Liga Studenţilor (LS) Iaşi a acuzat luni, 2 octombrie, într-un comunicat de presă, Ministerul Educaţiei şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) că au lăsat studenţii fără bani pentru reducerile la transportul local în comun la început de an universitar, după ce ”prin noua Lege a învăţământului superior universităţile au preluat de la primării sarcina financiară a acestor beneficii”.
Studenţii afirmă că hotărârile de Consiliu Local din oraşele unde studenţii primeau aceste beneficii nu mai au bază legală.
Potrivit Ligii Studenţilor Iaşi, Ministerul Educaţiei nu a elaborat metodologiile de finanţare în vederea acordării subvenţiilor şi nici nu a alocat bugetul necesar.
”Practic, ministrul Ligia Deca şi ANOSR au promis studenţilor reducere 90 la sută la transport local în comun decontat de Minister, însă fără să existe alocare bugetară în acest sens, deşi legea a fost promulgată la începutul lunii iulie”, se arată în comunicatul Ligii Studenţilor Iaşi.
Studenţii dau ca exemplu Iaşiul, unde Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” şi UMF nu au semnat contractele în vederea asigurării reducerii legale de 90 la sută a preţului biletelor şi abonamentelor la transportul în comun pentru studenţii lor.
”Instituţiile se apără, afirmând prin oamenii din administraţie că de la Ministerul Educaţiei li s-a transmis că, de fapt, nu sunt bani şi că trebuie să se descurce”, mai susţin reprezentanţii Ligii Studenţilor.
Potrivit studenţilor ieşeni, pe vechea Lege a Educaţiei nr. 1/2011 studenţii beneficiau de o reducere de 50 la sută la toate abonamentele la transportul local în comun, subvenţia fiind suportată de către autorităţile locale. În prezent, aceste abonamente reduse nu mai pot fi achiziţionate, iar un abonament întreg costă 110 lei.
”În momentul de faţă căutăm soluţii, atât la nivel guvernamental, cât şi la nivel local. Primăria Municipiului Iaşi deja a anunţat că va realiza consultări cu rectorii universităţilor. Îndemnăm studenţii să păstreze abonamentele şi biletele achiziţionate la preţ întreg, în vederea decontării ulterioare de către universităţi. Ceea ce se întâmplă este rezultatul mimării reprezentării studenţeşti de către majoritatea organizaţiilor docile, cât şi al demagogiei PNL şi PSD din pseudo-reforma României Educate. Atât Ministerul Educaţiei, cât şi Universitatea «Al. I Cuza» şi UMF Iaşi refuză orice dialog cu noi legat de problemele studenţilor, dialog care ar putea preîntâmpina situaţii penibile ca aceasta, din care studenţii au numai de pierdut”, a declarat Toma Tataru, preşedintele Ligii Studenţilor Iaşi.
Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că va discuta cu rectorii universităţilor ieşene problema subvenţionării transportului local şi că vor fi găsite ”cele mai bune soluţii ca toate facilităţile prevăzute de această nouă lege (a învăţământului superior – n.r.) să poată fi satisfăcute”. ”Îi asigur pe toţi studenţii din Iaşi că vom depune toate diligenţele necesare, atât financiare, cât şi logistice, astfel încât aceştia să beneficieze de facilităţile care privesc transportul public local”, spunea Mihai Chirica, citat de news.ro.