Închide

Studiu: Cluj-Napoca, unul dintre cele mai poluate orașe din Europa din cauza traficului auto

Actualitate by Actual de Cluj - oct. 21, 2020 0 604

Cluj-Napoca e unul dintre orașele cele mai poluate din Europa, arată un raport privind poluarea cu dioxid de azot, NO2.

Poluarea îi costă pe clujeni costă aproape o jumătate de miliard de dolari anual, arată un raport european.
E vorba mai exact de 495,5 milioane de euro anual, cea mai mare cifră din țară exceptând Bucureștiul, Timișoara și, la foarte mică distanță, orașul Brașov.

Într-un clasament european al poluării cu dioxid de azot (NO2) România ocupă trei din primele trei poziții – iar una dintre acestea e ocupată de Cluj-Napoca. ”Sunt concluziile unei ample cercetări în care au fost incluse 432 de orașe europene, 21 dintre acestea fiind din România. Studiul este realizat de compania europeană de cercetare CE Delft, la comanda Alianței Europene de Sănătate Publică și a unui consorțiu de organizații neguvernamentale din zece țări europene, printre care și Observatorul Român de Sănătate”, explică Ștefan Voinea, de la Observatorul Român de Sănătate.

Dioxidul de azot e emanat de cele mai multe ori de motoarele cu combustie internă care ard combustibili fosili – astfel, în orașe valorile acestuia sunt depășite din cauza traficului auto.

Studiul analizează date prelucrate în 2018. Iată cele mai poluate orașe, dar și cele mai curate:

În principalele orașe românești afectate – București, Timișoara și Brașov – particulele fine PM2.5 și PM10 au cel mai important impact negativ asupra acestor costuri, urmate de emisiile de oxizi de azot NO2, emisii cauzate în special de mașinile vechi și cele diesel.

Citește și:

Comisia Europeană: aerul din Cluj-Napoca e poluat, România nu respectă valorile limită pentru dioxid de azot în Cluj-Napoca și alte orașe, nu ia măsuri corespunzătoare

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare