Închide

Strategia orașului e prea lungă. O să adune praful în loc să fie folosită

Actualitate by Luminiţa Silea - mart. 02, 2015 0 677

Aceasta este una dintre temerile venite dinspre societatea civilă din Cluj-Napoca și anume de la unul dintre cele mai active ONG-uri, Clubul de Cicloturism Napoca (CNC). Directorul Radu Mititean spune că cele 1200 de pagini strategice trebuie să aibă un cuprins și o sinteză la care să se raporteze autoritățile administrației locale pentru a nu mai ajunge în situația din trecut când, deși avea o strategie, orașul nu a reușit să o pună în practică.
O dezbatere pe tema strategiei de dezvoltare a orașului 2014-2020 este programată în această după-amiază la primărie, de la ora 17.00. Strategia urma să fie aprobată la finalul anului trecut de Consiliul Local, însă a fost întoarsă din drum, după ce Clubul de Cicloturim Napoca a atras atenția că nu respectă pașii legali de la consultare la aprobare. Așa că administrația locală a fixat o nouă etapă de consultare publică, din 29 decembrie 2014 până în 12 ianuarie 2015. „CCN a depus în acel termen indicat, de 12.01.2015, prin e-mail, și ulterior și prin registratura pe suport de hartie, o solicitare oficială de organizare a unei dezbateri publice, precum și un set de 12 pagini de observații și propuneri privind proiectul de strategie. În cadrul observațiilor respective, am reiterat criticile privind formatul și forma actuală concretă a proeictului de strategie, procedura de elaborare, de consultare publică și de supunere spre adoptare, și am formulat poziții privind necesare modificări și completări la o serie de capitole, precum cel dedicat vieții asociative / sectorului ONG, cel de mediu, de urbanism / planificare spațiala, celor de leadership regional, turism, de sport și de sănătate publică”, a atras atenția Radu Mititean, directorul executiv al CNC.

Aceasta a adăugat că adresa formulată a fost înregistrată oficial de primărie după două săptămâni, iar apoi s-a scuzat că, de fapt, a înregistrat-o după o zi, în 13 ianuarie. Abia la finalul lunii februarie, primăria a anunțat CNC printr-o adresă că va mai avea loc o dezbatere a strategiei. În 25.02.2015, Primăria Cluj-Napoca a transmis către CCN prin e-mail invitația de participare la dezbaterea publică a proiectului de HCL privind aprobarea strategiei de dezvoltare a municipiului pentru 2014 -2020, și a publicat apoi și pe website anunțul, dezbaterea urmând să aibă loc în 02.02.2015 ora 17:00 la Primărie. „Proiectul de HCL și referatul de aprobare este însă nemodificat, tot cel din 2014, și la fel și draftul de strategie, acel megadocument de peste 1200 de pagini, de zeci de MB, și fără un cuprins centralizat care să permită măcar orientarea. Verbal s-a făcut promisiunea că eventual se vor face modificări după dezbatere, în lumina concuziilor acesteia. Și recent am primit și câteva precizari scrise, respectiv telefonice de la două din grupurile de lucru care au elaborat doua din capitolele la care CCN a formulat observații și propuneri, semn că Primăria a transmis probabil coordonatorilor acelor grupuri de lucru observațiile noastre. Așa că nu ne rămâne decât să participăm la acea dezbatere și să sperăm că ea va decurge în sfârșit în mod legal și firesc, și că va fi urmată de revizuirea adecvată a proiectului de strategie, în sensul aducerii lui la un format mai unitar între capitole și mai accesibil și utilizabil practic, prin realizarea, dincolo de corecturile, completările și reformulările necesare, și a unui cuprins centralizat și detaliat și mai ales a unei sinteze de maximum câteva zeci de pagini, care să cuprindă viziunea și strategia propriu-zisă generală și sectorială, separată de partea de fundamentare respectiv de propunerile de implementare, și să se și constituie acele grupuri de lucru permanente care să urmarească implementarea strategiei și să informeze periodic Consiliul Local și publicul privind stadiul implementării”, a mai precizat Mititean.

Două reproșuri la adresa ale actualei strategii

A fost eleborată după aprobarea Planului Urbanistic General al orașului pe următorii 10 ani, în loc ca acesta din urmă să fie creionat pe strategia de dezvoltare 2014-2020.

Strategia a fost realizată gratis, prin implicarea unor oameni de bine din comunitate, iar formula nu generează neapărat și calitate, iar în plus colectivul care a redactat-o nu apare integral.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare