Închide

Studiu de IT la Cluj: care sunt surprizele pieței de tehnologia informației pe care nu le așteptau nici cei din industrie

EconomieEducaţieTop News by Actual de Cluj - dec. 14, 2018 0 462

Un studiu care centralizează răspunsurile a sute de firme și instituții publice din Transilvania relevă o serie de surprize la întâlnirea dintre cerere și ofertă: de exemplu investițiile în digitalizare sunt mult subestimate.

Companiile din regiunea Nord-Vest investesc anual, în medie, 12% din cifra de afaceri pentru digitalizare – dar cei care n-au făcut-o încă sunt e părere că investiția necesară e la 6%, deci subestimează aceste costuri. Studiul „Cererea și oferta de digitalizare”, comandat de clusterul IT ARIES Transilvania și realizat de Encore Research, a întrebat mai bine de 100 de companii de IT, plus 550 companii din alte sectoare și 51 de instituții publice din Ardealul de Nord într-o lună și jumătate.  Concluziile sunt reprezentative la nivel național, procentul investițiilor în digitalizarea afacerilor fiind similar și în celelalte regiuni din România, pe fondul unui nivel concurențial tot mai ridicat. Piața estimează că afacerile digitalizate vor crește cu cel puțin o treime în următorii cinci ani, dar cererea de digitalizare nu se întâlnește întotdeuna cu oferta: mai avem două săptămâni și intrăm în 2019, dar între firmele din Ardeal se pune încă problema necesității unui … site de prezentare.  În plus multe companii nu cunosc beneficiile digitalizării și deci nu sunt dispuse să investească în această direcție. „Probabil că singura modalitate de a amplifica productivitatea și inovația în toate industriile este educația. Trebuie să creștem gradul de informare privind beneficiile incontestabile ale digitalizării, un prim pas foarte important în această direcție fiind studiul publicat de clusterul Transilvania IT și ARIES Transilvania”, spune președintele ARIES Transilvania, Voicu Oprean, care conduce singura mare firmă de IT din Cluj care are capital majoritar autohton.

Reprezentantul firmei de sondare, Alina Bîrsan, spune pentru actualdecluj.ro care sunt surprizele studiului:

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare