Închide

Steluța Cătăniciu deschide lista ALDE Cluj, la Alegerile Parlamentare din 11 decembrie

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - oct. 27, 2016 0 629

Biroul Politic Județean al ALDE Cluj a votat-o pe Steluța Cătăniciu – co-președintele oranizației de partid – să deschidă lista de candidați pentru Camera Deputaților, la Alegerile Parlamentare din 11 decembrie.  Pentru poziția 1 pe listă la Camera Deputaților, ea a concurat cu deputatul Mircea Irimie.  „Eu am primit 24 de voturi iar colegul meu Irimie a primit doar cinci voturi. După această decizie, domnul Irimie a anunţat că nu va mai candida la parlamentare, dar el va rămâne în schimb copreşedinte al organizaţiei ALDE Cluj şi ne-a dat asigurări că ne va susține cu toată forța în campania electorală. Se știe că la alegerile locale pe municipiul Turda, domnul Irimie a scos un scor electral foarte bun, așa încât avem nevoie de sprijinul său”, a informat Steluța Cătăniciu.

ALDE Cluj își depune astăzi, așadar, la Biroul Electoral, listele de candidați atât pentru Camera Deputaților, cât și pentru Senat. La Camera Deputaților, Steluța Cătăniciu este urmată de consilierul local Adrian Murșean și de omul de afaceri Vicențiu Știr, din Dej. La Senat, lista este deschisă de profesorul și cercetătorul Radu Silaghi Dumitrescu. Locul doi aparține secretarului ALDE Cluj, Daniel Păcurar, iar locul 3 unui alt membru de partid, Sorin Platon.

Comisia Juridică a Camerei Deputaților spune că Steluța Cătăniciu nu are nicio interdicție de a candida

ANI a declarat-o pe Cătăniciu în conflict de interse, pentru perioada în care a deținut un mandat de consilier local (mai exact, în 7 aprilie, 2009 ea a votat în plenul local pentru prelungirea unui contract de închiriere, pentru firma Foto Optica, pe care anterior o reprezentase în calitate de avocat, într-un litigiu cu Primăria).  Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor i-a comunicat, însă, oficil că nu are nicio restricţie de a candida pentru un nou mandat de parlamentar. ’”În 24 octombrie, Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a decis, într-un raport final, că nu mi se poate aplica vreo sancţiune pentru o abatere săvârşită în altă calitate decât cea de deputat şi că, astfel, nu există nicio interdicţie de a ocupa o funcţie’’, a explicat Cătăniciu. Ea a mai precizat că și Autoritatea Electorală Permanentă  i-a răspuns că în baza de date a instituției nu figurează cu nicio interdicţie.

Cum a ajuns Cătăniciu în așa zisul conflict de interese

Firma Foto Optica, care deținea în chirie un spațiu de la Primăria clujeană, pe strada Napoca, fusese reprezentantă anterior într-un litigiu pe care îl avea cu municipalitatea, tocmai pe această speță, de către Steluța Cătăniciu, în calitatea sa de avocat. Firma a câștigat procesul, iar ulterior Consiliul Local a adoptat un proiect de Hotărâre pentru prelungirea contractului de închiriere cu această firmă. Steluța Cătăniciu a arătat că nici măcar nu era nevoie de votul ei, pentru ca proietul de hătărâre respectiv să poată fi adoptat în Consiliul Local, având în vedere că primarul Sorin Apostu deținea majoritate în forul local, prin PDL. „Proiectul care viza prelungirea contractului de închiriere pentru firma Foto Optica a fost adoptat cu o majoritate de 26 de voturi. Toată lumea a votat favorabil, așa încât, cu sau fără votul meu rezultatul ar fi fost același. Vreau să subliniez că nu am influențat prin nimic adoptarea acestui proeict. De fapt, nici măcar nu am apucat să conștientizez momentul votului, pentru că nu a existat vreo discuție pe seama acestui proiect, cum se întâmpla în cazul altor proiecte. A fost o chestiune de cinci secunde. Cei din PDL au avut interesul să treacă proiectul rapid, știind probabil că nu voi apuca să conștientizez că mă expun unui așa zis conflict de interese”. Se știe că în perioada în care era consilier local, Steluța Cătăniciu era cel mai aprig opozant al PDL-iștilor. Ea consideră că acesta a fost, practic, motivul pentru care i s-a aranjat un așa zis conflict de interese.  „Știți cu toții cum se votează în Consiliul Local, având în vedere că nu există un sistem electronic de înregistrare a votului. Dacă aș fi premediat să votez în favoarea societatea Optica, s-o ajut, să influențez votul,  puteam foarte bine – după ce constatm că proiectul respectiv are numărul necesat de voturi – să cer să se consemneze că m-am abținut. Se înregistra totul și nu mai era acum nici o problemă. Adică aș fi avut grijă să nu mă pun singură pe tavă PDL-ului ca să pot fi acuzată de conflict de interese”, a arătat Cătăniciu.

Steluța Cătăniciu mai spune că în ceea ce o privește, ANI a dat dovadă de cel mai mare zel, verificând-o la nu mai puțin de 127 de instituţii publice din judeţ şi din municipiu.  „Au sperat că vor găsi ceva, orice, au trimis adrese la 127 de instituții, pentru a vedea dacă am avut vreun alt contract. N-au găsit nimic. Mi s-a aranjat doar procesul acesta pentru așa zisul conflict de interese, pentru că am votat în ședința din aprilie, 2009”. Steluţa Cătăniciu a contestat în instanţă raportul ANI însă a pierdut procesul atât în faza de fond cât şi în recurs: “Procesul cu ANI reprezintă pentru mine o dramă, este o mare mizerie. În opinia mea, interdicţia nu există, este o sancţiune care se aplică în anumite condiţii, este un conflict de interese administrativ, nu penal, fiind vorba de o abatere disciplinară. Fapta nu se referă la activitatea mea de deputat, ci la mandatul de consilier local pe care l-am avut în 2009, în urmă cu 7 ani’’.  Așa cum s-a pronunțat și Comisia Juridică din Camerea Deputaților, abatarea disciplinară în cazul Steluței Cătăniciu este prescrisă, având în vedere că au trecut demult 3 ani de la producerea ei.  Dacă nu ar fi fost prescrisă, a arătat ea, astăzi nu mai avea ce căuta în Parlamentul României.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.