Închide

20 de milioane de lei pe studii și hârtii, niciun rezultat concret la hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești

Economie by Actual de Cluj - mai 13, 2014 0 375

Studiile realizate de Hidroelectrica pentru realizarea hidrocentralei de la Tarnița-Lăpuștești, în proiect de aproape 40 de ani, se ridică la 15,6 milioane de lei plus TVA, adică aproape 20 milioane de lei din 2003 până în prezent, arată analiza Corpului de control al Departamentului pentru Energie efectuate asupra Proiectului Tarniţa – Lăpuşteşti.


Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a transmis Consiliului de Administraţie al SC Hidro Tarniţa SA să prezinte un plan de acţiuni, conform căruia proiectul hidrocentralei să beneficieze de informaţiile obţinute în urma realizării studiilor, chiar dacă acestea nu conţin toate concluziile privind fezabilitatea sau nefezabilitatea proiectului. De asemenea, Departamentul pentru Energie cere Consiliului de Administraţie al SC Hidro Tarniţa SA să finalizeze studiile de fezabilitate privind proiectul în cauză la costuri minime, cu o eficienţă ridicată în cheltuirea banilor societăţilor de stat prezente în acţionariat, arată un raport al instituției.

tarnita

Ministrul delegat pentru Energie a dispus în 5 mai Corpului de Control al Departamentului pentru Energie realizarea unei analize în privinţa cheltuielilor făcute până în prezent pentru realizarea proiectului hidrocentralei de acumulare şi pompaj de la Tarnița.

Societatea Hidro Tarniţa SA a fost înfiinţată în 1 noiembrie 2013.

Construcţia centralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti e estimată să coste peste 1,45 miliarde de euro. Hidrocentrala va avea o capacitate instalată de 1000 de megawaţi şi o capacitate a bazinului de 10 milioane de metri cubi de apă.

Varianta construirii hidrocentralei datează încă de acum 39 de ani, din 1975, când Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice a elaborat studiile de amplasament şi de schemă pentru construirea unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, în România. Dintre cele 17 locaţii favorabile reţinute după cercetări, în  1988 opţiunile s-au restrţns pentru bazinul Someşului Cald. Cea mai favorabilă variantă din punct de vedere hidrologic şi geologic a fost cosniderat lacul de acumulare Tarniţa.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags