Închide

Statul discută cu 4 companii coreene resuscitarea proiectului-mamut al hidrocentralei Tarnița, idee datând din regimul Ceaușescu și declarată ca abandonată anul trecut de autorități

Economie by Actual de Cluj - iul. 29, 2021 0 357

Patru companii din Coreea de Sud au transmis statului român că sunt interesate să se implice într-o eventuală resuscitare a proiectului energetic-mamut de construire și operare a hidrocentralei de acumulare prin pompaj de 1.000 MW de la Tarnița-Lăpuștești, idee datând din regimul Ceaușescu și declarată ca abandonată anul trecut de către autorități, au declarat, pentru Profit.ro, surse din piața de energie.

Potrivit acestora, cei patru potențiali investitori s-au adresat în acest sens anul trecut Ministerului Energiei, iar în discuții este implicată și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de minister și care este acționarul majoritar al Hidro Tarnița SA, compania înființată în 2013 pentru implementarea proiectului Tarnița, la care se intenționa inițial cooptarea unor parteneri din China.

Construcţia centralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti e estimată să coste peste 1,45 miliarde de euro. Hidrocentrala va avea o capacitate instalată de 1000 de megawaţi şi o capacitate a bazinului de 10 milioane de metri cubi de apă.

Varianta construirii hidrocentralei datează încă de acum patru decenii, de ani, din 1975, când Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice a elaborat studiile de amplasament şi de schemă pentru construirea unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, în România. Dintre cele 17 locaţii favorabile reţinute după cercetări, în  1988 opţiunile s-au restrâns pentru bazinul Someşului Cald. Cea mai favorabilă variantă din punct de vedere hidrologic şi geologic a fost considerat lacul de acumulare Tarniţa.

Citește și:

Proiectul ceaușist Tarnița-Lăpuștești ar putea fi aprobat azi / Vezi controversele din jurul investiției: „Pe avioanele astea doar chinezii pot să intre la finanțare, că alții nu sunt nebuni”

20 de milioane de lei pe studii și hârtii, niciun rezultat concret la hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare