Închide

Studiu: sectorul de stat din Cluj, acaparat de femei; de ce preferă joburile la stat

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 24, 2015 0 317

Majoratea posturilor de execuție din administrația publică, în Cluj, sunt ocupate de femei: la fiecare post ocupat de un bărbat sunt două ocupate de femei. Motivul – sunt slujbe mai sigure, în care munca nu e multă, arată studiul. Media e mult peste cea națională.

Clujul e județul din Ardealul de Nord cu cele mai multe slujbe din administrația publică ocupate de femei: din totalul de 5.683 posturi, nu mai puțin de 3.767 sunt ocupate de femei, în vreme ce diferența de 1916 sunt ocupate de bărbați. Rezultă, astfel, o medie de 66,2%: la fiecare post ocupat de un bărbat sunt două posturi de funcționar ocupate de femei.
Dacă în 2012, în totalul UE-27, România ocupa locul 2 după Slovenia (52%) iar în totalul tuturor celor 34 țări  care au raportat date locul 3, după Slovenia și Islanda (50%, stat candidat), în 2013, în totalul UE-28 România ocupă primul loc (47%) urmată de Slovenia (46%) și Grecia (45%), iar în totalul celor 34 țări locul 2, după Islanda (50%). În 2013, primele 3 locuri la nivel general sunt ocupate de Islanda (50%), România (47%) și Slovenia (46%), subliniază studiul, ceea ce înseamnă că la media de 66,2% Clujul e mult peste media națională. „Femeile funcționari publici sunt mai multe în toate județele”, spune sociologul Alina Bârsan, cea care a realizat studiul. „Am avut focus grupuri cu angajate de la stat și le-am întrebat de ce au preferat aceste joburi. Au spus că sunt mai slab remunerate dar mai stabile, au un echilibru mai ridicat, salarizare decentă, respect mai mare decât în mediul privat, că funcțiile publice conferă prestanță, în instituțiile publice nu se lucrează pentru profit și se respectă timpul liber; femeile își doresc mai mult să fie mai echilibrate cu viața familială. Peste tot în Ardelaul de Nord sunt mai multe femei decât bărbați în sectorul de stat”, a spus ea.

gender studiu

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Tags