Studenții celei mai mari universități din țară protestează față de decizia ministerului privind revenirea în totalitate la învățământul clasic. ”Mediul online a oferit studenților posibilitatea de a se întoarce acasă, pentru a diminua costurile”
EducaţieTop News by Actual de Cluj - mart. 14, 2022 0 163

Studenții celei mai mari universități din țară, și în multe clasamente și cea mai bună din România, protestează față de decizia ministerului de resort privind revenirea în totalitate la învățământul clasic, față în față.
Organizația Studenților din Universitatea ”Babeș-Bolyai” protestează împotriva anunțului Ministerului Educației, privind revenirea în totalitate la învățământul fizic, despre care spune că ”a reprezentat o serie de declarații haotice, care au bulversat întreaga comunitate Universitară”.
Astfel, OSUBB anunță că organizează un protest în această după-masă, ”față de raportarea greșită a Ministerului Educației la nevoile comunității studențești din România”, Protestul va avea loc pe Strada Mihail Kogălniceanu 1, în fața sediului universității.
”Pentru a clarifica lucrurile, revenirea la formatul fizic este un lucru dorit de toți studenții, experiența campusului și a activităților universitare offline fiind esențială pentru experimentarea unei studenții complete. Dar, din păcate, momentul în care Ministerul Educației a decis să aibă loc această „revenire” nu este unul deloc potrivit. Perioada de tranziție menționată nu este corespunzătoare punctului din anul universitar în care ne aflăm, aceasta fiind mult prea bruscă, mulți studenți neavând posibilitatea de a se întoarce la cursuri și seminare fizice într-un timp atât de scurt”, explică OSUBB.
Ce a decis UBB cu referire la aceste măsuri, adică opțiunea de a continua semestrul 2 așa cum au stabilit facultățile, este însă o idee bună, consideră organizația studenților. ”Trebuie luat în considerare faptul că mediul online a oferit studenților posibilitatea de a se întoarce acasă, pentru a diminua costurile pe care le aduce locuirea într-un oraș universitar, aceasta fiind o decizie foarte rațională, corectă și bine argumentată, având în vedere contextul în care aceștia s-au aflat. Acum, studenții se văd puși în situația ca în câteva zile, în așa numita „perioadă de tranziție”, să își găsească o locuință în orașul de studiu, ceea ce implică costuri semnificative, neprevăzute, pe care nu și le permit”.
”Anunțul ferm al universităților, legat de întreaga activitate a semestrului al doilea, a permis studenților să ia decizia de a se angaja și de a-și planifica 100% anul universitar în funcție de acestă hotărâre. Întoarcerea bruscă la formatul fizic, în mijlocul anului universitar, va da peste cap viața personală și profesională a studenților, unii dintre ei găsindu-se în situația de a renunța la semestrul în curs de desfășurare”, mai explică organizația studenților din UBB. În consecință aceasta susține că cea mai bună idee ar fi o decizie luată la nivel de universitate, nu de minister, în care să se cântărească toate avantajele și dezavantajele, și care să includă capacitatea de cazare, domeniile de studiu ale universității, cadrele didactice diponibile și aparatura necesară ”pentru a oferi educație calitativă, nu grăbită”. ”Deși cu toții ne dorim reîntoarcerea la o studenție „normală”, nu putem ignora numeroasele situații delicate în care se regăsesc enorm de mulți studenți”, conchide organizația studenților din UBB.