Închide

Start TIFF.14! Caii magici și pilda de la frizerie, tango și film în Piața Unirii

ActualitateCulturăFestivalFilmTop News by Kristina Reştea - mai 30, 2015 1 772

Vineri, 29 mai, ziua 1 de TIFF, după-amiază. O tânără de corporație (cu badge de job încă atârnând la gât) așteaptă la standul TIFF din Iulius, stand vecin cu multiplexul de mall. Cere (adică cumpără) 4 bilete la filme pentru marți și miercuri, cu proiecții la cinema din centru, la Victoria. E încă vineri și TIFF abia începe. S-ar putea ca despre oamenii TIFF din categoria tinerei corporatiste să fi vorbit Tudor Giurgiu la gala de deschidere a ediției cu numărul 14, când a amintit: „TIFF a ajuns aici datorită clujenilor care ne-au fost alături”. Cel mai important festival de film din țară – Festivalul Internațional de film Transilvania – a debutat oficial vineri, cu tot cu tradiționalul covor roșu, din nou sub cer (ne-a lăsat el și vremea), în Piața Unirii Open Air, cu niște cai luminoși, tango și o comedie neagră la care „sala” a râs, probabil alături de Regele Matei de pe calul său (mai puțin luminos decât creaturile aduse de trupa de teatru stradal Compagnie des Quidams).

E numărul cel mai mare de public spectator venit la o ceremonie de deschidere TIFF, subliniază după „bună seara!directorul festivalului, Tudor Giurgiu. Organizatorii au făcut și numărătoarea: am fost vreo 2.500 în Piața Unirii, vineri seara. „Sper să veniți în număr la fel de mare la TIFF”, completează Giurgiu și mai adaugă o veste bună pentru organizatori: în 2015 biletele se vând online, în avans, în cantități record, cel puțin dublu față de anul trecut. Programul îl găsiți AICI.

 

piata cu ecran

 

Sunt locuri noi în al 14-lea an de Cluj cu TIFF pe harta festivalului: filmul ajunge la studenți, în Hașdeu, cu TIFF Campus, se redeschide Depozitul de Filme de pe str. Maiakovski (amenajat cu o campanie TIFF lansată anul trecut) și intră în scenă cine-piscina.

Scena TIFF, unul dintre cele mai iubite evenimente ale orașului, e loc bun de lansat teme de gândire și campanii. Organizatorii nu s-au plâns la această ediție de lipsă de sprijin, nici de probleme majore cu pregătirea bugetului (1 milion de lei din bugetul local a fost alocat de municipalitate în 2015 și a venit, la timp, chiar și sprijin din București), dar la ediția 14 mai sunt subiecte.

„TIFF e eveniment de public. Nu contăm pe oamenii pe care îi invităm aici. TIFF a ajuns aici datorită clujenilor care ne-au fost alături de la prima ediție”, a subliniat Giurgiu. Și și-a însoțit mulțumirile cu două întâmplări.La ieșirea de la frizerie azi (vineri, n.red.), a venit la mine un domn, care probabil m-a recunoscut. Și mi-a mulțunit pentru ceea ce facem. M-am emoționat. Noi nu am fi putut face festivalul fără acest oraș minunat și fără clujeni”, a admis Giurgiu, adăugând că invitații străini admiră atmosfera orașului.

Și apoi a urmat întâmplarea 2 amintită de directorul TIFF: un tânăr politician „se cere” la evenimentul cultural, solicitând invitații, „oriunde, să fie, să apară!”. „Fraților, dacă dăm invitații, le dăm pentru un număr mic de oameni, pentru prieteni, susținători. Publicul trebuie să vină aici, nu politicieni care vor să fie văzuți”, susține Giurgiu, cu un sfat: „Le recomand mai multă decență”. Sau/și„Să se remarce cumpărând un abonament la TIFF, întrebându-ne în timpul anului ce mai facem, trimițându-i un buchet de flori doamnei Anca Hanu, premiată de UNITER”, sugerează Giurgiu, de pe scena TIFF.

Dacă la gala de anul trecut, organizatorii TIFF lansau Campania „Salvați” pentru părăsitul Depozit de Filme, în 2015 el intră, îmbunătățit (datorită sprijinului publicului și sponsorilor) în circuit festivalier. Nu de tot, fiindcă spațiul e în proprietatea RADEF România Film (Ministerul Culturii) și, se pare, TIFF are concurență: l-ar vrea Ministerul Afacerilor Interne pentru Școala de Poliție din vecinătate. Așa că directorul TIFF mai face un apel către autorități pentru sprijin și continuarea pe direcția lansată deja la TIFF: Depozitul de Film să fie renovat, reabilitat și să găzduiască un muzeu al filmului.

Și revenim la programul de filme: TIFF are în acest an focus de țară cu Norvegia și Argentina, a amintit Giurgiu, care i-a invitat pe părinți cu micuți la EducaTIFF și la evenimentele gândite pentru juniori la castelul de la Bonțida.

Directorul artistic Mihai Chirilov vine cu tradiționalele recomandări: în 2015, filmele lui Mircea Daneliuc, filmul românesc cu premiu de Cannes, Comoara, al lui Corneliu Porumboiu sau „Despre oameni și oi” (Premiul Un Certain Regard la Cannes), selectat în competița TIFF. De asemenea, Supernova aduce filme văzute la marile festivaluri internaționale – de la Tribeca, Sundance,Veneția, Cannes, Sarajevo, Locarno. „Vă urez să vă bucurați de 10 zile de festival și fiecare dintre dumneavoastră să își găsească filmul”, ne urează, la final de discurs și început de TIFF, directorul artistic al festivalului.

Ambasadorul Argentinei e și el la Cluj și amintește de parteneriatul dintre TIFF festivalul de la Buenos Aires, prin care filmele câștigătoare vor fi proiectate în festivalul partener. „Cinemaul românesc e foarte apreciat în Argentina”, spune Claudio Perez Paladino, înainte de filmul argentinian de la gală. De menționat că a ajuns la Cluj și Walter Danado, actor în filmul Wild Tales.

Nu a lipsit primarul. Amintim, în acest an TIFF a primit de la municipalitate un buget dublu față de ediția precedentă. În ciuda faptului că încă nu s-a concretizat nici planul de preluare a Depozitului de Filme de către administrația clujeană, nici fondul de film pe care organizatorii TIFF îl gândesc de câțiva ani, edilul Emil Boc zice că e de bine. TIFF e parte centrală a strategiei municipiului Cluj-Napoca 2014-2021 din perspectiva calității vieții, susține primarul. „TIFF ne-a dat identitate”, admite Boc. Și mai are două vești/promisiuni: sunt pregătiți banii pentru fondul de film, iar de anul viitor intră în circuit un nou cinematograf, în Mănăștur.

După discursuri și înainte de film (Wild Tales), publicul primește muzică și puțină magie în Piața Unirii, unde show-ul și filmul se văd cu decor de oraș și palate care bordează Piața Unirii, luminată de lună, de totemul-turnuleț-logo TIFF și de ecranul cel mare, instalat în aer liber. Compania de Tango Cluj are moment de flash mob cu dansatori amatori și apoi apar creaturile miraculoase (luminoase) aduse de trupa de teatru stradal Compagnie des Quidams, care revine în Cluj după 4 ani.

În Piața Unirii, artiștii au prezentat un fragment din noul lor spectacol muzical și vizual, „FierS à Cheval”, care va putea fi văzut în întregime la Castelul Banffy – Bonţida, sâmbătă.

Cei mai norocoși prind câte o păturică din „garderoba” TIFF de piață, alții râd, zgribuliți, la un ceai, cu Wild Tales, unii, veniți la gală, părăsesc piața în timpul proiecției, iar alții privesc de pe margine.

Să fie film!

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare