit, chiar dacă va respecta din nou condițiile.
Ministerul Finanțelor menține prevederea de reducere a plafonului până la care o companie este încadrată drept microîntreprindere, de la 1.000.000 euro la 500.000 euro.
Însă clarifică faptul că, pentru anul fiscal 2023, veniturile luate în calcul pentru stabilirea limitei de 500.000 euro, echivalentul în lei, precum și celelalte elemente care constituie baza impozabilă, sunt cele înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile la 31 decembrie 2022.
Totodată, se păstrează prevederea care instituie condiția ca microîntreprinderea să aibă cel puțin un salariat, situație în care este necesară eliminarea cotei de impozitare de 3%.
Există și aici clarificări, în ceea ce privește situația de suspendare a angajatului. Mai precis, condiția referitoare la deținerea unui salariat se consideră îndeplinită numai dacă perioada de suspendare este mai mică de 30 zile. Totodată, în cursul unui an fiscal, se propune limitarea la un singur caz de suspendare și pe o perioadă de cel mult 30 de zile.
Se păstrează prevederea care instituie condiția de deținere de titluri de participare de către același acționar/asociat la cel mult trei microîntreprinderi, în cazul acționarilor asociaților care dețin mai mult de 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot.
Totodată, Ministerul Finanțelor nu renunță la limitarea la 20% a veniturilor obținute din consultanță și management.
Impozitul pentru jocuri de noroc crește până spre 25%, față de 40% inițial
Impozitul pe dividende
Prevederile inițiale rămân neschimbate.
Mai precis, impozitul pe dividende crește de la 5% la 8%, pentru dividendele distribuite/plătite între persoane juridice române, precum și pentru cele distribuite/plătite nerezidenților.
Crește TVA la băuturi cu zahăr și bere fără alcool, de la 9% la 19%
Măsurile rămân neschimbate față de primul proiect.
TVA de 5% pentru livrarea de locuințe doar o singură dată
Măsurile rămân neschimbate față de primul proiect.
Ministerul Finanțelor propune ca, începând cu data de 1 ianuarie 2023, să se restrângă sfera de aplicarea a cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea de locuințe către persoane fizice. Astfel, persoanele fizice vor putea să beneficieze de această facilitate o singură dată, respectiv să achiziționeze, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuinţă a cărei valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 5%.
Scade plafonul până la care se acordă facilitățile fiscale în construcții, sectorul agricol şi în industria alimentară
Prevederile inițiale rămân neschimbate.
Ministerul Finanțelor propune modificarea plafonului până la care se acordă facilitățile fiscale în domeniul construcțiilor, sectorul agricol şi în industria alimentară, respectiv de la 30.000 lei lunar la 10.000 lei lunar, inclusiv. Pentru partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu se aplică facilităţile fiscale.
Prevederea intră în vigoare la data 1 ianuarie 2023 și se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023.
Crește acciza la țigări
PFA. Scade de patru ori plafonul pentru trecerea de la normă de venit la sistem real
Plafon de venit neimpozabil pentru beneficii
Textul integral AICI