Informația că sociologul Vasile Dâncu e în cărți pentru șefia Consiliului Național al PSD, fiind curtat în sensul acesta de gruparea lui Marcel Ciolacu, e confirmată chiar de el. În emisiunea de aseară de pe Look Plus, Dâncu a afirmat că nu exclude această variantă, dar a subliniat că are nevoie de „o echipă”, precum și de o strategia pentru redemocratizarea partidului. Potrivit informațiilor Actual de Cluj, câțiva oameni de afaceri sunt curtați pentru a intra în PSD Cluj, eventual ca posibili candidați pentru Consiliul Local și Primărie.
„M-am gândit, dar nu am ajuns până acum la niște concluzii care să fie decisive sau definitive pentru un răspuns afirmativ pentru că aici este vorba și de altceva. Este vorba de a reconstrui acea instituție. Consiliul Național (al PSD – n.red) ar trebui să fie o instituție care se ocupă așa cum era înainte și așa cum am stabilit în discuțiile cu colegii mei atunci când m-au chemat prima dată să mă instituționalizez sau să mă reinstituționalizez, o instituție care creează programul, creează comunicarea, face selecția persoanelor care ajung să fie promovate în funcții publice. Se ocupă deasemenea, are un compartiment de etică politică, pentru că nu este normal ca un consiliu în care dictează președintele, de exemplu BPN-ul sau Comitetul Executiv Central, CEX-ul, să dea oameni afară, să dea președinți afară. Adică partidul trebuie să se redemocratizeze, să aibă instituții de genul acesta și trebuie făcute și echipe care pot duce asta la bun sfârșit. Eu nu sunt atât de narcisist încât să cred că singur aș putea să schimb cumva viața partidului. Este vorba de o echipă. Dacă voi găsi o echipă, de program știu eu cam ce ar trebui făcut, sigur că iau și sugestii de la alții, dar este nevoie de echipă și de instituționalizare”, a comentat Dâncu pentru Look Plus
O strategie privind „redemocratizarea” PSD a mai încercat Vasile Dâncu și cu alte ocazii – de amintit ar fi perioada în care partidul era preluat de Liviu Dragnea (2015), iar acesta a venit până la Cluj pentru a-i lansa invitația marelui strateg să „revină în PSD”: „Spun acum ceva ce n-am mai spus în altă parte. Îi cer lui Vasile Dâncu să se apropie de PSD, să fie mult mai activ. Vasile, avem mare nevoie de tine. Te rog, în numele PSD, să vii alături de partid! Și noi și societatea avem nevoie de tine!” – exact așa suna invitația lui Dragnea, lansată de pe scena Casei de Cultură a Studenților din Cluj, în cadrul Conferinței organizației județene în care era confirmată și candidatura Aureliei Cristea la Primăria Cluj.
Vasile Dâncu participa și el la Conferința respectivă – după o lungă perioadă în care s-a ferit să apară public prin preajma liderilor PSD. Întrebat imediat după Conferință în ce fel se va implica în activitățile PSD, Dâncu a preferat și atunci ca și acum să facă pe nehotărâtul: „Încă nu am stabilit exact. Rămâne să văd, în perioada următoare”. Pe de altă parte, nu s-a sfiit să afirme că deținea „o strategie” pentru campania electorală ce avea să vină, respectiv proiectul regionalizării.
S-a întâmplat ca în același an să cadă Guvernul Ponta, iar tehnocratul Dacian Cioloș era numit premier cu sprijinul formațiunilor politice PNL și PSD. Vasile Dâncu e numit vicepremier în Guvernul Cioloș, și deodată omul începe să se pretindă și el „tehnocrat”, deși toată lumea îl afiliaa PSD-ului și grupării lui Liviu Dragnea. Marele plan al regionalizării e început apoi imediat, în foarte scurt timp fiind însă abandonat și chiar îngropat.
Să mai spunem că tot din strategia marelui sociolog Vasile Dâncu a fost scoasă și soluția înlocuirii candidaturii Aureliei Cristea pentru Primăria Cluj Napoca. Pe același principiu – în care politicienii rău văzutuți trebuie înlocuiți cu tehnocrați, cu oameni de afaceri – a fost scos din joben Octavian Buzoianu. Un om de afaceri care nu era tocmai străin în sfera unor grupuri de interese conectate la mediul politic clujean, dar care în realitate era complet lispit de un spirit real de competiție în plan electoral. Iar rezultatele strategiei s-au văzut la alegerile locale din 2016, când Buzoianu a încasat un scor electoral de vreo 8%, cu cel puțin 10 procente mai puțin decât era cotată Aurelia Cristea în sondaje.
Acela a fost momentul în care Aurelia Cristea a demisionat din PSD și cam tot pe atunci a început și declinul puternic al organizației județene de partid.
Să mai spunem că Vasile Dâncu nu s-a dezis niciodată nici de Liviu Alexa, controversatul patron de site de presă care de asemenea a fost postat în fruntea PSD Cluj, încurajat permanent de Vasile Dâncu.
Acum, sursele Actual de Cluj spun că strategia lui Dâncu privind atragerea unei „echipe” care să salveze PSD ar viza numele unor oameni de afaceri. Pentru șefia Organizației PSD Cluj, în mod special, se fac demersuri serioase privind identificarea unui personaj cu greutate care să nu provină din sfera politică, care să aibă notorietate pozitivă în Cluj, pentru a putea fi impus și ca posibil candidat, la Președinția Consiliului Județean sau la Primărie.
Despre Dâncu și felu său de a fi: și-n afară și-năuntru
Sociologul Vasile Dâncu provine din vechea gardă a PSD, fost ministru al Informațiilor Publice în Guvernul Năstase. În prezent, Dâncu e implicat în mai multe proiecte media, fiind totodată reprezentantul casei de sondare IRES. Dâncu a mai fost în trecut profesor asociat la Academia Naționala de Informații „Mihai Viteazul” a SRI (de cinci ani nu mai este), face parte din Colegiul editorial al Revistei romane de studii de intelligence a SRI. Dâncu afirmă că România are nevoie de o revigorare a stângii în România, dar în cazul său aplică mereu această strategie: „nici prea înauntru, nici prea în afară”, sau: și în afară, și-năuntru, în funcție de context.