Închide

Stea de aur la ”Campionatul gustului”: Uleiul unui mic producător din Cluj a făcut furori printre chefii reuniți la Bruxelles

ActualitateDin județInternațional by Actual de Cluj - iun. 08, 2014 0 387

Uleiul presat la rece produs de către familia Tulai din judeţul Cluj a reuşit performanţa la care multe mari branduri nici nu visează. Un juriu internațional format din experţi culinari și somelieri, inclusiv bucătari ai celebrelor restaurante Michelin, au decis, după o degustare „în orb” că produsul românesc Luna Solai obținut din floarea-soarelui merită să primească o stea de aur pentru gustul său natural și proaspăt.

lunasolai

Ceremonia în care diploma de recunoaştere a fost oferită micuței fabrici de untdelemn din localitatea Luna, județul Cluj, a avut loc la Bruxelles.

”Noi suntem un producător mic chiar și pentru piața românească. Am știut însă mereu că uleiurile pe care le producem la mica fabrică de familie din localitatea Luna sunt foarte bune, iar clienții și toți care ne-au gustat produsele ne spun mereu acest lucru. Faptul că un juriu de specialiști de la Bruxelles a decis să ne acorde o stea de aur pentru gustul uleiului nostru de floarea-soarelui este o recunoaștere a muncii părinților mei care au pornit afacerea și sunt sufletul uleiurilor Luna Solai, uleiuri presate la rece”, a declarat pentru agrointel.ro Felicia Tulai, tânăra care a transformat untdelemnul presat la rece al părinților săi într-un brand al calității pe o piața invadată de falsuri. De altfel, la Bruxelles, la înmânarea diplomei din partea Institutului Internațional de Gust și Calitate (International Taste&Quality Institute – ITQI) de la Bruxelles, Felicia l-a însoțit pe tatăl său, Mihail Tulai pentru a ridica împreună prestigioasa distincție.

IMG_5792
Similar cu celebrul ghid Michelin în gastronomie, ITQI nu organizează un concurs, ci o evaluare/recunoaștere de produse pe baza meritelor proprii. Numai produselor care au primit o notă mai mare de 70% și se acordă distincția “Superior Taste Award” cu una, două sau trei stele de aur, arată agrointel.ro.

Cum se desfășoară degustarea ”în orb”

Testarea uleiului Luna Solai, la fel ca și cea a celorlalte produse înscrise, s-a făcut la Bruxelles, ”în orb”. Astfel, în timpul testelor, fiecare produs este supus unei degustări conform unei proceduri riguroase de analiză senzorială. Degustătorii sunt rugați să evalueze produsele ca și cum acestea ar fi în bucătăria lor, nu în conformitate cu standardele restaurantelor.
Ediția de anul acesta a adus stele de aur și pentru produsele a trei mari companii din România. Este vorba de Puiul Fericit (Transavia), de Magiunul de prune Topoloveni (Sonimpex Topoloveni), Vodka Stalinskaya(Prodal’94).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu