Închide

Suflu învechit la conducerea organizației municipale a PNL Cluj Napoca. Obedientul lui Boc preia un nou mandat la nivelul filialei liberale a municipiului

ActualitateOpiniePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - iul. 10, 2021 0 1001

În contextul confruntării interne din PNL pentru desemnarea noii conduceri generale a partidului, la nivelul organizațiilor liberale din țară se desfășoară de asemenea alegeri în această perioadă, fiecare dintre taberele care-i susțin ori pe premierul Florin Cîțu, ori pe actualul președinte al partidului Ludovic Orban disputându-și voturile liberalilor. Marea miză o constituie, desigur, Congresul PNL de la București, din septembrie, la care vor participa nu mai puțin de 5000 de delegați, liberalii cu drept de vot care vor decide noua conducere a partidului pentru următorii patru ani.

Mai mule organizații PNL din țară conduse de susținătorii actualului președinte PNL Ludovic Orban ar înseamna mai mulți delegați care se presupune că-și vor exprima votul pentru echipa sa. Mai multe organizații PNL conduse de susținătorii lui Florin Cîțu, ar însemna, evident, mai multe voturi pentru tabăra Cîțu.

Dacă în alte organizații liberale din țară au mai avut loc schimbări și s-au aplicat strategii în privința desemnării unor noi lideri în conducere, la Cluj se respectă în continuare directiva trasată de Emil Boc, omul care de ani de zile se descurcă cel mai bine să se laude că inovează, schimbând în fapt nimic și menținând în funcții aceleași personaje obediente, îndoioase, care de-a lungul timpului  n-au demonstrat nicio reușită în activitatea publică, dar care în mod obligatoriu i-au dovedit lui supunere.

Viceprimarul Dan Tarcea a câștigat vineri seara un nou mandat la șefia organizației liberale municipale, fără a avea un contracandidat. Tarcea rămâne exemplul suprem de parvenitism, un amator cățărat în politică datorită acelui mic context creat la un moment dat de un „prieten”. La scurt timp după ce s-a văzut agățat de partid, la ivirea altui context mai promițător „prietenul” a fost, desigur, abandonat și dat uitării. Anii au trecut, Tarcea a rămas cocoțat în funcția de conducere de la partid și în cea din administrația locală doar pentru că a învățat să stea atârnat perfect de coada lui Emil Boc, să-i repete papagalicește cuvintele bombastice, să mintă și să pozeze exact ca el pe rețelele de socializare visând măreț precum în zicala „s-a suit scroafa-n copac”, în ideea că poate o dată și o dată, într-un viitor nu prea îndepărtat, Boc se va căra pe veo funcție mult mai înaltă, urmând să-i lase lui moștenire Primăria Cluj Napoca. Altfel, dacă l-am scoate din contextul politicianului pe care șeful l-a așezat într-o funcție – așa, pur și simplu într-o discuție aleatorie – Tarcea e doar pulbere, genul de individ cum de altfel mișună cu sutele prin politica românească, care nu pricepe nici cine trage sforile, nici cine și de ce se mișcă-n jurul său. E doar acea cantitate neglijabilă, membrul de partid care aduce zero plus valoare în spațiul public, care n-are de oferit niciun proiect politic sau administrativ și care ar putea dispărea din peisajul public în secunda următoare fără ca cineva să sesizeze măcar.

Însă astfel de personaje există și vor continua să existe în politică, tocmai pentru că ele servesc intereselor unor lideri precum Emil Boc. Primarul Clujului s-a angajat să-l susțină în competiția pentru șefia partidului pe premierul Florin Cîțu, având nevoie să-i determine pe vechii liberali clujeni să voteze ca atare, în cadrul Congresului de la București, care va avea loc în septembrie. În acest sens, el mizează că oameni precum Tarcea, precum fostul prefect al Clujului Mircea Abrudan, vor fi în măsură să-l ajute să-i convingă pe vechii liberali clujeni să opteze pentru echipa premierului Florin Cîțu. Rămâne de văzut, câți dintre liberalii cu state vechi în partid vor accepta directiva lui Boc, având în vedere că în mare parte echipa susținătorilor lui Cîțu e formată din vechi PDL-iști (oamenii din vechiul partid al lui Boc, care i-au fost fideli lui Traian Băsescu și Elenei Udrea).

Cert este că în perioada următoare, singurul lucru care se va întâmpla în PNL va fi o campanie agresivă internă în care cele două tabere vor încerca să-și asigure numărul necesar de delegați care să le aducă victoria, respectiv controlul asupra Partidului Național Liberal.

Deocamdată, Orban se bucură de un sprijin larg din partea organizațiilor PNL din Sud, Est, Vest dar nu numai. De altfel, el a punctat în mai multe rânduri că indiferent dacă președinții organizațiilor au ales să-l sprijine pe premierul Cîțu, acest lucru nu înseamnă că și membrii delegați o vor face.

De altfel, de la Cluj vor pleca și delegați care nu-l vor vota pe Cîțu, în ciuda directivei trasate de Emil Boc. Sunt parlamentari dar și primari liberali care își mențin opțiunea pentru actualul președinte PNL Ludovic Orban – au reltat surse interne pentru Actual de Cluj.

După algerile de vineri, noua componență a echipei de conducere a PNL Cluj-Napoca este următoarea:

Președinte: viceprimar Dan Tarcea

Prim-vicepreședinți: deputat Radu Moisin, consilier local Ionuț Moldovan

Vicepreședinți: consilier local Ovidiu Florian, consilier local Călin Găbudean, consilier local Flavia Mihaela Ibrany, consilier local Andrei Irimie, consilier local Marius Jurja, consilier local Valentin Maior, consilier local Pop Loredana și consilier local Radu Rațiu.

sursa foto facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.