Închide

Liviu Dragnea îl scoate pe strateg de la naftalină: „Vasile, partidul are nevoie de tine!”

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - oct. 02, 2015 0 1000

Vasile Dâncu a fost tras pe linie moartă în PSD, încă din 2008, din pricina rezultatelor electorale dezastruoase pe care organizația clujeană le obținuse la alegerile locale, sub mandatul său de președinte. Cei care au decis să-l înlăture din fruntea organizației clujene a PSD erau, la vremea respectivă, niște grei în partid, cunoscuții baroni din sud: Liviu Dragnea, Nicușor, Constantinescu, Marian Oprișan și Miron Mitrea. Anii au trecut, dar ne-a rămas arhiva ziarelor. Declarațiile războinice cu care Vasile Dâncu îi săgeta adesea pe baronii roșii s-au păstrat bine. E amuzant să rememorăm cum făcea Dâncu strategii, ca împreună cu alte organizații PSD din Ardeal să se separe de „baroniada” sudistă. Plănuia minuni, până când într-o bună zi, învins de realitate, a anunțat că se suspendă din partid. După șapte ani, Vasile Dâncu, sociologul, marele strateg politic, e invitat să se alăture din nou partidului. Și invitația i-o face chiar Liviu Dragnea, baronul mult hulit care este mai mare acum în partid, dar care, între timp, a căpătat statut de camarad.

Omul lui Dragnea

Disensiunile între taberele Dragnea – Ponta nu mai sunt pentru nimeni un secret.  Interesant de văzut este cum se poziționează organizațiile PSD din țară. Clujul a anunțat oficial că-l susține pe Liviu Dragnea. De altfel, Aurelia Cristea, deputat și președinte al organizației municipale, desemnată oficial candidată a partidului pentru funcția de primar al Clujului la alegerile din 2016, a fost întotdeauna mai apropiată de aripa Dragnea. Înainte ca Liviu Dragnea să ajungă la Cluj Napoca, pentru a transmite public mesajul de susținere a candidaturii Aureliei Cristea la Primărie, a avut grijă să lanseze o mică temă de dezbatere în spațiul public. El a spus că ar exista un om, care, dacă dacă s-ar alătura PSD-ului, câștigarea Primăriei Clujului nu ar mai fi o problemă pentru partid. Toată lumea a interpretat că Dragnea ar vorbi despre un candidat surpriză al PSD, pentru primăria Clujului. La Conferința județeană de astăzi „misterul” a fost dezlegat. Dragnea l-a nominalizat pe Vasile Dâncu: „Spun acum ceva ce n-am mai spus în altă parte. Îi cer lui Vasile Dâncu să se apropie de PSD, să fie mult mai activ. Vasile, avem mare nevoie de tine. Te rog, în numele PSD, să vii alături de partid! Și noi și societatea avem nevoie de tine!”. Vasile Dâncu a fost prezent și el la Conferință, alături de Dragnea, a ținut chiar și un discurs, acum, după mai bine de 7 ani de când a plecat din fruntea organizației PSD Cluj. Întrebat direct, în ce fel se va implica în activitățile PSD, el a preferat să facă pe nehotărâtul: „Încă nu am stabilit exact. Rămâne să văd, în perioada următoare”. Apoi a întărit ceea ce a spus și Liviu Dragnea, că regionalizarea va fi tema de campanie a PSD-ului (mai ales a PSD Cluj), pentru campania din 2016.

Ioan Rus e out 

În timp ce Vasile Dâncu iese la braț cu Dragnea, în calitare de strateg/partener oficial al PSD, vechiul său prieten, Ioan Rus – omul cu care pe vremuri făcea front comun în bătălia contra baroniadei din Sud – e scos complet din joc. Altfel spus, la marea adunare a PSD de la Cluj au fost prezenți toți, și vechii și mai tinerii social-democrați. Unul singur a lipsit. Ioan Rus, omul care a condus mereu organizația PSD Cluj. „Domn’ ministru” – cum era el alintat de toți cei care i se închinau – părea uitat departe, astăzi. Nici un lider de la Cluj nu s-a obosit să-l evoce în vreun fel.  Noroc tot cu Liviu Dragnea, care în discursul său despre cum va reforma partidul, a ținut să se raporteze la Cluj și la Ioan Rus: „Oare în 2004, când Ioan Rus a pierdut cursa pentru Primăria Clujului, n-au fost vinovați și cei de la București care conduceau partidul? Oare nu era mai bine ca aceștia, dacă n-aveau de gând să-l ajute pe Ioan Rus, măcar să-l lase în pace? Oare faptul că PSD nu reușește să câștige Primăria Clujului nu are legtură și cu faptul că PSD n-a avut curaj să vorbească deschis despre regionalizare? Am colindat țara cu Vasile Dâncu, în 2013, când am propus proiectul regionalizării, iar oamenii chiar sunt frustrați pentru că la București e sediul puterii, la București sunt prea mulți bani”.

 

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare