Închide

Studiu: prețurile facturilor de întreținere pentru locuințe se apropie de ”un nivel critic”, 4 din 5 români apreciază o locuință prin valoarea costurilor de întreținere

Economie by Actual de Cluj - sept. 20, 2022 0 163

Un studiu sociologic arată că prețurile facturilor de întreținere pentru locuințe se apropie de ”un nivel critic” și că patru cincimi dintre români apreciază o locuință prin valoarea costurilor de întreținere.

O casă de sondaje face chestionar la nivel național pentru a afla cum vor face față românii la creșterile rapide ale costurilor de  întreținere a locuinței. Rezultatul – 81% dintre români evaluează o locuință prin valoarea costurilor de întreținere. De asemenea, pentru mai bine de jumătate dintre români eficiența energetică este un atribut principal al casei ideale. ”Nivelul de nemulțumire cu privire la valoarea facturilor pentru încălzire va atinge un nivel critic”, arată sondajul Reveal Marketing Research.

Doar 31% dintre respondenți se declară mulțumiți de valoarea medie a facturii lunare pentru încălzire în iarna ce a trecut. ”Observăm un procent marginal mai mare în cazul românilor care locuiesc în case construite din BCA (34%). Având în vedere majorările de prețuri care se preconizează pentru iarna ce urmează, aceste cifre vor scădea și mai mult, urmând să ne confruntăm cu o stare generalizată de nemulțumire și disconfort din partea consumatorilor de servicii energetice”, arată casa de sondaje.

Aceasta arată că a observat deja un nivel ”extrem de ridicat de îngrijorare” în ceea ce privește costurile utilităților, 69% dintre români  – adică mai bine de două treimi – fiind îngrijorați de prețul energiei electrice, iar 64% de costurile cu gazul natural, cheltuieli pentru care se observă creșteri semnificative față de evaluarea realizată anul trecut. ”Aceste cheltuieli au ajuns să fie un punct important în evaluarea unei locuințe, astfel că, după preț (86%) și calitatea materialelor de zidărie folosite (81%), costurile de întreținere (81%) sunt al treilea atribut ca importanță atunci când consumatorii apreciază valoarea unei locuințe”, arată raportul.

Studiul s-a desfășurat online în perioada 17-26 mai, dar rezultatele acestuia au fost publicate doar în urmă cu câteva zile. Studiul s-a desfășurat pe un eşantion reprezentativ de 1.269 respondenți, plus cinci sute de persoane care lucrează în domeniul construcţiilor.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare