Închide

Studiu: Clujul se amăgește că e cel mai performant județ din provincie. Are afaceri cât 5 județe la un loc, dar e depășit de București, Ilfov, Argeș și Timiș

EconomieTop News by Actual de Cluj - ian. 31, 2018 0 2361

Mediul de afaceri din Cluj o fi dinamic, cu cifre de afaceri care cresc de la an la an și cu cel mai mare număr de firme înființate din provincie, dar în ce privește performanța totală e depășit de multe alte județe. Un motiv, arată un studiu publicat azi, e vechi de mai bine de zece ani.

În clasamentul celor mai puternice județe din economie – în afară de Municipiul București și Ilfov, care împreună au afaceri totale de aproximativ 510 miliarde de lei, adică aproape jumătate din cifra de afaceri totală pe România – sunt Timiș, cu afaceri de 54 de miliarde de lei în 2016, Argeș, cu afaceri de 52 de miliarde de lei, și abia apoi județul Cluj, cu afaceri de 47 de miliarde de lei.

Clujul e urmat de Constanța, cu afaceri de 42 de miliarde de lei și Prahova, cu afaceri de 41 de miliarde de lei. Aceste cinci județe împreună cu Bucureștiul și Ilfov rulează afaceri de 750 de miliarde de lei, adică aproximativ două treimi din economia românească, ce ajungea în 2016 la 1.225 miliarde de lei.

Capitalul privat românesc e la paritate cu cel străin în județe precum Cluj sau Constanța în timp ce în Timiș și Argeș  ponderea capitalului privat românesc este la 37- 39%. Explicația, arată studiul, este faptul că în Timiș și Argeș sunt prezenți cei mai mari investitori străini din economie. „Spre deosebire de Cluj unde administrația locală a ținut orașul „închis” pentru investitorii străini până în ’98 – 2000, județul Timiș a fost printre primele la atragerea de investiții străine în anii imediat după Revoluție. Mari compani precum Continental, Solectron sau Alcatel au ales ca sediu de expansiune Timișoara, în timp ce în Cluj companii cu capital privat românesc au avut timp să se dezvolte și să se afirme înclusiv pe piețele internaționale. Este cazul unor companii de IT precum Arobs, Brinel sau Iquest (foto-n.red.), care au astăzi sute de angajați”, arată studiul.

În afara acestor cinci județe și a Capitalei rămâne, cu totul, o treime din întreaga cifră de afaceri operată în țară; spre comparație Sudul, cu Teleorman, Mehedinți, Călărași, Giugiu, Gorj, Caraș-Severin sunt la pământ, cu afaceri de 5-6 miliarde de lei pe an. „Toate aceste șase județe la un loc nu au business în total cât Clujul”, arată raportul.

Studiul „Capitalul privat românesc” a fost publicat ieri de Patronatul Investitorilor Autohtoni și Ziarul Financiar și operează cu date din 2016 și 2015. Poate fi consultat integral aici

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare